El balcó de l´Ajuntament de Girona amb les autoritats i els pregoners, els germans Roca. Foto: Jordi Bataller / ACN.
Els germans Joan, Josep i Jordi Roca, de l'afamat restaurant gironí el Celler de Can Roca, han estat els encarregats de donar el tret de sortida aquest divendres al vespre de les Fires de Girona 2009. A través d'un pregó amb indubtable regust culinari, els tres germans han homenatjat a la Girona Gastronòmica, i en especial a l'Escola d'Hostaleria, tot recordant la importància dels cincs sentits tant en la vida com en els fogons. 'Que no s'apoderi de vosaltres la nostàlgia de les tardors de Girona. Que no falti la joia, la festa i l'eufòria. És el moment de matar tot el que és gras! Ja ens ajudarà la Girocleta a cuidar la silueta i establir la dieta!', ha exclamat amb ironia el sommelier Josep Roca.
Moments abans i amb puntualitat britànica, a les vuit en punt, en Joan Roca ha estat l'encarregat de començar un pregó de Fires de Sant Narcís en què ha recordat la feinada que tot el sector gastronòmic gironí té per aquestes dates. 'De fet, nosaltres no havíem assistit mai a un pregó de Fires perquè en aquestes dates treballem més que mai, i també tota la gent del sector: des de cuiners a cambrers passant pels pastissers i sommeliers', ha enumerat el germà gran dels Roca, que ha volgut retre un sentit homenatge a l'Escola d'Hostaleria de Girona i a tota la gent que els últims 40 anys ha portat la gastronomia gironina al primer nivell.
Joan Roca també ha recordat amb orgull l'article de l'escriptor Antoni Puigverd en què assegurava que els dos principals motius de visita a la ciutat de Girona eren el Tapís de la Creació i el timbal de poma i foie del Celler de Can Roca. Com a agraïment, els germans Roca han revelat el secret de la seva recepta del timbal al nombrós públic que s'aplegava a la plaça del Vi. 'Utilitzem poma verda de Girona, l'escaldem i l'anem posant amb uns motlles....Al mateix temps fem una compota de la mateixa poma coent-la amb mantega i força sarfull picat', ha explicat Joan Roca amb l'ajuda d'una videoprojecció i davant l'atenta mirada dels assistents.
En Josep Roca, per la seva banda, ha volgut lligar els cinc sentits amb les diverses sensacions que es poden captar durant les Fires de Girona, considerada una vertadera 'festa dels sentits'. 'La Vista, per exemple. Els ulls recullen molta informació durant les Fires: les pors en les atraccions, l'expressivitat dels excessos, l'orgull dels nens amb el premi de la parada dels aneguets o dels grans amb el sempre toca', ha assenyalat el sommelier del Celler de Can Roca. 'O l'olfacte, cada color té la seva olor. Un passeig per la Devesa firada ens transporta a les olors d'acolliment afectiu. Ara carbó i moniatos, ara paper socarrimat i castanyes que fumegen', ha recordat el germà mitjà dels Roca.
Especial èmfasi ha posat en el gust. 'La dolçor de la gastronomia, el salat del moment econòmic, l'àcid del temps d'espera del TGV, a veure si arriba, o l'amarg dels que ens han deixat i que recordarem sempre', ha enumerat Josep Roca, que ha animat als gironins a gaudir de les Fires de Sant Narcís amb moderació: 'Seny a la Copa!', ha exclamat el sommelier. 'Com deia un amic, vinga! Gresca, teca i mam que ara és temps de Fires i no ve d'un pam! I pecaria d'estantís, si no acabés el pregó amb un Glòria a Sant Narcís. Visca Girona', ha finalitzat Roca.