Ràdio Girona commemora els 75 anys de l'emissora

Publicat el 14 de desembre de 2008 a les 07:02
 
Segons ha explicat el director de l'emissora, Jaume Serra, la voluntat és aprofitar l'efemèride per repassar el passat de l'emissora però també per dibuixar quin ha de ser el futur del mitjà.
 
La visita de l'equip de 'La Ventana' serà un dels plats forts de l'aniversari, ja que és el programa més escoltat de les tardes de ràdio i la seva presentadora, Gemma Nierga, és gironina.
 
Els oients de Ràdio Girona també podran notar que es commemora l'aniversari perquè s'emetran 166 microespais que repassen els 75 anys d'història de la ràdio, amb moments destacats del passat de les comarques gironines i també de la resta de Catalunya, com l'arribada del president Lluís Companys, la publicitat de la República, el comiat de Joaquim Nadal com alcalde, la final de bàsquet de la FIBA Cup que va guanyar l'Akasvayu o els programes conduïts per dones, entre d'altres.
 
A més, el magazine informatiu del migdia, L'Hora L, s'emetrà durant els propers mesos des de diferents punts de les comarques. Després del programa especial d'aquest dimecres –on hi ha participat veus reconegudes de la ràdio com Carles Francino, Josep Bassa, Josep Cuní o Pepe Domingo Castaño- es faran programes especials des del Teatre-Museu Dalí dedicat a la relació de l'artista amb aquest mitjà i també un altre des del Museu del Cinema de Girona.
 
Un altre espai de la graella de l'emissora, H25 de l'economia, s'emetrà durant el mes de febrer a tot Catalunya des de les comarques gironines i el programa serà monogràfic i dedicat a analitzar la indústria i l'empresa de les comarques de Girona.
 
El cantautor Miquel Abras també s'ha sumat a l'aniversari de l'emissora i ha fet una versió del seu èxit 'Crida' amb una lletra dedicada al món de la ràdio i als 75 anys de Ràdio Girona que es convertirà en la 'banda sonora' de l'aniversari.
 
Des del 2 de febrer hi haurà una exposició al Col·legi de Periodistes de 75 anys d'imatges i sons de Ràdio Girona. El muntatge inclourà un recull de fotografies de tota la història de l'emissora, dels antics estudis del carrer de la Força i de les actuals a la plaça Josep Pla. També s'està preparant un audiovisual itinerant pels pobles de la demarcació.
 
Altres activitats són l'organització, els mesos de gener i febrer i juntament amb el Cinema Truffaut, d'un cinefòrum amb films dedicats a la ràdio; una matinal de cinema pel dia 21 de desembre gratuït per als oients i una revista que commemora l'aniversari.
 
Recrear 'Susqueda'
 
Un dels actes més originals es farà a l'abril quan es recrearà, com ja va passar al 1983, l'obra 'Susqueda' de Miquel Fañanas en directe. Es tracta d'escenificar radiofònicament l'obra -que descriu la situació que viuria Girona en trencar-se la presa del pantà de Susqueda- amb la participació com a actors de diferents personalitats de la vida política, cultural i associativa.
 
Quan es va fer aquesta recreació al 1983 es van viure moments de pànic entre alguns ciutadans que es van creure la notícia i que van abandonar les seves cases. L'endemà, la gesta apareixia a les portades dels dos diaris de la ciutat.
 
Ràdio també durant la guerra
 
L'aniversari ha coincidit, a més, amb la presentació de la tesi doctoral 'Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939' de Sílvia Espinosa. Aquest treball ha servit per demostrar que durant la guerra civil l'emissora no va deixar d'emetre, com s'havia afirmat fins ara. Espinosa ha localitzat Maria Tersa, que fou locutora de l'emissora durant la guerra i que actualment té 96 anys i viu a Barcelona.
 
El seu testimoni ha servit per conèixer que la família de la Maria es va refugiar a les mateixes dependències de la ràdio, llavors al carrer de la Força, i des d'allà eien anar les emissions –sempre que no hi haguessin talls de llum- fins que les tropes franquistes van tancar les instal·lacions al 1939.