​La Vall d'en Bas, un dels primers municipis de Girona que posa en marxa una comunitat energètica

28 veïns de Sant Esteve d'en Bas ja estan connectats a les plaques solars del pavelló municipal

Una de les últimes reunions entre els veïns de la comunitat energètica de Sant Esteve
Una de les últimes reunions entre els veïns de la comunitat energètica de Sant Esteve | Ajuntament de la Vall d'en Bas
18 de setembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 19:39h

La Vall d'en Bas s'ha convertit en un dels municipis pioners en la creació i posada en funcionament de les comunitats energètiques a les comarques gironines. El passat 1 de setembre, 28 veïns van quedar connectats a la xarxa elèctrica que s'alimenta de les plaques solars que l'Ajuntament va instal·lar a la coberta del pavelló municipal de Sant Esteve d'en Bas.

"És una notícia molt important. Des de l'1 de setembre la comunitat energètica de Sant Esteve d'en Bas ja funciona al 100%. Som dels primers de la demarcació. Estem molt contents", diu l'alcalde del municipi, Lluís Amat, en declaracions a Nació Garrotxa.

Fa dos anys, l'Ajuntament va rebre una ajuda i assessorament europeu que va ser la llavor per impulsar la comunitat que ja s'ha fet realitat amb l'ajuda de l'empresa garrotxina Voltaic. Amb dos anys, s'ha fet la instal·lació al pavelló i s'ha impulsat la comunitat energètica veïnal. El procés ha estat gestionat a través del consistori i ha rebut assessorament tècnic extern.
 

Les plaques solars del pavelló municipal de Sant Esteve d'en Bas Foto: Ajuntament de la Vall d'en Bas

 

"Ha estat molt difícil"

Amat assegura que la posada en funcionament de la comunitat energètica no ha estat fàcil, sobretot pels impediments de les grans companyies: "Ha estat molt difícil. Les grans companyies han costat molt, sobretot Endesa. No els interessa aquesta mena de comunitats. Som Energia sempre ho posa molt fàcil, a Bassols li ha costat una mica, però s'hi ha posat i ha ajudat. Hi ha companyies que s'ho creuen i s'hi posen, però n'hi ha que no".

Ara, els ciutadans que formen part de la comunitat paguen una quota anual més assequible que la convencional i reben part de l'energia elèctrica que es genera amb les plaques solars del pavelló. Els veïns no han hagut de fer cap inversió a casa seva. "Les comunitats energètiques estan pensades perquè no tothom té la capacitat econòmica de tenir una instal·lació pròpia o disposar d'un sostre prou eficient", explica Amat.
 

Més comunitats a la Vall d'en Bas i a la Garrotxa

La idea és que la comunitat energètica de Sant Esteve d'en Bas també pugui créixer. Ara es troba limitada per la quantitat de plaques que té, però ja s'ha demanat una ajuda per ampliar el parc fotovoltaic i poder acollir més veïns que visquin a un radi de dos quilòmetres del pavelló municipal.

La de Sant Esteve s'espera que no sigui l'única comunitat energètica que es posi en marxa al municipi i a la Garrotxa. A la zona del Verntallat i al Mallol l'Ajuntament també està projectant un projecte similar i a Sant Privat hi ha veïns interessats. A les Planes d'Hostoles i Castellfollit també han iniciat el camí per aconseguir crear una comunitat energètica i a Olot i Mieres s'està a la fase final per posar en marxa dues comunitats totalment gestionades per la ciutadania, sense el lideratge dels Ajuntaments.

Arxivat a