Una nova ruta turística permet resseguir el curs del riu Ter

Una nova ruta turística permet resseguir, des d'aquest dilluns, el curs del riu Ter des dels Pirineus fins a la Costa Brava. El recorregut abraça més de 200 quilòmetres i travessa cinc comarques de Catalunya.

Publicat el 26 de maig de 2009 a les 16:59

La ruta es pot fer a peu o en bicicleta i l'artífex de la seva creació ha estat el consorci Alba Ter, que agrupa tots els ajuntaments que tenen com a nexe comú el pas del riu. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha ressaltat que la ruta és un exemple del 'nou model turístic' basat en la desestacionalització i en no lligar un producte a un sol àmbit. A més de la natura, la Ruta del Ter ofereix atractius culturals, literaris i gastronòmics als qui la facin.
 
La Ruta del Ter es va començar a gestar ara fa uns quatre anys de la mà del consorci Alba Ter, que agrupa 46 municipis riberencs (tant d'aquest riu com del Freser) i cinc consells comarcals. El recorregut s'estén al llarg de 200 quilòmetres i salva un desnivell de 2.200 metres entre els cims dels Pirineus i la desembocadura del riu, en plena Costa Brava.

La nova ruta es pot fer tant a peu (225 quilòmetres) com a cavall d'una bicicleta (204 quilòmetres). Tot i que bona part del traçat és compartit, en alguns punts els itineraris divergeixen. És per això que s'ha creat una senyalització específica que indica -des de principi al final- quins són els itineraris cicloturístics, els senderistes i els compartits.

La ruta senderista comença al refugi d'Ulldeter (Ripollès) i acaba a la Gola del Ter. Creua el riu 25 vegades, travessa quaranta termes municipals i es pot fer amb entre vuit i deu dies. Principalment, s'estén al llarg de camins de Gran  i Petit Recorregut (GR i PR), vies verdes, pistes forestals, camins històrics i -en pocs quilòmetres- carreteres asfaltades.

Pel que fa a la ruta cicloturística, comença a l'estació d'esquí Vallter 2000 i també acaba a la Gola del Ter, a la desembocadura del riu. Creua el riu 25 vegades i comprèn 39 termes municipals. Es pot fer amb una durada d'entre cinc i set dies, i principalment abraça vies amb baixa intensitat de trànsit (pistes forestals, vies verdes, camins rals i carreteres secundàries).

La inversió necessària per fer realitat la Ruta del Ter ha estat d'uns 600.000 euros. Segons concreta el president del consorci i alcalde de Celrà (Gironès), Francesc Camps, la ruta ja és totalment operativa, excepte el tram que es troba comprès entre Ripoll i Montesquiu (Osona).

'Aquest tram està afectat pel desdoblament de la C-17, i un cop acabi l'obra Política Territorial i Obres Públiques ja està previst que hi construeixi un carril bici', ha indicat Camps. En total, per fer aquests 28 quilòmetres, l'alternativa que es recomana és agafar el tren.

Natura, història, gastronomia i literatura

El gran atractiu de l'itinerari és la possibilitat de poder descobrir el paisatge de tot el riu Ter, des del naixement fins a la desembocadura. Però, a més d'aquesta possibilitat, la Ruta del Ter també es relliga amb altres productes turístics: la història, la cultura, la literatura i la gastronomia dels espais que creua.

Precisament, durant la presentació de la Ruta, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha ressaltat que la iniciativa és un exemple del 'nou model de turisme' que es vol implantar a Catalunya. 'Venim d'un turisme molt estacional, de sol i platja o muntanya, de masses i marca blanca', ha indicat. I ha afegit: 'I ara estem anant a un turisme desestacionalitzat, desconcentrat i amb alta personalitat identitària, que és el canvi de model; i la Ruta del Ter n'és una de les mostres'. 

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha indicat que des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona s'apostarà per la comercialització de la nova ruta 'a escala internacional'. De fet, tot i que faci poc que està operativa, ja hi ha dos operadors que l'ofereixen entre les seves propostes per als turistes.