El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, amb l´arqueta de Banyoles. Foto: Lourdes Casademont / ACN
L'arqueta de Sant Martirià marxarà de Banyoles d'aquí a uns dies i es traslladarà amb un furgó de seguretat fins a Madrid, on l'esperen tècnics del Ministeri de Cultura que la restauraran. La deixaran a punt per ser exposada de nou al Monestir de Sant Esteve, amb 20 de les 28 peces d'argent daurat que ornaven la peça d'art sacre més representativa de la ciutat del segle XV, que han pogut ser recuperades fins ara després del robatori de l'any 1980. De les 8 peces restants, una ja està localitzada però no hi ha acord, i la resta continuen sense parador. Es preveu que l'arqueta pugui veure's de nou exposada l'any 2010, amb les línies d'investigació per trobar la resta obertes.
Trenta anys després del robatori, la ciutat veurà de nou exposada l'arqueta de Sant Martirià, en un espai dotat amb sistemes de seguretat que la preservaran al Monestir de Sant Esteve, on també hi ha guardades les relíquies d'aquest sant en una urna a part. La joia gòtica del segle XV es mostrarà en la seva esplendor però de forma incompleta, ja que encara hi ha 7 peces en parador desconegut que representen set sants i un relleu lateral que està localitzat però que encara no s'ha aconseguit un acord amb el seu propietari per retornar-la.
Des que el gener de l'any 1980, la banda d'Erik el Belga va robar les figures d'argent daurant, no s'ha optat per a la restauració de l'arqueta. El Bisbat de Girona ha decidit fer-ho ara al considerar que la recuperació de 20 de les 28 peces que conformen l'obra ja és motiu suficient, amb l'esperança també que aquest gest esperoni als propietaris de la resta de peces a donar senyals i a acordar el seu retorn. En cas que així sigui, les peces es podrien incrustar a Banyoles i no caldria tornar a moure-la.
La restauració i retorn
Actualment ja s'estan restaurant les peces recuperades i s'espera que en els pròxims dies, passada la festa local de Sant Martirià d'aquest cap de setmana, un furgó de seguretat traslladi l'arqueta a Madrid, en un taller de restauració de Béns Culturals del Ministeri de Cultura. Tot es farà amb la més estricte discreció, la mateixa que han seguit en les complicades negociacions que durant anys s'han fet per recuperar les peces localitzades, amb l'advocat Carles Mascort al capdavant.
El pas següent és el seu retorn a Banyoles per exposar-se públicament al Monestir, dues condicions 'sine qua non' que el mateix Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha esmentat que van acordar prèviament amb el Ministeri en el contracte de co-propietat de la peça. Pardo ha reconegut que no tenien la certesa que la peça tornés a Banyoles, després del pas dels anys, i per això tenien molt clar aquestes dues condicions, juntament amb l'alcalde d'aquesta localitat, que també ha participat amb les gestions amb el ministeri. El dia clau va ser una reunió mantinguda el 2 d'octubre passat amb totes les parts institucionals.
El problema de la co-propietat
Un dels aspectes que més ha dificultat el periple de l'arqueta ha estat la propietat. La peça és del Bisbat de Girona però la llei diu que tota peça robada és propietat del Ministeri de Cultura, i aquest últim va gestionar el retorn de les peces durant vuit anys sense resultats. En una segona fase, el Bisbat es va posar al capdavant, amb l'advocat Carles Mascort en les gestions, i les primeres peces localitzades van tornar a Girona el mateix 2005. L'octubre d'aquell any, l'advocat ja havia portat personalment quinze estatuetes i un dels relleus laterals que una col·leccionista holandesa tenia a casa seva. L'any 1982 ja s'havien recuperat a França i a Bèlgica el pinacle (creu) i les dues figures de Sant Martirià. Tampoc hi ha ajudat la impossibilitat d'aplicar una normativa europea de l'any 1993, on s'estableix que tota peça robada pot ser recuperada de forma immediata, ja que el robatori es va produir tretze anys abans.
Cal dir, però, que el Ministeri ha costejat totes les despeses econòmiques relacionades amb les gestions per recuperar i restaurar l'obra, i manté la voluntat de continuar endavant amb les investigacions per completar el procés.
Mascort ha explicat en la presentació d'aquest dimecres que el procés està essent 'complicat' però al mateix temps 'apassionant' i ha destacat el bon estat en què es troben les peces recuperades. Les línies per aconseguir les que falten segueixen 'obertes' i s'ha mostrat esperançat que, en un termini indefinit, tornin de nou a Banyoles.
L'alcalde d'aquesta localitat, Miquel Noguer, ha expressat que els ciutadans poden estar 'orgullosos i 'contents' d'aquesta restauració, alhora que ha agraït la feina feta per l'advocat gironí, un gest que ha repetit també el bisbe.