El programa, instaurat a Girona des de fa tres anys, vol establir ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral per aconseguir oportunitats laborals per a persones immigrants, majors de 45 anys sense experiència laboral, aturats de llarga durada, persones discapacitades i joves amb dificultats per accedir al mercat laboral. A Girona, la iniciativa no s'ha vist afectada per la crisi econòmica i ha vist augmentat el nombre d'empreses implicades en el projecte.
Després de tres anys de funcionament a Girona, el programa Incorpora ha aconseguit que 1.147 persones en risc d'exclusió social trobin un lloc de treball en 441 empreses. La xarxa està formada per dotze entitats dedicades a la inserció sociolaboral de diferents col·lectius amb l'objectiu de treballar conjuntament en el desenvolupament del programa.
Del total de treballadors que s'han incorporat al món laboral a les comarques gironines 327 són discapacitats, 701 immigrants i 300 joves.
Per tal de continuar amb l'objectiu de coordinar empreses i entitats socials dedicades a la integració laboral, l'entitat financera ha ascendit la inversió feta en el projecte que ara arriba als 38 milions d'euros (MEUR).
En aquest sector, la crisi econòmica ha fet augmentar les demandes de treball a tot l'Estat i a les comarques gironines ha fet créixer el número de empreses implicades que ha passat de 361 a 441 en tan sols un any.
A nivell estatal han estat 18.218 persones les que han trobat feina gràcies a aquesta iniciativa.
Inseridors laborals
El programa Incorpora planteja combinar, en un mateix model, la xarxa d'entitats socials i la xarxa solidària de les empreses dins el marc de la responsabilitat social empresarial. És per això que han creat la figura dels inseridors laborals. El programa compta amb 25 professionals a les comarques gironines que fan d'enllaç entre empreses i entitats. Entre d'altres, les seves tasques són fer un seguiment del procés de formació del futur empleat, l'acompanyament laboral de les persones inserides i la solució dels possibles conflictes que puguin sorgir dins l'àmbit de la relació laboral.