
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimarts una ampliació, a 12 mesos, del termini que té el ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí per resoldre i notificar l'expedient d'atermenament dels canals i el port d'Empuriabrava (Alt Empordà). Aquest anunci suposa que, com a mínim en un any, no se sabrà si el ministeri aplica els sis metres de servitud pública que recull la llei de Costes als canals d'Empuriabrava. Una decisió que afectaria unes 4.500 finques privades que tenen amarratges, piscines o l'entrada de les pròpies cases a tocar dels canals. Des de l'Associació de propietaris entenen la decisió com un 'canvi d'opinió' del ministeri que 'és conscient del problema' d'Empuriabrava.
La decisió, segons recull l'anunci del BOE, haurà de resoldre si s'aplica la llei de Costes al llarg dels més de 47.000 metres de ribes dels canals i el port d'Empuriabrava, la marina residencial més important de l'Estat.
Segons ha valorat el secretari de l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava, Tim Pelters, l'anunci d'aplaçar la decisió que afecta la marina residencial és 'fruit de les pressions' que en els darrers mesos s'han fet des de l'associació però també per part dels diferents parlamentaris gironins a Madrid. De fet, la mateixa associació va presentar l'estiu passat una proposta de modificació de la llei de Costes on es demanava que es donés un caràcter excepcional al cas d'Empuriabrava atorgant-li el títol de ciutat navegable.
'Madrid no era conscient del problema que estava causant perquè Empuriabrava és un cas únic i excepcional', ha defensat Pelters que afirma que 'no té sentit' fer passar la línia de costa per dins els canals. 'Es tracta d'una construcció artificial feta per l'home fa 40 anys i que està a més de dos quilòmetres de la línia de la costa', ha justificat el secretari de l'associació. 'El ministeri veu que ha de trobar una solució, sobretot pels afectats i a nivell d'imatge', ha reflexionat Pelters.
Des de l'associació, veuen amb esperança aquest any de termini. 'Tenim per endavant una porta oberta per aconseguir esmenar la llei de Costes', ha manifestat el secretari de l'associació de propietaris, que engloba els 10.000 propietaris de les 4.500 finques afectades per aquest expedient, que actualment es troba en fase de resolució d'al·legacions per part del ministeri.
Resposta a les pressions
Per Pelters, aquest anunci del ministeri arriba després de vàries pressions. De fet, el passat dilluns va ser l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, qui va fer pública una carta adreçada a la ministra competent, Elena Espinosa, on li demanava que tingués en compte 'l'excepcionalitat' dels 22 quilòmetres de canals.
Güell va anunciar que, si l'expedient s'acabava aplicant, l'ajuntament aniria a 'les més altes instàncies' per aconseguir que no prosperés. Els veïns d'Empuriabrava veuen amb preocupació aquesta situació per l'impacte econòmic i turístic que pot tenir. Per la seva banda, els propietaris estan preocupats perquè, tot i que els han promès que ningú serà expropiat, podrien perdre els seus drets de propietat d'amarratges i patir modificacions a les seves cases. Molts d'aquests propietaris són estrangers.
El 95% del litoral gironí compleix la llei
El ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí va començar l'atermenament dels canals d'Empuriabrava l'estiu del 2008. Aquest és un dels expedients que té oberts al litoral gironí on, segons fons del propi ministeri, el 95% del litoral compleix la llei de Costes amb les servituds que marca. Actualment, els expedients que té oberts són per aplicar la llei a marines interiors i desembocadures de rius. Concretament, el ministeri té expedients oberts a Tossa de Mar, Pals, l'Escala, Torroella de Montgrí, Sant Pere Pescador, Blanes, Rosses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà i tres a Castelló d'Empúries-Empuriabrava.