Tot i que ajuntaments, Generalitat i Estat han posat fil a l'agulla per reparar els desperfectes, el cert és que hi ha pobles que començaran la temporada amb ferides obertes. A l'Escala i a Blanes, on la llevantada va descalçar el passeig -i en alguns trams el va engolir- és on els desperfectes seran més evidents a ulls dels turistes. I a Portbou, Cadaqués, Llançà o Tossa, s'han fet solucions d'urgència en espera d'obres definitives. A més, en algunes platges encara falta reposar sorra.
El passat 26 de desembre, la forta llevantada que va afectar el litoral gironí va causar estralls de nord a sud de la Costa Brava. Passejos descalçats i coberts de sorra, aigua inundant comerços i hotels o ports i infraestructures malmeses van ser alguns dels rastres que van deixar els embats de mar als municipis gironins.
Els danys que va provocar la força de l'aigua van ser milionaris, i durant aquests mesos tant ajuntaments, com Generalitat i Estat s'han afanyat a reparar els desperfectes per deixar-ho tot a punt per a la temporada turística. En alguns municipis s'ha aconseguit esborrar les ferides, però en d'altres els turistes hauran de conviure encara amb les seqüeles. Des de l'Alt Empordà i fins a la Selva, la realitat és diferent depenent del lloc. El Baix Empordà és la comarca que millor s'ha recuperat dels danys de la llevantada.
Enllumenat provisional a Portbou
A Portbou (Alt Empordà), el temporal marítim va deixar sense casa una família que vivia en un vaixell de divuit metres d'eslora. Les onades van passar per sobre el dic de contenció i van trencar l'espigó de formigó on es trobava amarrada l'embarcació. A conseqüència del temporal, el vaixell es va enfonsar i la família va haver de ser reallotjada en un pis.
El mar també va fer pujar la sorra i les pedres de la platja de Portbou i va fer malbé mobiliari urbà, sobretot molts fanals del passeig marítim. L'alcalde, Antoni Vega, ha explicat que, el fet que la platja sigui de grava, ha fet més fàcil tornar el litoral al seu estat habitual. Ara bé, pel que fa a la il•luminació, el consistori ha optat per posar fanals provisionals a la zona de l'accés al port esportiu. 'Estem pendents de canviar tot l'enllumenat del passeig marítim i del port esportiu a través d'un projecte municipal; per això, hem optat per posar enllumenat provisional', ha detallat Vega.
Remodelar les ribes
La part de Cadaqués (Alt Empordà) que es va veure més afectada per la llevantada van ser les ribes. L'embat de les onades va descalçar un tram de calçada a la riba Pitxot, i l'escletxa va engolir un camió de Bombers. A més, la força de l'aigua va trencar la planta de bombeig per al clavegueram i també va deixar embarrancat un vaixell. A més, les platges de Port Lligat i d'Els Caials també van quedar malmeses.
El regidor d'Urbanisme, Valentí Seriñana, ha explicat que les dues platges ja s'han netejat i estan a punt per al bany. Pel que fa a les ribes, s'han fet actuacions d'urgència, però el gruix de la feina es farà a partir del mes d'octubre. Serà aleshores quan comenci l'obra de remodelació d'aquesta façana viària del municipi, que costarà 3,7 MEUR i que assumeix l'Estat.
Així, l'escletxa oberta a la calçada es va omplir amb cubes de formigó per reforçar els fonaments, però no s'ha fet el ferm nou. Tot i això, el problema més gros es troba a la riba des Poal, que inclou el tram on es concentren els serveis marítims i d'amarratge. 'Els tècnics, mitjançant cates i perforacions, van descobrir-hi una escletxa molt fonda', explica el regidor.
De moment, s'ha optat per fer uns treballs provisionals que permetin assegurar el pas del trànsit durant els mesos d'estiu. 'Un cop passi la temporada, serà quan els desperfectes s'arreglin amb la remodelació integral que s'hi portarà a terme', concreta Seriñana.
Venent el peix en una nau prefabricada
La llevantada també es va endur part de la llotja dels pescadors de Llançà (Alt Empordà), que va quedar inservible després de Sant Esteve. Des de llavors, els 80 pescadors d'aquest municipi fan la venda de peix des d'una llotja prefabricada. El president de la confraria, Antoni Negre, ha afirmat que 'no es poden queixar' ja que, tot i que reconeix que l'espai de la llotja provisional és 'just', poden seguir treballant 'des de casa'.
Pel que fa als treballs per arreglar la llotja malmesa pels embats del mar, Negre ha explicat que no compten tornar-hi abans d'un any. Segons ha explicat, ara tot just s'estan fent obres per reparar i reforçar el moll i encara falta col•locar proteccions. Després serà quan, per últim, s'entri ja a arreglar la llotja.
Refent el passeig a l'Escala
L'Escala (Alt Empordà) va ser un dels municipis que van sortir més malparats arran del temporal. Les onades es van menjar, literalment, uns 100 metres de passeig i van malmetre els fonaments de tot el tram que s'estén entre l'avinguda Ave Maria i la zona de Riells.
Les obres de reparació per la via d'urgència ja han començat. De moment, els operaris treballen en un tram de més de mig quilòmetre –entre el carrer Gregal i Riells- aixecant un nou mur de contenció i fent un nou dic. Segons concreta l'alcalde, Estanis Puig, les obres 'avancen a bon ritme'. Tot i això, però, els turistes hauran de conviure amb els operaris fins, com a mínim, el 15 de juliol.
Si en aquesta data no s'han enllestit els treballs, Estanis Puig ha explicat que 'les obres s'aturaran' fins al setembre i que l'ajuntament prohibirà el pas als sectors que no estiguin acabats. La reparació d'urgència ja ha rebut un finançament de 3,7 milions d'euros (MEUR) per part de l'estat.
A més d'aquesta part de passeig, les obres també han permès recuperar i ampliar la platja del Codolar, situada al sector nord. S'han aportat nous còdols i es faran unes escales per poder-hi accedir des del passeig. 'És un lloc que ha guanyat molt', ressalta Estanis Puig.
'La desgràcia de Sant Esteve l'hem reconvertit en una oportunitat, i de tot això en sortirà un passeig pel segle XXI', afegeix l'alcalde. Però aquesta no és la única inversió que l'Ajuntament vol fer al passeig. I és que el consistori ja té sobre la taula una proposta, valorada en 10 MEUR, per replantejar tot el passeig.
El consistori ja ha fet arribar el projecte al ministeri i està a l'espera de finançament. La proposta que planteja l'ajuntament elimina els aparcaments actuals, amplia la zona de vianants i inclou només un vial de servei, i també incorpora una sèrie de balconades que faran la funció de miradors.
Per compensar l'aparcament que es perdrà, el consistori planteja construir un aparcament soterrat, amb més d'un centenar de places, situat al tram de passeig a tocar de l'Ave Maria. La intenció de l'ajuntament és poder començar la reforma del passeig després de l'estiu del 2010.
Normalitat a Calonge
A Calonge (Baix Empordà), la normalitat està absolutament instal•lada a totes les platges ja des d'abans de Setmana Santa. Després del temporal, l'ajuntament es va encarregar de la neteja, de la reposició de mobiliari urbà i d'arreglar els serveis que el mar havia fet malbé. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Soler, des de fa pocs dies també s'ha recuperat i és totalment transitable el camí de Ronda fins a Platja d'Aro. 'Per nosaltres el temporal ja ha passat i estem a punt per la temporada d'estiu', ha afirmat l'alcalde.
Per part de l'Estat, la intervenció més important ha estat arreglar els tres espigons de la platja, especialment el primer i segon que són els que van quedar més malmesos. Soler ha explicat que, durant l'hivern, ja s'havien reparat els espigons, però les millores 'se'n van anar en orris i fins i tot van quedar més malmesos' després de la llevantada de Sant Esteve. Segons l'alcalde, Costes ha estat puntual en la intervenció i al febrer ja hi havia les màquines treballant.
Ensurt al bar
A Platja d'Aro (Baix Empordà), el dia de Sant Esteve l'ensurt se'l van endur els amos i clients del bar 'El rincón del sevillano', situat al final de passeig marítim. Una forta onada va irrompre a l'establiment i va colpejar contra la barra, la paret i el terra les persones que hi eren. Tres clients i el propietari del local van patir traumatismes i van haver de ser hospitalitzats amb fractures de diversa consideració. El bar, que va quedar arrasat per la tromba d'aigua, ja torna a estar obert i el passeig també ha recuperat la seva aparença habitual.
La barana de la Mar Menuda, a mitges
A Tossa de Mar (Selva), el temporal va afectar sobretot hotels i negocis particulars situats a primera línia de la costa. La riera es va embussar, i les onades van entrar directament passeig endins fins als locals. L'alcaldessa del municipi, Imma Colom, recorda que on hi va haver més problemes va ser 'al front de mar, a la pujada de dins la muralla i a la zona de la Mar Menuda'.
Ara la majoria d'aspectes ja s'han solventat i, amb els diners del Pla Zapatero, s'ha asfaltat de nou el passeig. 'Queda per refer la barana del passeig de la Mar Menuda que ja estava en mal estat, i amb la llevantada va anar a pitjor', indica l'alcaldessa. L'Ajuntament ja ha acordat amb Costes que es refarà sencera, però l'Estat va decidir que les obres no es farien abans de l'estiu.
Ara estem pendents de la tramitació administrativa, i hem tapat de manera provisional els espais que el vent i l'aigua es van endur', indica Colom. D'altra banda, l'alcaldessa també afegeix que, a finals d'aquest mes, tècnics del Departament de Governació faran una revisió general per veure 'si cal restablir algun servei o element danyat'.
Pel que fa a l'estat de les platges, l'alcaldessa concreta que encara falta aportar sorra a Es Codolar. També queda valorar –d'altra banda- si a la platja de la Mar Menuda fa falta aportar-ne més. 'Encara hi ha pocs turistes al municipi, i queden uns dies perquè Costes defineixi què vol fer a la Mar Menuda', explica Imma Colom.
S'Abanell, una altra vegada
A Blanes (Selva), el temporal de Sant Esteve va tornar a colpejar la platja de s'Abanell. No era la primera vegada, i les innumerables destrosses que les onades han fet a Blanes en els últims temps van obligar l'Estat a intervenir-hi ja l'any passat, quan va abocar 160.000 metres cúbics de sorra per garantir que hi hagués platja a l'estiu. Part d'aquesta sorra va desaparèixer per Sant Esteve i el passeig va quedar literalment arrasat.
L'Estat tenia el compromís de reparar el passeig, protegir-lo amb una escullera de roques i fer una aportació de 250.000 metres cúbics de sorra. Tot i això, la realitat és una altra i, a les portes de la temporada de bany, a Blanes no són massa optimistes, com explica el portaveu del govern municipal, Joaquim Torrecillas. 'Tenim dubtes de que estigui llest el 30 de juny, com ens van prometre', comenta aquest regidor.
De moment s'ha posat l'escullera en un dels trams del passeig, el més pròxim a Sa Palomera, i s'està treballant encara a la zona del barri dels Pins. Pel que fa a la sorra, falta que el Ministeri de Medi Ambient emeti un informe favorable perquè una draga pugui extreure la sorra del fons marí i dipositar-la a la platja. Paral•lelament, ajuntament i Ministeri treballen en la redacció del projecte definitiu del passeig de s'Abanell, que hauria d'estar llest l'estiu del 2010.