Els accidents amb ferits a la ciutat de Girona han baixat un 25% en els darrers cinc anys

Publicat el 19 de març de 2009 a les 12:20
 
Les xifres dels darrers cinc anys mostres una davallada en els accident amb víctimes a la ciutat de Girona. I no només baixen aquest tipus d'accident ja que, segons es després de la memòria de la Policia Local de Girona del 2008, l'accidentalitat en general s'ha reduït un 4,3% respecte el 2007, passant dels 1.705 als 1.631 accidents.
 
L'alcaldessa, Anna Pagans, ha volgut atribuir a la millora de la 'consciència cívica' dels gironins aquesta davallada. Una dada que podria avalar aquesta reflexió és que dels 78.673 vehicles que han passat per controls de velocitat, només 2.820 han estat denunciats, un 10% que l'any anterior.
 
Des de l'ajuntament, s'ha volgut remarcar a més que aquesta davallada d'accidents es dóna en uns anys on tant la població com el parc de vehicles ha augmentat de manera considerable. De fet, del 2007 al 2008 s'ha passat de 95.899 a 96.916 habitants i de 66.023 a 66.946 vehicles.
 
Pel que fa als fets delictius, el cap de la Policia Local de Girona, Josep Palouzié, ha explicat que es mantenen en els nivells dels anys anteriors i que durant els primers mesos del 2009 tampoc s'ha detectat un augment sinó més aviat una 'lleugera tendència a la caiguda'. La única tipologia que es manté és el robatori a l'interior de vehicles que, segons ha indicat Palouzié, depèn de si els lladres reincidents estan a la presó o no ja que, en un sol mes, poden fer de 100 a 200 robatoris.
 
Violència de gènere
 
Pel que fa a les dades relacionades amb la violència de gènere, la policia ha protegit 35 dones (tres menys que al 2007) i ha obert 85 nous expedients. Des del 2003, la policia local ha obert 456 expedients de violència masclista i 69 més per casos de violència domèstica entre membres d'una mateixa família.
 
Com a novetat, aquest any s'ha iniciat un nou programa per treballar de manera preventiva la violència de gènere. La policia s'ha posat en contacte amb els ambulatoris de la ciutat, la Creu Roja i els Serveis Socials de la ciutat per si detecten algun cas de possibles maltractaments puguin derivar la víctima a la policia perquè sigui informada sobre les possibilitats que té de denunciar abans que vagi pel seu propi peu a la comissaria.
 
Segons ha explicat la sotsinspectora Irene Alcaide, d'aquesta manera la policia aconsegueix parlar amb la víctima abans que es presenti a la comissaria a denunciar, un moment on, segons Alcaide, la víctima 'pateix un fort xoc emocional' i no té tanta capacitat per atendre a les explicacions i la informació que li facilita el cos. D'aquesta manera, les víctimes poden reflexionar amb anterioritat a presentar la denúncia i, fins i tot, pactar amb els agents quan anar a la comissaria a presentar la denúncia aprofitant que el maltractador aquell dia no està a casa, per exemple.