Amplien a 35 municipis més el control del mosquit tigre

Publicat el 07 de setembre de 2008 a les 09:34
 
El president delegat de l'organisme autònom de la Diputació de Girona, Josep Marigó, ha detallat que hi destinaran uns 2 MEUR en quatre anys i ampliaran el material i el personal destinat al control de la plaga.
 
 
L'objectiu és detectar la presència del mosquit tigre per tenir opcions a eradicar-lo i evitar que proliferi la població a les comarques gironines. Per aconseguir-ho el DipSalut ha fet una radiografia de la demarcació analitzant quines són les poblacions amb més risc d'entrada de l'insecte invasor. En total hi ha una cinquantena de municipis amb les condicions que poden facilitar la proliferació de l'espècie perquè compten amb un model urbanístic amb cases enjardinades, moltes segones residències i proximitat amb grans vies de comunicació.
 
En una quinzena d'aquests municipis el Servei de Control de Mosquits ja hi està treballant per detectar si hi ha presència del mosquit tigre i eradicar-lo en cas de positius a les trampes. Ara, la voluntat és treballar també en aquests 35 municipis de la demarcació que estan fora de la mancomunitat. Marigó ha detallat que es tracta d'una campanya 'important' perquè es preveu invertir-hi 2 MEUR en quatre anys alhora que contractaran set professionals més i compraran sis vehicles per poder estendre el control a la demarcació.
 
Marigó també ha explicat que en cas que es detecti la presència del mosquit tigre en alguna altra població que no formi part d'aquesta cinquantena en cap moment l'ajuntament 'es quedarà sol' perquè la Diputació de Girona a través del DipSalut hi estarà 'al darrere' per oferir solucions. Els governs municipals són els que tenen la competència en matèria de control de plagues.
 
D'altra banda Marigó també ha volgut llançar un missatge tranquil•litzador a la ciutadania explicant que l'arribada del mosquit tigre 'no ha agafat d'imprevist' l'ens supramunicipal sinó que ja 'feia temps' que estaven 'conscienciats' i perfilaven actuacions per eradicar el mosquit tigre en cas que arribés a les comarques gironines.
 
Després de signar el conveni començaran a aplicar les mesures i preveuen que en el termini d'un mes o un mes i mig puguin incorporar els set nous tècnics que s'uniran a la plantilla actual del Servei de Control de Mosquits però ampliaran la cobertura a 35 municipis més. També posaran a disposició dels veïns un telèfon d'informació gratuït perquè puguin consultar informació i detallar sospites o dubtes sobre el mosquit tigre.
 
Marigó ha assegurat que el conveni que se signarà per establir el Programa per la Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre a la Demarcació de Girona és pioner a tot l'Estat i només n'hi ha un similar al sud de Suïssa a nivell europeu.
 
'Pentinar' Lloret de Mar
 
Marigó també ha detallat l'estat actual dels focus on han detectat presència del mosquit tigre. A L'Escala i Roses (Alt Empordà) les tasques de fumigació ja han acabat però caldrà esperar entre dues i tres setmanes per saber-ne resultats. Tot i això, detalla que creuen que seran satisfactoris. A Lloret de Mar tenen els dos focus controlats però han decidit 'pentinar' la població per conèixer l'abast real a tot el municipi i poder traçar estratègies de control i eradicació. 'No hi ha constància de mosquit tigre a cap més població', ha assegurat Marigó.
 
Els alumnes, 'petits' científics
 
Una altra actuació que es durà a terme és la de fer tasques de pedagogia a les escoles. Preveuen arribar a 7.000 escolars mitjançant unes jornades informatives a les escoles. A més, repartiran un equip als alumnes perquè esdevinguin 'petits científics' i puguin recollir mostres per analitzar-les i saber si hi ha presència del mosquit tigre. El programa té un finançament de 150.000 euros dels quals 120.000 els aporta la Fundació Caixa de Girona i 30.000 la Diputació de Girona.
 
Municipis amb risc
 
La 'radiografia' de les comarques gironines han revelat els municipis que pateixin risc alt, mitjà o baix de ser focus d'atracció pel mosquit tigre. Amb nivell alt hi ha Riells i Viabrea, Maçanet de la Selva, Sils, Vidreres, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Castell Platja d'Aro, Calonge, Palamós, Palafrugell, Begur, Pals, Torroella de Montgrí, l'Escala, Girona, Castelló d'Empúries, Roses i Llançà.
 
Amb nivell mitjà hi ha Hostalric, Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Vilobí d'Onyar, Caldes de Malavella, Llagostera, Cassà de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells de la Selva, Salt, Sarrià, Celrà, Banyoles, Sant Pere Pescador, Vilamalla, Figueres, Peralada, Portbou i la Jonquera.
 
Finalment, amb un risc baix hi ha Riudellots de la Selva i Vilafant.