Amb aquest acte simbòlic, el teixit social, polític i econòmica gironí vol donar un nou impuls als vins empordanesos per millorar la seva projecció fora de terres gironines. Per això, la declaració conté la voluntat de crear un projecte enoturístic per donar-los a conèixer. De la mateixa manera, tots els signants es comprometen a servir el vi de l'Empordà en recepcions, actes i sopars institucionals.
Empúries no ha estat escollit a l'atzar. Aquest va ser l'enclavament per on els romans van introduir el vi a la Península Ibèrica i que, segles després, continua essent terra de vins. Per això, els organitzadors de l'acte han volgut que aquest compromís per impulsar el vi es signés davant les restes de l'enclavament greco-romà d'Empúries, a l'Escala (Alt Empordà)
La declaració l'han signat 18 personalitats del món socials, econòmic i polític gironí que, a petició del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà, han volgut mostrar el seu suport públic als vins que es fan en aquesta terra. I aquest suport ha quedat plasmat en la signatura de la Declaració d'Empúries que recull els objectius d'aquest acte.
Per una banda, el text recull que la DO Empordà es troba en un 'moment òptim' de projecció, en una conjuntura favorable de mercat i amb una oferta 'adient' gràcies al desenvolupament tecnològic que han fet la quarantena de cellers que conformen la DO, amb uns 400 viticultors. Per això, es vol aprofitar per fer-ne una major difusió i promoció ja que, segons recull la declaració, el vi no només incideix en el terreny productiu sinó que també està relacionat amb el paisatge, la gastronomia, la dinamització del món rural i el turisme.
Tot i reconèixer les potencialitats d'aquest vi, la declaració també diu que la DO 'es troba mancada d'una infraestructura prou potent per desenvolupar tot el seu actiu'. Per això, els seus impulsors han cregut oportú crear sinèrgies i arrencar el compromís de polítics, empresaris i docents perquè facin d'aquest vi la carta de presentació en els actes que organitzin.
D'altra banda, també es plantegen crear un projecte basat en l'enoturisme. Segons ha dit el president del Consell Regulador de la DO Empordà, Josep Blanch, aquest projecte 'donaria vida a la pagesia i serviria per recuperar el paisatge, dinamitzar comerç i la gastronomia'. Blanch ha volgut remarcar l'evolució de la DO en els darrers 30 anys. 'Hem passat del porró a les marques de culte', ha dit Blanch que ha indicat que els viticultors de la zona volen augmentar la producció actual. 'Voldríem anar més enllà i omplir de vinyes les terres de l'Albera, les Gavarres i el Montgrí', ha refermat Blanch que ha reconegut també que entrar al mercat vinícola de Barcelona és un dels seus objectius.
Per la seva banda, el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, ha acceptat el compromís de servir vi empordanès en totes les recepcions i obsequis del Govern i ha afegit que el 'vi no només és vi' sinó que ajuda a explicar el paisatge, la cultura i la gastronomia i que 'és injust' que no estigui a l'alçada d'aquests altres atributs de la terra empordanesa. Per la seva banda, el president de la Diputació, Enric Vilert, també ha expressat el seu compromís amb els productes de la terra i ha refermat la importància turística que pot tenir el vi.