La xarxa Rescat arribarà a tot Catalunya al juny

La prova pilot de coordinació entre Mossos i Policies locals a la demarcació s'ha saldat amb 35 avisos urgents i 356 requeriments comunicats en tres mesos

Publicat el 28 de març de 2012 a les 19:01
El director general d'Adminsitració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, el director general de la Policia, Manel Prat, l'inspector cap de la Policia Local de Figueres, Josep Maria Riera, i l'inspector en cap de la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos dels Mossos d'Esquadra a Girona, Francesc Jiménez del Olmo. Foto: Marina López / ACN

Un conductor que circula sense punts al carnet s'apropa a un control al barri de la Marca de l'Ham, a Figueres, però quan li ordenen l'alto accelera de cop. L'agent s'ha d'apartar per evitar que l'envesteixi amb el cotxe. De seguida, la policia comunica a través de la xarxa Rescat que hi ha un vehicle que s'ha donat a la fuga. Això implica que el conductor té 22 policies locals i el cos dels Mossos d'Esquadra trepitjant-li els talons. El localitzen en només 3 minuts. Aquest és un dels exemples "d'èxit" de la prova pilot d'implantació de la xarxa Rescat que s'ha fet a les comarques gironines durant tres mesos. La intenció és exportar el model i que el sistema estigui implantat a tot Catalunya al juny.

Fins ara la coordinació entre policies locals i Mossos d'Esquadra es feia per telèfon mòbil. Aquesta situació feia que sovint la comunicació fos complicada o que només es fes en casos molt extraordinaris, allunyats de la rutina policial. La xarxa Rescat és un sistema de telecomunicacions especialment dissenyat per ser fiable en casos d'emergència perquè té més cobertura al territori i garanteix la confidencialitat en els comunicacions i dades. El Departament d'Interior i policies locals de 22 municipis de les comarques gironines han fet una prova pilot de comunicació a través d'aquesta xarxa amb l'objectiu de millorar la coordinació.

La prova pilot va començar e 23 de gener i ha acabat el 23 de març. S'ha saldat amb 356 comunicacions i han donat 35 avisos urgents a través de la xarxa. El resultat, "molt satisfactori" segons han explicat el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, i el director general de la Policia, Manel Prat. Tant, que "no quedarà aquí" i ja han dissenyat un calendari per estendre el sistema a tot Catalunya.

El 16 d'abril començarà el procés d'implementació a la regió policial del Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. El 30 d'abril arribarà a la regió policial Central. El torn dels Pirineus i Ponent serà el 14 de maig. Finalment, el 28 de maig arribarà a la regió policial Metropolitana Sud i l'11 de juny a la Metropolitana Nord.

Manel Prat ha detallat que entre els punts forts de la xarxa hi ha la gestió immediata de les comunicacions urgents dins de la regió policial, el major nivell de seguretat, el suport i l'auxili mutu en cas de necessitat, les comunicacions immediates i directes, la coordinació i suport entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals i un major nivell d'autoprotecció, sobretot per a les policies locals petites que fins ara es podien sentir "soles" en algunes intervencions.

De les 213 policies locals del territori català, 85 ja han signat el conveni d'adhesió a la xarxa Rescat i 29 municipis han acordat en les respectives juntes de govern local o en acord de ple integrar-se a la xarxa. Tot i això, en queden gairebé 100 per adherir-se a la xarxa. Andreu Joan Martínez ha assegurat que "s'hi acabaran integrant" i que el paper del Govern és superar amb l'eficàcia i l'eficiència les reserves que puguin tenir alguns municipis.

A més, Manel Prat ha assegurat que aquesta millora de la integració no es fa només a nivell de comunicacions, sinó també a nivell institucions en qüestions com fer comandes de material plegats per abaratir costos, a nivell operatiu oferint eines com ara el programa per a la gestió de la plantilla i a nivell legislatiu afavorint un marc de relacions que millori la integració de "la policia de Catalunya en majúscules".