L'alcalde Miquel Noguer ha recordat que tots els partits van votar en contra de forma 'unànime' el 29 de setembre passat al considerar-lo 'inadequat' per la situació actual i que si s'ha aprovat de forma inicial des d'Urbanisme és perquè estava inclòs en un 'paquet' global. Noguer ha assegurat que el compromís de la Generalitat és que no es tirarà endavant i ha expressat el seu agraïment per l'estudi general que van fer de la zona.
'Tenim el compromís del director general d'Urbanisme que no prosperarà cap ARE que l'Ajuntament no desitgi'. Amb aquestes paraules, l'alcalde de Banyoles ha volgut dissipar qualsevol dubte que hi pogués haver davant l'aprovació inicial ahir dimecres de les setze ARE de les comarques gironines, entre elles la de Banyoles.
Noguer ha reconegut que haurien preferit que hagués quedat exclosa del 'paquet', donat que ja havien expressat prèviament per escrit l'acord de govern 'unànime' de la junta, ratificat per tots els grups municipals, i estalviar-se així el procés legal que vindrà a continuació. En els pròxims dos mesos es podran presentar al·legacions i després l'Ajuntament rebrà tota la informació per pronunciar-se al cap d'un mes. 'Vist l'informe que tenim, ens sembla molt complicat que això avanci', assegurava l'alcalde. Malgrat tot, asseguren que se seguiran els passos que calguin, ja que entenen que les ARE s'havien d'aprovar de forma global, i s'ha mostrat 'molt agraït' per l'estudi general que es va elaborar des d'Urbanisme sobre la zona.
Els principals motius en contra
El projecte de l'ARE a Banyoles contempla la construcció de 357 habitatges plurifamiliars, la meitat dels quals de protecció oficial, en una superfície de 5,7 hectàrees a la carretera de Vilavenut coneguda com a UP-8. Basant-se en un informe tècnic encarregat per l'Ajuntament de Banyoles, tots els partits han coincidit que aquest projecte és 'inadequat' per la seva elevada compactació –són molt habitatges per poc espai-, que supera l'alçada mitjana amb la que s'està edificant a la ciutat –el projecte preveu edificis de fins a sis plantes- i també pel seu elevat cost –gairebé 5,9 milions d'euros, sense comptar les indemnitzacions als 36 propietaris afectats.
Un altre dels arguments en contra és que actualment ja hi ha una oferta important de pisos de nova construcció i per tant ara no és un bon moment i menys encara amb la crisi econòmica. Durant el període 2005-2007, es van concedir 907 llicències per edificis plurifamiliars, dels quals molt pocs estan ocupats i la majoria estan encara en construcció. Segons dades de l'Ajuntament, Banyoles té un creixement d'unes 150 vivendes a l'any i per tant, si l'ARE es fes en aquests moments, hi hauria poques possibilitats de trobar-los un comprador.
La construcció de l'ARE requeriria, a més, haver d'enderrocar cinc cases, traslladar una empresa càrnia i indemnitzar als propietaris afectats. Per tota això, creuen que 'aquest no és un bon moment' i que la ciutat 'no s'ho pot permetre', conclou l'alcalde.