La producció de Poma de Girona augmenta la collita

La producció de Poma de Girona d'aquest any ha estat 4.500 tones superior a la de l'any passat, amb un total de 90.000 tones.

Publicat el 24 de novembre de 2009 a les 19:24


(D'esquerra a dreta) El president de Poma Girona, Venanci Grau; el president de la Fundació Mas Badia, Josep Maria Pagès i el coordinador dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a Girona, Josep Guix, a la Fundació Mas Badia. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Els responsables han fet una valoració molt positiva d'aquesta campanya, marcada per la quantitat i també la qualitat del producte obtingut, gràcies en bona part a l'aplicació de noves tècniques que han permès millorar els processos de producció. Ara que les quatre varietats de poma ja estan recollides, comença la campanya de comercialització. La calor i la sobreoferta d'altres punts d'Europa estan perjudicant la sortida de la poma gironina però esperen que en uns mesos el mercat s'equilibri i el preu assoleixi nivells més beneficiosos per als productors.

La Poma de Girona arriba al mercat en unes condicions de qualitat òptimes però hi ha alguns factors que estan dificultant la seva entrada, encara que s'espera que sigui només en la fase inicial. La calor d'aquestes dies no anima al consum de la poma i la campanya de Nadal suposa també un fre per a la seva venta. Per alta banda, se li suma el fet que hi ha una sobreoferta al mercat procedent d'algun punts d'Europa i d'Espanya, amb pomes massa madures i que necessiten una venda ràpida, que han incrementat la saturació del mercat i han fet que els preus no siguin tan bons com en altres anys. Tot i això, la previsió és que tan bon punt desapareguin aquests excedents, el mercat s''equilibrarà' i s'assoliran uns 'preus ranables' per 'donar bona rentabilitat als productors', segons ha explicat el president de Poma Girona, Venanci Grau.

Un altre factor desfavorable són les importacions de poma vinguda de França i sobretot d'Itàlia, concretament de la varietat golden. Tot i això, al mercat gironí té un pes discret, d'un 20%, i el seu transport suposa un increment en els costos, sense que pugi ser una 'amenaça forta'.

La collita, en xifres

En les 2.500 hectàres de les comarques gironines on es conreen les quatre varietats de la Poma de Girona, principalment Alt i Baix Empordà i en menor mesura a Gironès i la Selva, s'han recollit un total de 90.000 tones, 4.500 més que l'any 2008, segons dades dels serveis territorials del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a Girona. Pel que fa a les varietats, la més important, la golden, ha incrementat la producció en 5.000 tones més que l'any passat, que va ser de 40.000 tones; la poma vermella, s'ha reduït en 500 tones i s'ha arribat a ales 9.500 tones; la gala s'ha mantingut en els nivells de l'any anterior amb 18.500 tones i les altres varietats, com ara granny smith, han augmentat en 1.000 tones respecte l'any anterior amb un total de 18.500 tones.

El director general dels serveis territorials, Josep Guix, ha valorat molt positivament aquesta campanya, tot dient que estan 'molt satisfets' de la qualitat i producció obtinguda aquest any.

Les millores tecnològiques

Aquest increment de producció, acompanyada de la qualitat, és fruit dels avenços científics que s'estan fent des de la Fundació Mas Badia, a la Tallada d'Empordà, i que en els últims anys s'han portat a la pràctica en els processos de producció de les comarques gironines. El seu president, Josep Maria Pagès, ha explicat que les noves tècniques han permès millorar, per exemple, la coloració de les pomes i optimitzar la productivitat dels arbres amb tècniques innovadores, com és l''aclarida mecànica', encara en estudi. Aquesta tècnica permet fer caure les flors de les pomeres que no interessen per tal que l'arbre produeixi les quantitats de fruita òptimes. Aquest sistema és molt més sostenible que les aclarides a mà que es feien fins ara i té un menor cost. També estan treballant en altres projectes com l'anomenat Pom.net, que consisteix en reduir al màxim els residus de la fruita, per sota dels límits autoritzats.