Càritas detecta que un 75% dels alumnes atesos tenen més de quatre factors de risc d'exclusió social

Publicat el 20 de novembre de 2008 a les 18:33
 
Els problemes d'habitatge han augmentat en vint punts mentre que la pobresa econòmica ha incrementat en deu punts. El responsable de l'ONG, Salvador Maneu, ha qualificat aquestes de 'mala notícia' perquè l'augment dels problemes socials i econòmics repercuteixen negativament en els resultats acadèmics dels alumnes.
 
El 51% dels alumnes que atenen provenen de famílies que tenen problemes d'habitatge, el 50,2% tenen situacions de pobresa econòmica a la llar i el 46,2% reben poc estímul i suport de la família. Càritas Diocesana ha detectat que en el darrer any aquestes situacions han empitjorat i que actualment hi ha més factors que conflueixen en un sol alumne. Mentre que l'any anterior el 75% dels alumnes partien de tres factors, enguany tres de cada quatre alumnes ja en tenen com a mínim quatre.
 
Els problemes econòmics i socials que viuen a les llars repercuteixen negativament en el procés d'aprenentatge dels alumnes. Mentre que el 30,50% dels alumnes que tenen de tres a cinc factors de risc milloren acadèmicament, només ho fan el 15,80% dels que tenen més de cinc factors. En canvi, els que tenen més de vuit factors de risc d'exclusió social no milloren malgrat la intervenció de les aules de Càritas.
 
El coordinador dels 22 SIE que hi ha a la Diòcesi de Girona, Caye Gómez, ha explicat que a través de l'anàlisi que han fet als alumnes que atenen també han pogut 'trencar mites' com que els alumnes amb problemes d'aprenentatge provenen de famílies nouvingudes. En aquest sentit, la mitjana de factors de risc d'exclusió social que acumulen els alumnes espanyols són 5,5 mentre que els d'origen estranger n'acumulen 3,15.
 
En la mateixa línia, Gómez ha exposat que, segons la nacionalitat, el 40% dels alumnes que atenen tenen nacionalitat espanyola mentre que el 32% tenen nacionalitat marroquina i el 9% gambiana. En canvi, ha explicat que molts d'aquests infants provenen de països que els reconeixen la nacionalitat encara que neixen fora de les fronteres. Així, l'estudi posa de relleu que el 49% dels alumnes han nascut a Catalunya i el 51% fora de Catalunya.
 
Dels 440 alumnes que han atès aquest any, el 52,50% tenen necessitats educatives especials perquè tenen problemes d'aprenentatge importants però només el 32% tenen una adaptació curricular individualitzada a l'escola per poder seguir amb el currículum acadèmic. Segons Gómez aquestes dades mostren que moltes escoles no tenen suficients recursos per fer fronts als alumnes amb problemes d'aprenentatge. A més, afirma que aquesta situació afecta negativament també en els alumnes amb un aprenentatge normalitat perquè a vegades han de baixar el nivell acadèmic perquè tota l'aula pugui seguir.
 
Pla pilot
 
Càritas ha posat en marxa un pla pilot al SIE Girona Pont Major on treballen en xarxa amb Ensenyament i els Serveis Socials. Caye ha explicat que han notat que els resultats han millorat molt perquè mentre que en el conjunt de SIE el 37,7% dels alumnes milloren en el de Girona Pont Major ho fan el 58%. Segons Càritas posa en evidència que cal un treball coordinat amb tots els agents per evitar el fracàs escolar d'aquests alumnes. Per això, insten els ajuntaments a tenir en compte les famílies amb problemes a l'hora de fer front a la crisi econòmica. Càritas ha anunciat que incrementarà un 10% el pressupost que destinen als SIE per oferir millor servei en moments de dificultats econòmiques.