Tardor d'arts visuals a Granollers

Festival Panoràmic, setmana focus de la biennal Manifesta 15, Hidrosfera i inauguració del mur ceràmic dels artistes Toni Cumella i Fontcuberta, les properes cites destacades

L'obra de l’Alba G. Corral “Les petites coses”
L'obra de l’Alba G. Corral “Les petites coses” | Cedida
Redacció
01 d'octubre de 2024, 11:26
Actualitzat: 11:43h

Les arts visuals omplen Granollers aquesta tardor 8a edició del Festival Panoràmic, setmana focus de la biennal Manifesta 15, Hidrosfera Granollers i inauguració del mur ceràmic dels artistes Toni Cumella i Fontcuberta, les properes cites destacades Granollers es prepara per viure una tardor amb una programació marcada per la presència d'arts visuals contemporànies.

El Festival Panoràmic inaugura la seva 8a edició que destaca per la consolidació i el creixement, i que també s’emmarca en la Setmana Focus a la ciutat de la Biennal Manifesta. A més, el col·lectiu artístic Sitesize signa el projecte Hidrosfera Granollers, que fa recerca de la memòria hídrica i ens descobreix una ciutat d’aigües subterrànies. I abans de finalitzar l’any, inaugurarem el mur fruit de l’exercici col·lectiu de la ciutadania amb dos reconeguts artistes, el Joan Fontcuberta i l’Antoni Cumella.

Tot això referma l’aposta de la ciutat amb la cultura i la creació contemporània, amb Roca Umbert com a epicentre.

Setmana focus Manifesta 15

La seu itinerant de Manifesta 15 arriba a Granollers del 8 al 13 d’octubre, a la plaça de l’Església. Durant aquests dies Granollers es convertirà en la setmana focus de la biennal amb una programació d’activitats en línia amb les temàtiques de Manifesta15.

El dimarts 8 d’octubre es farà l’acte de benvinguda de la seu itinerant, i a continuació (17.30 h) es presentarà el projecte “Batecs d’una premsa menuda” amb l’artista Lluc Mayol i les mestres de les escoles Pereanton, Ronçana i Camins, i Glòria Gorchs, de la biblioteca Roca Umbert, totes elles participants del projecte.

A les 19 h, hi haurà la projecció de la pel·lícula Dear future Children de Franz Böhm, (Alemanya, 2021); dins del cicle Cures i acció!, que els joves programadors de La Crida Edison i el cinema Edison han programat posant l’atenció a films que proclamen actuar davant les injustícies per construir un món millor.

Dins el cicle es podran veure dues pel·lícules més: el 15 d’octubre, Les filles d’Olfa, de Kaouther Ben Hania (Tuníssia, 2023) i, el 22 d’octubre, La fractura, de Catherine Corsini (França, 2021). Totes les sessions seran a les 19 h, al Cinema Edison. L’entrada és gratuïta i cal reservar-la a cinemaedison.cat

El dimecres 9 d’octubre hi haurà una sessió del projecte “Arxius en construcció” amb l’artista Tània Safura, Una conversa entre l’artista, representats del Senegal i l’Arxiu Municipal de Granollers sobre “Arxius negres: fotografies d’arxiu de perruqueries i la memòria colonial” (de 18.30 a 20.30 h, a la seu itinerant de la plaça de l’Església).

El dijous 10 d’octubre hi haurà el taller “Interconnexió: un radioenllaç a Granollers” (17 h, Plaça de l'Església), un taller obert a tothom per crear un paisatge sonor de la ciutat.

El divendres 11 d’octubre s’ha programat el taller familiar “Dins el rusc” (17.30 h) al Museu de Ciències Naturals. Cal reservar entrada prèviament al mateix museu. També divendres, a les 18 h, a la seu itinerant de la Plaça de l’Església, tindrà lloc la lectura de la declaració de l'Assemblea Metropolitana Manifesta 15 i la projecció del resum de les sessions de treball prèvies.

El dissabte 12 tindrà lloc “La ruta de l’invisible” amb el col·lectiu artístic Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig), autors del projecte Hidrosfera Granollers, una recerca de la memòria hídrica de Granollers que ens descobreix una ciutat d’aigües subterrànies. Les inscripcions es poden fer a granollers.cat/manifesta15

El mateix dissabte a la tarda, de 17 a 19 h, hi haurà un taller intergeneracional que proposa una descoberta en família de Manifesta 15. La setmana focus acabarà diumenge 13 amb un itinerari amb bicicleta per les instal·lacions artístiques de Manifesta 15 de Granollers amb explicacions de les obres i la col·laboració de Granollers Pedala. Cal fer inscripció prèvia a granollers.cat/manifesta15

Programa de mediació Manifesta15

El programa de Manifesta 15 a Granollers acull el GR15, la proposta d’itineraris mediats per les instal·lacions artístiques de la ciutat. Hi ha rutes programades el dissabte 14 de setembre, diumenge 29 de setembre, dissabte 5 d’octubre, diumenge 27 d’octubre, diumenge 17 de novembre i dissabte 23 de novembre. L’itinerari surt de Roca Umbert (davant el punt d’informació) a les 11.30 h. Cal fer inscripció gratuïta a granollers.cat/manifesta15

Per altra banda, els centres educatius poden també fer l’itinerari GR15 i l’alumnat de primària pot participar a l’activitat Bestials: art i natura a Manifesta 15. Totes les activitats son gratuïtes i es poden reservar a través de la pàgina web granollers.cat/manifesta15

8a Edició del Festival Panoràmic

El dijous 10 d’octubre , a les 20 h, tindrà lloc la xerrada inaugural de la 8a Edició del Festival Panoràmic Granollers: “Extrems. Temps de polarització” a càrrec de Mercè Alsina. La temàtica d'enguany del festival està vinculada a la idea d’"Extrems”, de la violència extrema i les ideologies totalitàries de l’accelerat segle XX, als canvis de paradigma econòmics i socials del segle XXI. El Panoràmic 2024 fa atenció a la societat posthistòrica i postcapitalista, amb noves ideologies, utopies i models d’organització.

Panoràmic 2024 acollirà dues exposicions inèdites de dos fotògrafs imprescindibles del segle XX: la primera gran retrospectiva de Roger Ballen a l'estat espanyol, i la mostra del fotògraf conceptual ucraïnès Boris Mikhaïlov, amb 35 díptics de gran format que confronten el present i passat del seu país.

Amb l'objectiu de fugir d'un plantejament eurocentrista, el festival mira cap a l'hemisferi sud amb la primera mostra al nostre país de l’artista sud-africana Thania Petersen, que proposa un viatge artístic de les creences ancestrals a l’actualitat postaparheid; l’artista boliviana aruma | Sandra De Berduccy, que vincula tècniques tèxtils tradicionals andines amb nous llenguatges tecnològics; les fotografies de l'artista xilè Demian Schopf, que contraposen la cultura indígena i el món globalitzat, i la instal·lació inèdita fruit de la col·laboració entre l’artista colombiana Sandra Rengifo i Roc Parés.

A l’Espai d’Arts de Roca Umbert l’artista Núria Güell aborda els abusos de poder i les conseqüències del seu exercici a “La sexualitat de l’amo”; i La Tèrmica, l’artista visual i desenvolupadora de codi Alba G. Corral presenta “Les petites coses”, una obra generativa creada mitjançant algoritmes de programació, inspirada en la força i la resiliència de les dones treballadores, i creada en coproducció amb la biennal Manifesta.

Amanda Cuesta comissaria “NON STEREO-TIP, polítiques obertes del desig”, un projecte que parla del desig a través de la revisió de pràctiques del cinema experimental, l'art amateur i els activismes.

L’actor, dramaturg i artista visual libanès Rabih Mroué exposa, per primera vegada a Europa, obres audiovisuals vinculades a la guerra del Líban sobre l’experiència corporal de la violència aèria, al Refugi antiaeri de Granollers, i el Museu de Ciències de Granollers acull l’exposició dels artistes d’Alfonso Borragán i Paula Bruna, que en col·laboració amb investigadors entomòlegs i botànics, reflexiona sobre la superioritat humana vers altres espècies com els antròpodes.

Organitzat per Grisart Lab i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts, el festival portarà exposicions del 10 d’octubre al 24 de novembre al Museu de Ciències Naturals, al refugi de la Plaça Maluquer i Salvador, al Cinema Edison, a l’Adoberia i a Roca Umbert. Tota la informació a festivalpanoramic.cat.

Inauguració d’un nou mur a la ciutat

Granollers comptarà amb un nou “mur que parla” aquest 2024: “Granollers: gran ull és.” El mural fotoceràmic dels artistes Joan Fontcuberta i Toni Cumella, construït amb les fotografies enviades pels granollerins i granollerines, es podrà veure culminat el dissabte 21 de desembre a Roca Umbert. Fàbrica de les Arts. La imatge ens mostra el gran ull de la Martina, la primera granollerina nascuda aquest any, “símbol d’una mirada sense prejudicis i representació de l’esperança envers un futur complex".

HIDROsfera Granollers

El col·lectiu artístic Sitesize signa el projecte Hidrosfera Granollers, que fa recerca de la memòria hídrica de Granollers i ens descobreix una ciutat d’aigües subterrànies. Per mitjà d’itineraris artístics, de converses i de derives revivim una nova dimensió de la ciutat, que quedarà plasmada a les hidrografies: les cartes d’aigua de Granollers.

La iniciativa parteix de l'existència d'un riu subterrani que discorre sota la llera del Congost a l'altura de Granollers. Aquesta aigua interior actua com a mirall del riu a la superfície i es manifesta a la seva conca hidrogràfica. La presència de l'aqüífer sota la ciutat opera també en l'àmbit simbòlic, explicaria en part accidents naturals, esdeveniments històrics i fets.

Mitjançant l'exploració de diferents enclavaments la proposta tracta de fer recorreguts perceptius de reconeixement i accions performatives en el paisatge del Congost amb la finalitat de donar cabuda al riu i al seu reflex.

HIDROsfera Granollers té per missió sedimentar la figura de la "custòdia col·lectiva" com a salvaguarda comunitària de l'ecosistema de l'aigua a Granollers. Una nova esfera de relació entre els humans i el territori, on el flux del Congost travessa totes les accions passades, presents i futures encaminades a la restauració de la seva conca.

  • Recorregut performatiu 1: Esfera Congost Dissabte 21 de setembre. Hora. 10.30 h. Recorregut de percepció i experiència per la dimensió bioregional o el corredor biocultural del Congost. Exploració col·lectiva en una jornada de la totalitat de l'àmbit de la conca del riu Congost, des del seu naixement fins a la confluència amb el Mogent.
  • Recorregut performatiu 2: Fluxos de l’invisible Dissabte 12 d’octubre. Hora, 10.30 h. Recorregut per l'esfera invisible o espectral que representa l’aqüífer. Farem emergir els corrents i fluxos que prenen cos sota la superfície de la Terra, tenint com a referència les aigües ocultes que conformen l’aqüífer de Granollers i les seves terrasses al·luvials.
  • Recorregut performatiu 3: Transitar l’aigua Dissabte 26 d’octubre. Hora, 10.30 h. Recorregut per les evidencies i els aprofitaments històrics de l'aigua a la ciutat de Granollers. Les formes de proveir d'aigua a la ciutat amb pous, mines i recs. Les relacions amb el riu Congost al seu pas per Granollers, la dimensió local i el territori proper a través de la influència de les aigües subterrànies, el mateix curs fluvial en superfície, l’aigua que corre visible que determina una llera, un corredor i un paisatge.