Les personalitats garrotxines que ens han deixat aquest 2024

Recordem algunes de les figures clau de la societat comarcal que han mort aquest any

Pep Sau, Eudald Morera, Xavier Ruscalleda o Maria Branyas són alguns dels garrotxins il·lustres que han mort aquest any
Pep Sau, Eudald Morera, Xavier Ruscalleda o Maria Branyas són alguns dels garrotxins il·lustres que han mort aquest any
Redacció
30 de desembre de 2024, 11:55
Actualitzat: 31 de desembre, 8:38h

El 2024 deixa enrere diverses notícies que no s’haurien volgut explicar, però que també formen part de l’any que s'acaba. Són necrològiques d’algunes personalitats importants de la comarca de la Garrotxa.

Entre els garrotxins que ens han deixat aquest 2024, n’hi ha que han transcendit a l’opinió pública per la seva transcendència personal o col·lectiva a la societat garrotxina.

Eudald Morera

El 12 de novembre de 2024 va morir l’empresari garrotxí Eudald Morera a l’edat de 59 anys. Va ser reconegut per la seva trajectòria en el món empresarial amb la seva empresa de producció de gespa per a estadis de futbol de tot el món, RoyalVerd. Precisament aquest 2024, Morera va rebre la Medalla al Treball President Macià per la seva trajectòria en el sector empresarial del país.

Però Morera també va ser reconegut per les lliçons vitals que va deixar a la societat amb la seva particular lluita contra el càncer de pàncrees que li va ser diagnosticat el 2020. D’aquesta convivència amb la malaltia, en va néixer un dels festivals més importants que hi ha avui en dia a la Garrotxa, el Festival Vallviva.

"A vegades, és veritat que les paraules se les emporta el vent, però, hi ha paraules, hi ha moments, hi ha abraçades o alguns ‘t'estimo’ que queden impregnats i aquesta crec que és l'energia real i de fons que ens dona la gasolina de la vida", assegurava en una entrevista a NacióGarrotxa. Pots llegir-a sencera aquí.

Eudald Morera, en una imatge d'arxiu
Eudald Morera, en una imatge d'arxiu - Martí Albesa Castañer

Xavier Ruscalleda

El 3 d’abril de 2024 va morir el pedagog i activista cultural olotí Xevi Ruscalleda. El també artista i impulsor de diverses iniciatives culturals a la ciutat d’Olot també feia anys que convivia amb un càncer de pàncrees que va posar fi a la seva vida a l’edat de 69 anys.

Ruscalleda va ser professor a l’Institut Montsacopa i el Garrotxa. Va ser director de teatre amb les companyies Zootrop Teatre i La Funerària. Va formar part de les revistes de premsa local El Gra de Fajol, l’Olotí i va dirigir el 440M. També va ser el fundador de la Factoria de les Arts, el Fòrum de Teatre i l’associació cultural Els Amics d’Olt i va capitanejar el Central, un bar i centre cultural d’Olot.

En una entrevista publicada a El Punt Avui el 2023, afirmava que entenia la cultura com una eina per remoure: “La cultura que jo estimo, la que vull practicar, ha d’intentar remoure alguna cosa, no és amable, ni de consum tranquil”.

Xavier Ruscalleda en una imatge d'arxiu
Xavier Ruscalleda en una imatge d'arxiu - Olot Cultura

Pep Sau

El 5 de juny de 2024 moria de forma sobtada als 61 anys el fotògraf olotí Pep Sau. Treballava amb els arquitectes RCR fotografiant les seves obres. També era fotògraf del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'editorial Gavarres. La seva formació va ser autodidàctica amb un estil molt personal i únic. Va guanyar l'onzena Biennal d’Art de Girona amb Su(b)squed, va editar una quinzena de llibres de fotografia i va participar en publicacions i exposicions internacionals.

Sau era professor de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot i el 2018 Sau va ser l’autor del cartell de les Fetes del Tura. “A mi m’agrada caminar com a la fotografia. M’apropo lentament a cada lloc, amb una mirada neta, entenent l’edifici, l’entorn, l’espai i el temps”, deia el fotògraf olotí.

Pep Sau, en una imatge d'arxiu
Pep Sau, en una imatge d'arxiu - EMO

Maria Branyas

El 19 d’agost de 2024 la mort de l’olotina Maria Branyas va donar la volta al món. Amb 117 anys, Branyas va ser la persona més vella del planeta. El gener de 2023, Branyas va agafar el relleu de Lucie Randon de 118 anys i va ostentar el títol més d’un any, esdevenint la vuitena persona més longeva de la història.

Nascuda el 4 de març de 1907 a San Francisco, Maria Branyas i la seva família catalana van tornar a Catalunya el 1914. Des de fa anys, Branyas residia a la Residència del Tura d'Olot. El 2020, Branyas va patir la covid amb 113 anys. Tot i això, l'olotina va poder superar la malaltia. El 2019, en una entrevista a l’ACN, Branyas explicava la seva recepta per viure tants anys: “Una vida ordenada, socialment molt agradable i sense excessos”.

Maria Branyas, l'àvia centenària de Catalunya, ha superat la infecció del coronavirus.
Maria Branyas, l'àvia centenària de Catalunya - ACN

Josep Falguera

El 16 de juliol de 2024 moria a Olot el dissenyador i empresari tèxtil Josep Falguera als 85 anys. Va ser un dels directius de l’empresa Privata, fabricant dels coneguts jerseis Marcelinos, dissenyats pel mateix Falguera.

Juntament amb Ramon Sacrest, Falguera va muntar una nova empresa, amb la qual van fabricar la marca Sweater House, produïda a Olot i Igualada. Més tard, va aparèixer el Grup Falguera, amb el qual Falguera va crear la marca Zone.

Josep Falguera, en una imatge d'arxiu
Josep Falguera, en una imatge d'arxiu - Garrotxa Digital