La Vall d’en Bas és un dels territoris de la demarcació de Girona que més ha apostat els darrers anys per a la instal·lació de plaques solars, no només en l'àmbit privat, sinó també des de l’àmbit públic. Actualment, hi ha unes 145 instal·lacions per a un municipi de només 3.200 habitants. L’aposta, però, no només es constata amb les dades sinó també amb els projectes: l’Ajuntament ja ha posat fil a l’agulla a la tercera comunitat energètica del municipi.
Estarà ubicada al local social de Sant Privat i preveu donar servei a una trentena de veïns de la zona. Les plaques ja estan instal·lades i ara cal constituir i desenvolupar la comunitat. Aquesta serà la tercera comunitat després que l’estiu passat es constituís la de Verntallat, la qual s’alimenta gràcies a les plaques solars que hi ha al teulat de l’escola. Encara ha d’entrar en funcionament i donarà servei a una trentena de veïns de les Olletes, Verntallat i Veïnat cirera.
El 2023, la Vall d’en Bas va posar en marxa la primera comunitat energètica situada a Sant Esteve d’en Bas a través de plaques solars instal·lades al sostre del pavelló municipal. En aquest cas, el projecte ja està en ple rendiment des de fa més d’un any i ara es vol ampliar. S’arribarà a 100 quilowatts i es donarà energia a més d’una trentena de veïns (fins ara eren 28), al camp de futbol, el pavelló i la llar d’infants.
“És molt diferent quan la companyia d’un veí és Bassols o Som Energia que si és Endesa. Així de clar. Endesa tot ho posa molt difícil. A vegades ens trobem que depèn de les companyies que tinguin els veïns serà més fàcil o més difícil. Això també ha pogut fer que hi hagi veïns que han canviat de companyia”, diu l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, a NacióGarrotxa.
L’Ajuntament de la Vall d’en Bas és qui paga la instal·lació de les plaques i cobra una taxa de 75 euros anuals als veïns per utilitzar l’energia que com a molt pot ser de dos quilowatts per llar.
Segons l’alcalde, el benefici domèstic sempre varia: “Això depèn molt del mercat. Fa dos anys es notava força perquè estava tot pels núvols. Ara no es nota tant. Estem parlant d'un o dos quilowatts del consum total de la casa. Sempre surt a compte, però a vegades més o menys”.
A la Garrotxa els últims anys les comunitats energètiques ahn començat a ser una realitat. A Olot, per exemple, l'any passat va entrar en funcionament la primera de la ciutat, la de Montolivet, i ja s'està dissenyant una segona al Pla de Dalt. També hi ha projectes a Sant Feliu, Mieres, Santa Pau, Toretellà o Castellfollit. Segons les últimes dades de l'Institut Català de l'Energia, a la Garrotxa hi ha més de 1.500 instal·lacions fotovoltaiques que, en total, generen més de 22.000 KW.