REPORTATGE

Ni macroparcs ni autosuficiència: quin és el futur energètic de la Garrotxa?

La comarca haurà d'apostar per l'energia fotovoltaica i la transició cap a un consum més eficient

Les plaques solars són l'única energia renovable viable a la Garrotxa, tot i que no podrà ser l'única
Les plaques solars són l'única energia renovable viable a la Garrotxa, tot i que no podrà ser l'única | Nació
15 d'octubre de 2024, 19:20
Actualitzat: 19:32h

La transició energètica ja ha començat i ho ha fet mirant el 2050. Aquesta és la data que s'ha marcat perquè el model energètic de Catalunya estigui 100% basat en energies renovables i s'aconsegueixi la neutralitat climàtica, és a dir que les emissions de gasos d'efecte hivernacle siguin pràcticament zero. Per aconseguir això cal abandonar el model actual d'energies nuclears i fòssils i apostar per fonts renovables (principalment eòlica i solar).

Tot plegat és un gran repte que suposarà transformar el model energètic que govern avui el país. Del consum actual en què un 25% és elèctricitat i un 75% energies fòssils, s'haurà de passar al 80-90% elèctric i 20-10% fòssil amb menys de trenta anys. Per fer això, cal apostar per l'eficiència del consum (vehicles elèctrics, noves tecnologies, etc.) i l'augment de la producció i ús d'energies renovables.

Quin paper haurà de jugar amb tot plegat la Garrotxa? Com s'enfronta la comarca a aquest repte? La resposta és que amb dificultats per potenciar les energies renovables i amb l'obligació de fomentar un consum elèctric diferent.

La producció, però també el consum d'energia estan obligats a canviar en el futur
La producció, però també el consum d'energia estan obligats a canviar en el futur

Sense espai

Qui marca el camí i les dades que haurà de complir la comarca és el Pla Territorial d'Energies Renovables(PLATER) que, avui dia, encara s'està redactant. Aquest pla marca els espais on es podran instal·lar de manera àgil i respectuosa amb el medi fonts d'energia eòlica o solar a la Garrotxa. Tot i que el document encara no està acabat, els tècnics de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica asseguren que a la comarca no hi ha espais per a macroparcs: "Hi podrà haver instal·lacions, però per les característiques del terreny garrotxí, no seran grans instal·lacions. Això ens fa pensar que hi haurà moltes instal·lacions petites. És un model que la comarca pot encaixar molt més bé", diu en Josep Martín, tècnic de l'oficina garrotxina situada al Consell Comarcal.

Segons el PLATER, es calcula que entre l'1,5 i el 2,5% de la superfície de Catalunya haurà d'estar coberta per instal·lacions renovables per tal d'arribar als objectius marcats. L'orografia garrotxina, però, no permetrà arribar a aquests percentatges. "És previsible que estiguem a la franja baixa del percentatge perquè la disponibilitat del sòl, les zones protegides, la ubicació de la xarxa, la productivitat i orientació del terreny fan pensar que ens situarem a la part baixa", diu Isaac Crivillés, tècnic de l'Oficina de Transició Energètica de la Garrotxa.

5-10-15-20 - no és tant cobrir la demanda elètric actual, sinó la futur 

Sense vent

A més de la dificultat de trobar terrenys, la comarca també té hàndicaps amb el clima. L'energia eòlica és, pràcticament, impensable que pugui ser eficient a la Garrotxa. "L'energia eòlica amb la tecnologia actual, no seria rendible ni eficient a la nostra comarca", diu Crivillés. "Com a molt ho seria una petita instal·lació d'autoconsum", afegeix Martín.

La producció eòlica a la Garrotxa no és possible ni eficient amb les tecnologies actuals
La producció eòlica a la Garrotxa no és possible ni eficient amb les tecnologies actuals - ACN

Per tant, l'aposta haurà de ser l'energia solar. "L'única cosa que podem fer és amb la solar i el més important és que hi puguem participar tots. No hem de deixar passar l'oportunitat de ser petits productors d'electricitat, ja que això revertirà en el territori. Hem d'impulsar comunitats energètiques i que els veïns puguin instal·lar plaques el màxim possible", diu Josep Martín.

Actualment, hi ha 1.359 instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum a la Garrotxa. Però tot i apostar al màxim per l'energia solar, és a dir, si tots els sostres de la comarca s'omplissin de plaques solars, la producció d'energia solar no arribaria ni al 20% del consum energètic de la comarca, que avui en dia se situa als 2.500 GWh. "El problema ve derivat que l'orografia i l'activitat industrial. Això fa molt difícil que la comarca sigui autosuficient amb les tecnologies que s'estan contemplant avui dia. El problema no és que no puguem generar el que necessitem, sinó que la nostra demanda és la que és", admet Crivillés.

La solució: consumir energia de manera més eficient

Per això, la clau, segons els tècnics de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica és fer més eficient el consum. Segons la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT), el consum energètic de la Garrotxa per al 2050 es preveu que sigui el mateix que l'actual. Per aconseguir això, tenint en compte les dificultats comarcals per ubicar instal·lacions, caldrà millorar l'eficiència del consum.

El cotxe elèctric és una de les eines per fer més eficient el consum d'energia
El cotxe elèctric és una de les eines per fer més eficient el consum d'energia - Adrià Costa

"Hem de ser més eficients. No hem de renunciar a fer coses, sinó fer el mateix consumint molt menys. Per exemple, canviant la manera de desplaçar-nos utilitzant transport públic o vehicle elèctric, aïllant les cases, canviant les calderes de gas o gasoil per altres sistemes més eficients com l'elèctric, etc.", diu Martín.

Aquesta és la recepta perquè la Garrotxa pugui complir el 2050 els objectius que ha marcat Europa i el país. De moment, es va tard i hi ha molta feina per fer. Però la producció d'energies renovables no és discutible i la comarca haurà d'afrontar uns deures que ja estan pendents i que no es poden deixar per a demà.

Arxivat a