D'esquerra a dreta: la presidenta d'Aspronis, Maria Dolors Oms; la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; i l'alcalde de Blanes, Josep Trias. Foto: Jordi Bataller / ACN
La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha continuat aquest dilluns amb la seva crítica contra l'informe d'Amnistia Internacional en què es denuncien suposats abusos i maltractaments a menors en diversos centres de protecció terapèutics de Catalunya i de la resta de l'Estat. 'El considero un informe ben poc rigorós i que està afectant la credibilitat professional de milers d'educadors socials', ha comentat Capdevila en la inauguració del Centre de Detecció i Atenció Precoç (CDIAP) de Blanes (Selva). 'Amnistia Internacional no ha entrat en cap dels nostres centres i no aporta cap prova documental fidedigna, ni cap denúncia d'aquests suposats abusos', ha continuat la consellera.
'Tampoc aporta cap document excepte les declaracions de les persones que Amnistia Internacional diu que va entrevistar. Per tant, entenc que és una informació esbiaixada, no contrastada ni avalada amb visites o entrevistes amb els propis equips educatius dels centres', ha assenyalat Capdevila, que ha assegurat que quan es produeix una situació d'irregularitats o anomalies en algun centre terapèutic o de menors de Catalunya 'som nosaltres els primers que intervenim i ho posem en coneixement de la Fiscalia'. La consellera d'Acció Social i Ciutadania ha posat l'exemple del recent cas de presumptes maltractaments d'un educador a un nen al centre d'acollida de menors de Juià (Gironès).
'Va ser el mateix menor que va posar en coneixement de la seva situació a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i es va optar per obrir un expedient informatiu, que va derivar en l'apartament del servei de l'educador i també del director de centre', ha explicat Capdevila. 'I aquest mateix expedient informatiu va arribar a la Fiscalia, que és el procediment habitual', ha puntualitzat la consellera d'Acció Social i Ciutadania, que ha volgut reiterar però que, de moment, només s'estan parlant de sospites. 'Encara no hi ha judici i no hi ha res provat', ha afirmat Capdevila, que ha parlat de 'controls periòdics i gairebé diaris' als centres de menors.
'En aquests centres no només hi ha els professionals sinó que també hi intervenen equips especialitzats. Tots els centres d'acollida de menors catalans tenen un reglament de règim intern i un projecte aprovat i avalat per la DGAIA', ha insistit la consellera d'Acció Social i Ciutadania.
Un 7,5% dels nens necessiten atenció precoç
La consellera Capdevila ha inaugurat aquest dilluns les noves instal·lacions del Centre de Detecció i Atenció Precoç (CDIAP) de Blanes. Aquest equipament, gestionat pel grup Aspronis, és un centre adreçat als infants de 0 a 6 anys que presenten algun trastorn en el desenvolupament o tenen risc de patir-lo. Des del servei es treballa per eliminar o disminuir els seus efectes mitjançant el tractament més adequat a cada cas. 'Calculem que un 7,5% dels nens de 0 a 6 anys de Catalunya necessiten d'aquest suport, d'un tractament precoç perquè presenten algunes dificultats motrius o a la parla que poden interrompre en el futur la seva autonomia personal', ha calculat la consellera d'Acció Social i Ciutadania.
'El CDIAP és vital perquè facilita una atenció primerenca que fa que molts nens, en una època de molta capacitat d'aprenentatge, guanyin en autonomia i en el futur no requereixin de serveis especialitzats', ha comentat Capdevila, que ha ressaltat com en els últims quatre anys el Centre de Detecció i Atenció Precoç de Blanes ha doblat el nombre de nens atesos. 'Dels 430 menors de 2004 s'ha passat als 880 de 2008, i estem superant les 31.000 hores d'atenció assistencial', ha explicat la consellera d'Acció Social i Ciutadania, que ha estat acompanyada durant la inauguració per l'alcalde de Blanes, Josep Trias, el director dels serveis territorials del Departament d'Acció Social, Josep Viñas, i la presidenta d'Aspronis, Maria Dolors Oms.
La inauguració de la nova seu del CDIAP de Blanes coincideix amb el 30è aniversari de la seva posada en marxa. L'equipament està situat en uns baixos al número 31 de l'Avinguda Europa i ocupa un espai de 318 metres quadrats, sense barreres, amb sales de consulta àmplies i adequades a les necessitats de les persones usuàries. La zona on s'ubica també és de fàcil accés tant en transport públic com privat. L'entrada en funcionament del CDIAP permet unificar el servei en un únic centre ja que fins ara es prestava en dos locals diferents. L'equipament atén infants de la Selva i de cinc municipis més de l'Alt Maresme (Tordera, Palafolls, Pineda, Santa Susanna i Malgrat).
El CDIAP també té una subseu a Santa Coloma de Farners que dóna servei als municipis de la Selva interior. L'equip del Centre de Detecció i Atenció Precoç de Blanes el formen 23 professionals en psicologia, neuropediatria, logopèdia, treball social i fisioteràpia, als quals cal sumar el personal de direcció i administració.