L'autora principal de l'estudi i directora de l'equip de científics de la UdG, Conxi Rodríguez-Prieto, ha explicat que l'espècie que han descrit és una alga vermella de profunditat molt comú entre finals d'hivern i tardor al Mediterrani occidental. A més, ha remarcat que té una 'gran importància ecològica' ja que és una espècie característica del coral·ligen situat entre els 30 i 45 metres de profunditat.
Segons publica el Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC), aquest estudi es basa principalment en la morfologia de l'estructura reproductora femenina dels estadis de postfertilització. L'autora de l'estudi, que ha estat publicat recentment a 'European Journal of Phycology', ha explicat que moltes espècies de macroalgues es van descriure a partir de mostres estèrils i que això va causar que es classifiquessin –pel que fa a la família, gènere o classe- de manera equivocada.
Això és precisament el què ha passat amb l'alga descrita, que fins ara s'havia classificat en un altre gènere, tot i ser molt comú. El descobriment ha estat possible gràcies a què els investigadors han trobat mostres fèrtils i han estudiat la seva reproducció. A més, per confirmar el nou descobriment, s'ha usat la seqüenciació de l'ADN.
L'estudi ha comptat amb la col·laboració d'Olivier de Clerck, investigador de la Universitat de Ghent (Bèlgica) i ficòleg 'molt reconegut a nivell mundial', segons recull el comunicat que reflexiona sobre la gran diversitat d'algues que té el Mediterrani. Tot i així, afirma que es tracta d'organismes poc coneguts per la dificultat que presenta la seva recol·lecció, ja que creixen des de la superfície fins a 110 metres de profunditat. Segons Rodríguez-Prieto, l'estudi de les macroalgues porta un 'retard notable' en relació al de les plantes terrestres ja que fins a mitjan del segle XX no es van començar a fer immersions per estudiar-les.
La comunitat científica considera 'fonamental' la conservació de la biodiversitat i, per això, creu que és necessari conèixer quines espècies existeixen en l'actualitat i quins requeriments fisiològics tenen. L'equip de la UdG està fent actualment diversos estudis sobre els efectes del canvi climàtic. Els científics volen 'determinar si l'escalfament del Mediterrani pot afectar al desenvolupament i creixement de vàries espècies de macroalgues, entre elles la descrita', ha avançat la investigadora.