La Fontana d'Or exposa màquines de cosir de més de dos segles d'antiguitat

Publicat el 22 de setembre de 2008 a les 08:11
 
Les màquines estan fabricades entre els anys 1790 i 1950 i són peces l'alt valor. Segons els comissaris, la mostra es fa amb la voluntat de retre homenatge a una eina que va canviar la vida i l'economia de moltes famílies. L'exposició es podrà visitar fins el 2 de novembre.
 
La màquina de cosir va canviar la vida de moltes dones. Si fa més de dos segles havien de cosir a mà, després del naixement de la màquina es va poder accelerar l'elaboració de peces de vestir i ja no només es cosia pels membres de la família sinó que les dones van començar a aportar diners a casa amb les peces que teixien i venien després.
 
A més, segons ha explicat el director del museu de la Tècnica de l'Empordà i comissari de la mostra, Juan Jesús Aznar, la màquina de cosir també va canviar la fesomia de les cuitats ja que va donar lloc al naixement de les boutiques de 'pret-à-porter'.
 
Per tot plegat, tant el museu com la Fundació Caixa Girona han aplegat esforços per dur a la Fontana d'Or una mostra que recull exemplars de màquines que han esdevingut veritables peces de col·leccionista. Aznar ha explicat que, en un principi, les màquines de cosir van néixer amb una vocació industrial per fer-se servir als tallers de costura. No obstant això, a les poques dècades, les màquines de cosir van repensar-se perquè moltes dones les adquirien per cosir a casa. Per això, es van anar empetitint i cada vegada comptaven amb més decoració perquè formaven part del mobiliari de les cases.
 
Un dels que més va contribuir a aquest canvi va ser Isaac Singer, al segle XIX, quan va inventar una màquina de cosir amb mecanisme de doble fil –que més tard es va demostrar que el mecanisme havia estat copiat d'un altre dels pares de la màquina de cosir, Elias Howe- i que es podia pagar a terminis. Singer, a més, va promocionar les demostracions davant homes i dones per aconseguir que compressin la màquina, va instaurar la garantia per cada exemplar i va editar una revista dedicada als productes i serveis Singer.
 
Entre les 34 peces que conformen l'exposició, destaca el model Lion, fabricat el 1870 a Escòcia, que té forma de lleó i és única pel seu disseny, i fabricada amb un material d'acabat similar al bronze. També hi ha un exemplar de les primeres màquines fabricades a Barcelona, les Aurora, que van començar a produir-se al 1870 i que incorporava un moble de fusta amb calaixos per guardar-hi els utensilis per cosir.
 
A la mostra també es poden veure màquines de cosir de joguina que es regalaven a les nenes perquè comencessin a aprendre a cosir i cartells publicitaris de les diferents marques. Es tracta de materials originals de finals del segle XIX i principis del XX que mostren escenes quotidianes relacionades amb la costura i les tasques de la llar.
 
Els dos comissaris de la mostra, Juan Jesús Aznar i Josep Marés, han explicat que la voluntat de l'exposició és ressaltar la història de la màquina de cosir i les conseqüències socioeconòmiques que va comportar el seu naixement.