46 municipis i més de 5 milions de viatgers
La integració tarifària es basa en un sistema que permet als usuaris disposar de diferents títols de transport per utilitzar els autobusos urbans i interurbans amb un únic bitllet. L'objectiu és facilitar la mobilitat dels viatgers per tal d'incrementar l'ús del transport públic enfront del vehicle privat. Per fer-ho, es flexibilitza l'oferta i les possibilitats tarifàries i es potencia la intermodalitat entre les diferents línies de transport públic urbanes i interurbanes, de manera que els usuaris puguin fer transbordaments sense que suposi una despesa addicional.
De moment, la integració s'implanta a l'Àrea de Girona, que abasta un total de 46 municipis repartits entre les comarques del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva, que sumen en conjunt més de 248.000 habitants.Amb vista al futur, però, s'estudiarà també la viabilitat tècnica i econòmica d'estendre el sistema a altres comarques gironines, dacord amb les necessitats de mobilitat de la població.
Viatgers en augment
En el territori que abasta l'Àrea de Girona, un total de 3,9 milions viatgers van utilitzar el transport públic el 2006, mentre que durant l'any 2007, aquesta xifra va pujar fins a més de 4,7 milions d'usuaris, i el 2008, es calcula que seran més de 5 milions. Actualment, un total de deu línies urbanes de Girona i Salt i setze línies interurbanes de transport públic operen en aquesta zona. Amb l'extensió del sistema tarifari integrat, Girona s'uneix a l'Àrea de Lleida i a la Regió Metropolitana de Barcelona en l'aplicació d'aquest sistema. L'objectiu de la Generalitat és implantar-ho a tot el territori l'any 2012, tal i com recull el Pla de Transport de Viatgers 2008-2012. En aquest sentit, continua treballant perquè a principis doctubre sestengui al Camp de Tarragona i el 2009 al Bages.
Set zones a l'Àrea de Girona
L'Àrea de Girona es divideix en set zones i dues zones pont que estableixen les diferents tarifes a aplicar, tenint en compte els criteris de distància recorreguda i els serveis de transport que les connecten. D'aquesta manera, s'unifica el preu del transport públic de cadascuna de les zones, independentment del nombre de mitjans utilitzats i dels intercanvis fets entre els diferents operadors. La tarifa dependrà del nombre de zones del recorregut de cada desplaçament, amb un màxim de tres zones tarifàries.
En el cas que l'origen i la destinació del viatge siguin municipis contigus, però situats en una altra zona tarifària, es podrà utilitzar un abonament per una sola zona, sempre que no es faci cap transbordament. Les zones pont són les més beneficioses econòmicament per als usuaris. Per exemple, en els cas de les zones 1 i 2, Celrà s'ha establert com a zona pont. Si un usuari es mou per la 1, Celrà comptarà com a un municipi més daquesta zona. Per contra, si lusuari es mou per la 2, Celrà també comptarà com a un municipi daquesta zona. En els dos casos, lusuari només necessitarà una targeta duna zona.
Xarxa de venda i atenció al client
Les targetes T-50/30, T-10/30 i T-10 es poden adquirir al Centre d'Atenció al Client (CAC) de l'ATM, situat a l'estació d'autobusos de Girona, de dilluns a divendres de 09.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 20.00 hores, i a través de la xarxa de venda i recàrrega (quioscos, estancs i administracions de loteria, entre d'altres), distribuïts per diferents poblacions de l'Àrea de Girona, amb un cost d'emissió de 2 euros.
La targeta T-MES personalitzada només es pot adquirir a través del CAC i dels Consells Comarcals del Gironès, Pla de l'Estany i la Selva, amb un cost d'emissió de 3 euros.