El primer 'think tank' entre Perpinyà i Girona ha nascut amb l'objectiu de reflexionar sobre la construcció d'un espai transfronterer i la col·laboració entre aquests dos territoris. El 'think tank', anomenat Opencat, ha estat impulsat a Perpinyà durant l'any 2010 i busca 'noves dinàmiques econòmiques i socials' per a la plana del Rosselló i l'àrea de Girona. Opencat, que se centra en l'espai euromediterrani, pretén apropar els territoris per crear a escala europea i mediterrània un 'centre ineludible i dinàmic' de més d'un milió d'habitants. Segons el president d'Opencat, Vincent Dumas, es tracta que totes dues bandes dels Pirineus s'uneixin per tal de construir 'una metròpoli a nivell d'Europa'.
Aquest nou 'think tank' – institució investigadora que ofereix consells i idees sobre diversos assumptes – no pretén només analitzar les polítiques transfrontareres sinó crear un 'verdader espai de col·laboració' entre Perpinyà i Girona, tal com explica el president d'Opencat, Vincent Dumas. Segons el mateix Dumas, cal que els dos territoris s'uneixin per tal de crear una 'metròpoli a nivell europeu'.
El president d'aquest nou espai de reflexió explica que aquest apropament pot ser 'molt enriquidor' per a les dues parts ja que l'espai compta amb una 'gran característica' com és la diversitat multicultural, i segons destaca, és una manera 'd'obrir-se al món'.
Opencat, impulsat a Perpinyà aquest any 2010, busca 'noves dinàmiques econòmiques i socials' per a la plana del Rosselló i l'àrea de Girona. Dumas explica que el 'think tank' se centra en l'espai euromediterrani per tal d'acostar l'eix Perpinyà-Girona, i crear a escala europea un centre 'ineludible i dinàmic' de més d'un milió d'habitants.
Compartir mitjans de comunicació
Segons explica el president d'aquest nou 'think tank', en comptes de crear nous mitjans de comunicació transfronterers, caldria compartir els que ja existeixin en l'actualitat. Dumas creu que l'espai entre Perpinyà i Girona ha de 'compartir una única realitat mediàtica' i no pas crear nous mitjans sobre aquest model transfronterer que, a la llarga, segons explica, 'ningú mirarà ni escoltarà'.
A més, Dumas ha remarcat que la llengua pròpia d'aquest espai transfronterer és el català, però que a la realitat de l'àmbit de Girona també hi és present el castellà, i a la zona de Perpinyà també existeix el francès. 'Per tant, a través dels mitjans de comunicació, cal que el territori a banda i banda dels Pirineus comparteixi totes aquestes llengües', ha remarcat el president del 'think tank' Opencat.