Aquest 2009, la crisi econòmica ha fet disminuir les famílies d'acollida i ha obligat a reduir en un 20% el nombre de nens sahrauís que durant dos mesos compartiran vida i colònies d'estiu amb altres infants catalans. Un autocar procedent de l'aeroport del Prat ha traslladat aquest diumenge al pavelló de Fontajau de Girona els últims quinze nens, la majoria procedents del camp de refugiats de Farsia, que seran acollits a les comarques gironines.
Encara cansats i atordits després del llarg viatge i dels tràmits a la duana, els nens sahrauís han agafat força bevent sucs i menjant galetes mentre les famílies d'acollida els saludaven i es presentaven, algunes per primera vegada. 'Nosaltres repetim amb una nena que ja va venir l'any passat i que es diu Gadula. Mira, està assentada a primera fila', ha comentat la Míriam Torreglosa, veïna de Girona ciutat. 'S'està a casa dels meus pares però entre tota la família intentem col·laborar al llarg d'aquests dos mesos perquè la Gadula es diverteixi i es trobi còmoda', ha continuat Torreglosa, que es mostra 'encantada d'una experiència com aquesta'.
'Són nens molt agraïts i t'impliques molt amb ells', ha puntualitzat la veïna de Girona, que ha destacat també l'oportunitat que tenen moltes famílies de tornar la visita i veure com viuen els nens i els seus pares als camps de refugiats del Sàhara Occidental. 'Fa més de 35 anys que estan allí, des que el Marroc va envair les seves terres. El projecte 'Vacances en pau', organitzat per la delegació del Front Polissari a Catalunya i l'ACAPS, amb la col·laboració dels ajuntaments, és una senyal de solidaritat amb aquesta mainada i les seves famílies, a més d'un clam a favor de la pau i en contra de la injustícia i la guerra', ha explicat Anna Roca, coordinadora de l'ACAPS.
Segons Roca, les famílies d'acollida estan disposades a donar als nens sahrauís 'unes vacances d'estiu diferents' que als seus poblats del Sàhara, i a més de cinquanta graus, no podrien tenir. 'En aquest projecte, a part de l'oci dels casals d'estiu i de les colònies, els nens sahrauís també passen una revisió mèdica completa amb visites als especialistes per detectar possibles problemes d'ulls, dents o estómac. A banda, també se'ls ofereix una alimentació variada i se'ls fa viure en una casa perquè coneguin una realitat diferent de la que tenen', ha comentat la coordinadora d'ACAPS. 'De fet, ja saben que hi ha vida més enllà del desert gràcies als llibres de text', ha ironitzat Roca.
Tot i això, els infants del Sàhara Occidental encara se sorprenen de moltes comoditats que a Catalunya ja fa temps que donem per assumides. 'Els hi sobta molt que a l'obrir una aixeta surti aigua, que premin un interruptor i hi hagi llum o, per exemple, les escales de dintre casa o les escales mecàniques del metro o els grans magatzems', ha enumerat la coordinadora d'ACAPS. 'Durant els primers dies, la nevera no para d'obrir-se i tancar-se. És un electrodomèstic que els hi desperta molta curiositat', ha assenyalat la Míriam Torreglosa mentre marxa amb la Gadula cap al cotxe.
Encara que les comoditats europees els enlluernen, la pràctica totalitat dels nens sahrauís compten els dies per tornar a casa, als camps de refugiats del Sàhara Occidental. 'Tenen ganes boges de tornar perquè estan acostumats a viure allà, amb les seves famílies i on són molt estimats. A l'estiu sempre tenen ganes de venir a gaudir de les vacances però passats dos mesos aquí, ja només pensen en tornar', ha finalitzat la coordinadora de l'ACAPS.