Víctor Pàmies presenta el Mapa de paremiologia dels Països Catalans

L'eina aprofita els refranys i les noves tecnologies per mostrar d’una manera amena dades que perviuen en l'imaginari col·lectiu

Publicat el 23 de setembre de 2012 a les 16:30
El mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans, a Google Maps

El lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies , veí de Vallromanes, presenta el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans , una eina que vincula un blog format per fitxes dels prop de 2.000 municipis dels Països Catalans (consultables alfabèticament, per regió o a través de cerques simples) amb un mapa de Google Maps , aprofitant la tecnologia de geolocalització.

El projecte és una nova eina i un nou recurs d’estudi de la llengua catalana "que aprofita els refranys i les noves tecnologies per mostrar d’una manera divertida, amena i novedosa les dades que perviuen en el nostre imaginari col·lectiu".

Les dites tòpiques del municipis
Segons diu Víctor Pàmies, autor del Mapa de paremiologia tòpica, quan sentim 'A Arbúcies són gent d'astúcies, a Breda tenen mala art, a Sant Celoni, dimonis, i a Hostalric són cremats' o bé 'A Terrassa, mala raça; a Sabadell, mala pell', i 'A Granollers us prenen els diners', són dites tòpiques: refranys sobre llocs i pobles concrets, que sovint diuen els seus veïns. El refranyer català és ple d’aquests refranys i l’objectiu de Pàmies és poder-los oferir tots en un únic lloc web .

En aquests moments, al Mapa ja hi ha obertes les fitxes de gairebé 300 municipis amb la seva geolocalització al Google Maps. Cada fitxa del blog conté el nom del municipi i la seva adscripció regional i comarcal, amb: enllaç a l’article corresponent de la Wikipèdia per si algú volgués trobar més informació; detall dels nuclis de població dependents de cada municipi; gentilicis, malnoms i renoms dels habitants de cada lloc; les dites tòpiques; un enllaç al mapa, on s’obre una fitxa en el punt concret del mapa on es troba la població; i un espai exclusiu per a un únic anunciant que vulgui fer de patrocinador del projecte.

Pojecte que busca microfinançament
Ara mateix el programa funciona amb hiperenllaços que vinculen el blog amb el mapa, però la idea és poder oferir un programa tancat, un lloc web unitari on sigui senzill de navegar i trobar la informació. És per això que Pàmies demana "fons per al disseny del nou web i micropatrocinadors que vulguin finançar aquest projecte de cultura popular i fer-ne possible una versió definitiva acurada".

Segons informa l'autor del projecte, durant els mesos de juliol i agost, que la paremiologia tòpica funcionava en període de proves, ha rebut vora 2.000 visites úniques, amb prop de 7.000 pàgines mostrades. Pàmies pretén que sigui "una obra col·lectiva i cooperativa" i per això cada fitxa admet els comentaris dels lectors per aportar noves dades o corregir les existents