​S'encén la primera comunitat energètica d'Olot

Està situada a Montolivet i és pionera a Catalunya pel seu caràcter publicoprivat amb una trentena de veïns i l'Ajuntament

La instal·lació fotovoltaica dalt del teulat de l'escola bressol i el local social de Montolivet
La instal·lació fotovoltaica dalt del teulat de l'escola bressol i el local social de Montolivet | Pau Masó
07 de febrer de 2024, 17:58
Actualitzat: 08 de febrer, 11:06h
Llum verda a la primera comunitat energètica de la ciutat d'Olot. Després d'anys d'espera, des de principis de gener el barri de Montolivet és pioner en la posada en marxa de la primera instal·lació fotovoltaica compartida a la capital garrotxina. Es tracta d'un total de 90 plaques solars que s'han instal·lat a damunt l'escola bressol i el local social del barri que donaran electricitat a una trentena de veïns.

"Ha estat un camí força feixuc. Han estat dos anys i mig picant pedra. Hauria de donar milers de gràcies perquè un munt de persones ens han ajudat a tirar aquest projecte. Principalment, cal donar les gràcies als veïns que hi ha confiat. Avui ja podem dir que el projecte està en marxa", explica la impulsora de la comunitat energètica i veïna de Montolivet, Helena Capdevila. "És un dia important per la ciutat i també pel país. Crec que la manera com s'ha fet aquesta comunitat energètica defineix quin és el camí que ha decidit seguir el nostre país en matèria d'energia", ha afegit el regidor del barri, Aniol Sellabona.
 

Diferents actors que han fet possible la primera comunitat energètica d'Olot Foto: Pau Masó


En total, seran 27 famílies i 29 habitatges els que es beneficiaran de l'energia que produeixi la instal·lació fotovoltaica. A més també servirà per alimentar l'escola bressol municipal. Per això, la comunitat (formada com a una entitat privada de socis) s'ha finançat amb la inversió dels veïns i també de l'Ajuntament. És la primera comunitat energètica de Catalunya que neix amb aquest caràcter publicoprivat. En tota, la instal·lació ha costat 34.000 euros. El consistori s'ha fet càrrec del 17% de la inversió i cada família ha aportat entre un 1 i un 7% (entre 300 i 2.300 euros) depenent del consum necessari en cada cas.

La instal·lació fotovoltaica generarà fins a 40.000 kWh anuals que es reparteixen a través d'uns coeficient ja establerts segons les necessitats de cada llar. "Per als veïns el principal benefici és l'estalvi. La instal·lació ens ha costat menys de la meitat de la inversió en comparació si ho haguéssim fet a casa. El segon avantatge és que fent-ho de forma col·lectiva optimitzem la instal·lació", afirma Capdevila.

Els veïns no estan connectats físicament a la instal·lació, sinó que és la distribuïdora elèctrica la que repercuteix l'energia verda a cada llar segons el coeficient atorgat. Les llars tampoc s'han desconnectat de la xarxa domèstica, ja que es calcula que l'energia solar pot cobrir fins a un 40% del consum elèctric de l'habitatge.
 

El comptador comú de la comunitat energètica de Montolivet Foto: Pau Masó

 

Endesa, el gran escull

La comunitat es va fundar el 2021 i no ha estat fins ara que s'ha pogut instal·lar les plaques i posar-les en funcionament. Durant els dos anys que han passat, Capdevila assegura que s'han trobat moltes traves, principalment per part d'Endesa: "La principal dificultat ha estat una falta de col·laboració de la distribuïdora Endesa. La meitat del barri té Bassols i era perfecte perquè ens han acompanyat des del primer dia. L'altra meitat del barri és d'Endesa i és on tot s'ha complicat. Eren entrebancs perquè sí. Pel que fa als tràmits de la Generalitat, també hem trobat que podien ser més senzills i àgils".

La comunitat energètica de Montolivet és la primera que es posa en marxa a Olot, però no s'espera que sigui l'última. El consistori ja està treballant a replicar el model al barri del Pla de Dalt. A escala comarcal, la comunitat olotina és la tercera que es posa en marxa després de Mieres i de la Vall d'en Bas, la qual, a diferència de la d'Olot, és 100% pública, ja que està gestionada i ha estat impulsada per l'Ajuntament.
Arxivat a