Cafès Cornellà inverteix 800.000 euros en una màquina que millora la producció

L'empresa preveu augmentar la facturació un 5%

Publicat el 16 de setembre de 2010 a les 18:35
El gerent de Cafès Cornellà, Pere Cornellà, i el conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, a la planta que l'empresa té a Fornells de la Selva (Gironès) Foto: Irene Ramentol / ACN

Cafès Cornellà ha invertit 800.000 euros en una màquina que millora la qualitat del producte i preveu augmentar un 5% la facturació. L'empresa torrefactora gironina, amb seu a Fornells de la Selva (Gironès), va tancar el 2009 amb una facturació de 6 milions d'euros i una producció de 900 tones de cafè anuals. Per tal de millorar el producte en quantitat i qualitat, enguany l'empresa ha incorporat una màquina que uniformitza la qualitat del gra de cafè torrat i n'augmenta 'exponencialment' l'aroma. La nova torradora permet controlar la temperatura i el temps del torrat a través de l'ordinador i té un sistema per cremar els fums que es desprenen del procés, de manera que s'evita contaminar el medi ambient.

Cafès Cornellà preveu augmentar un 5% la facturació de 6 milions d'euros de l'any anterior. El passat 2009, l'empresa va produir 900 tones de cafè. D'aquestes, un 70% les va dirigir al sector de l'hostaleria, un 20% a la venta en públic i un 10% al sector de l'alimentació. Amb una plantilla de 30 treballadors, l'empresa comercialitza el seu producte principalment a mercats catalans, però també en algunes zones de la conca mediterrània i al sud de França. 

Per tal d'augmentar en quantitat i qualitat el seu producte, Cafès Cornellà ha incorporat recentment una torradora pionera a l'estat espanyol que uniformitza la qualitat del gra de cafè torrat i augmenta exponencialment la seva aroma. La nova torradora té capacitat per fins a 320 quilograms de cafè, el doble de capacitat que les que l'empresa feia servir fins ara. 

En el procés del torrat, s'introdueix els quilos de gra de cafè verd en un tambor cilíndric on, en primer lloc, es deshidrata el gra i, a continuació, el torra a una temperatura concreta en funció de la varietat de producte que vol l'empresa. Tant la temperatura com el temps de torrat es controla a través de l'ordinador. 'Això ens permet un major control del procés i una qualitat uniforme', explica el gerent, Pere Cornellà. 

Un cop torrat, es refreda el gra i es transporta per un tub fins a la màquina d'envasament. Un sistema elaborat per evitar la contaminació crema els fums resultants del procés. 'D'aquesta manera, no afecta negativament al medi ambient', diu Cornellà. 

Segons el gerent, es tracta de la primera màquina d'aquestes característiques a l'estat espanyol. A més d'aconseguir una major rendibilitat en el procés de torrar el cafè, Cornellà assegura que la precisió en el control de temperatura i de temps permet 'potenciar molt més' l'aroma del cafè.