PROPOSTA DE LA REGIDORIA D’URBANISME I HABITATGE
A LA JUNTA DE GOVERN LOCAL
Havent estat redactat l’avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona, el qual va ser presentat per l’Honorable senyor Joaquim Nadal i Farreras, conseller de Política Territorial i Obres Públiques , i havent estat examinada la proposta, atès que aquest document afecta el futur del nostre municipi, considerem que és del tot necessari:
a) Fer palès quina és l’opinió de l’Ajuntament de Canovelles.
b) Formular al.legacions a l’Avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona.
És pels motius anteriorment exposats que es proposa a la Junta de Govern Local, l’adopció dels següents acords:
PRIMER.- APROVAR la Declaració sobre l’avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona següent:
L’Avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona, és realment una oportunitat per a la Canovelles Mil·lenària?
Mitjançant el present escrit, l’Ajuntament de Canovelles vol manifestar la seva opinió sobre l’Avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona, presentat per l’Honorable senyor Joaquim Nadal i Farreras, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, el passat dia 17 d’abril de 2008.
En primer lloc hem de posar de manifest que ens sembla molt positiu que es porti a terme un pla que pretén dotar al país d’infraestructures que complementin l’actual sistema de transports terrestres, ja que suposa donar facilitats i fer més còmoda la vida als ciutadans. Malgrat això no entenem que la implantació de noves vies s’hagi de fer a qualsevol preu.
Per altra banda cal esmentar que, segons es va manifestar per la Ponència Tècnica de l’avantprojecte esmentat, els criteris que han de presidir-lo són els principis de màxima eficiència i mínim impacte ambiental. Sens cap mena de dubte, aquesta corporació local comparteix absolutament aquesta visió; de manera que no podem entendre ni admetre que la concreció futura d’aquest pla en l’àmbit geogràfic de Canovelles es porti a terme sense que tingui una màxima eficiència, és a dir, fent un ocupació mínima sempre i quan sigui absolutament necessari i amb un respecte exquisit pel nostre entorn natural.
En aquest sentit cal apreciar que Canovelles es troba ja ocupada per dues vies ràpides com són la C-17 i la ronda Nord de Granollers, així com per la línia ferroviària de Barcelona-Vic (però no té cap estació, de manera que els canovellins han d’anar al poble veí per tal d’agafar un tren que passa pel seu barri) amb les fragmentacions del territori que això comporta i amb l’especial handicap del nostre reduït espai. Resulta evident que el nostre municipi ja cobreix amb escreix la quota de solidaritat amb la resta de pobles de Catalunya en relació als transports i infraestructures.
Pel que fa a la proposta inicial de l’Avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona, i parlant estrictament de la part que afecta físicament a l’àmbit geogràfic del nostre municipi, aquest Ajuntament vol manifestar la seva total disconformitat, tant en relació a la coneguda com “autovia del Tenes” com pel que respecta a la denominada “ronda del Vallès”. CANOVELLES NO POT RESTAR TRINXADA PER UN TRAÇAT QUE MALMET GREUMENT EL SEU TERRITORI. La nostra oposició al traçat proposat per la Generalitat de Catalunya d’aquestes dues vies ràpides ve donada pels greus efectes mediambientals que suposa, ja que comporta la total destrucció dels espais naturals i de més rellevància històrica del municipi, com és el Bosc de Can Serra, la Domus Olivet i masies de més de 400 anys i la fragmentació territorial del nostre petit municipi, així com el nul servei que aquestes vies suposen per als canovellins ja que a cap de les dues no s’hi pot accedir des de la nostre vila, com que tampoc no s’ha previst l’accés al nord des de la C-17, no comporta alliberar el trànsit pesat a Canovelles. SI EL TRAÇAT ES MANTÉ TAL COM ESTÀ PLANTEJAT, CANOVELLES VEU AFECTADA DE MANERA IMPORTANT L’EQUILIBRI ENTRE EL CREIXIMENT SOSTENIBLE FUTUR I LA DEFENSA DEL SEU MEDI NATURAL.
Malgrat això, tenint en compte que aquest avantprojecte és un document de treball elaborat a l’objecte de configurar-se com un instrument de participació, s’inicia ara un procés de diàleg entre administracions. D’aquesta manera aquest Ajuntament portarà la veu de Canovelles a la Generalitat de Catalunya, defensant de la forma més ferma els interessos de tots els canovellins, per tal que la concreció d’aquest pla territorial no suposi cap càrrega per a la ciutadania de la nostra vila. Així, es necessari el diàleg i discussió per tal de trobar una solució que sigui satisfactòria per a totes les parts implicades.
SEGON.- FORMULAR al.legacions a l’Avantprojecte del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, que la Comissió d’Ordenació Territorial Metropolitana ha acordat sotmetre a consulta pública i institucional, essent el contingut de les mateixes el que es reprodueix a continuació:
En relació a l’Avantprojecte del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, tramès per la Secretaria per a la Planificació Territorial, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, volem fer les següents consideracions:
Antecedents:
El terme municipal de Canovelles situat a la vall mitjana del riu Congost, comarca del Vallès Oriental, te una extensió superficial de solament 6,75 Km2. El territori és bastant planer i només accidentat per les elevacions de Bellulla a ponent, amb un pendent de moderat a suau. A més del poble de Canovelles, hi ha els veïnats de Bellulla, de la Serra i de Sanahüja. Llinda amb els municipis de Granollers, Les Franqueses del Vallès, L’Ametlla del Valles, Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà d’Amunt.
Succesivament ha estat travessat per diferents infrastructures de caràcter general com la línia fèrria de Barcelona a Puigcerdà, les carreteres BV-1439 de Granollers a la carretera de l’Ametlla del Vallès al Coll de la Manya per Canovelles (avinguda de Canovelles) i C-1415 de Caldes de Montbui a Granollers, així com la carretera C-17 de Barcelona a Ripoll i la carretera C-352, Ronda Nord de Granollers. Aquests traçats han condicionat clarament el desenvolupament urbanístic del municipi, en especial la implantació de la carretera C-17 que avui encara suposa gairabé el límit entre el sòl urbà i urbanitzable i el sòl no urbanitzable.
Cal esmentar que el Planejament General vigent no contempla cap reserva per a nous sistemes generals viaris.
Propostes del sistema d’infrastructures de mobilitat:
La proposta continguda en l’Avantprojecte del Pla Territorial Metropolità de Barcelona respecte al terme municipal de Canovelles es pot resumir de la següent forma:
1: Eix del Tenes:
Pel que fa a l’anomenat Eix del Tenes la proposta del Pla Territorial Metropolità de Barcelona suposa l’eliminació de la traça d’aquesta via pel fons de la vall, al terme de Lliçà d’Amunt, mantenint les condicions ambientals i paisatgístiques de la plana agrícola, desplaçant-la a l’Est de forma paral·lela i molt propera a la carretera C-17. Discorre pel terme municipal de Canovelles travessant el bosc de Can Comes, la Serra de Can Canyelles i el bosc de Can Serra fins enllaçar amb la proposta de 4art Cinturó-Ronda del Vallès.
2: 4art Cinturó-Ronda del Vallès:
La proposta de traçat del 4art Cinturó-Ronda del Vallès, pel que fa al terme de Canovelles, comporta travessar la finca de Can Marquès, el Bosc de Can Serra (on es produeix l’enllaç amb l’eix del Tenes), Can Bernat Serra i creuar a nivell inferior la carretera C-17 fins al terme de l’Ametlla del Vallès.
Valoració de les propostes:
1: Eix del Tenes
En relació a la proposta de traçat cal esmentar que en el terme de Canovelles es produeix en terrenys de fortes pendents naturals. Si be es proposa es pas mitjançant túnel per dessota de la nau de la panificadora “Asturgó”, topogràficament és inviable travessar en superfície el bosc de Can Comes. Altrament es provocarien desmunts desproporcionats, amb afectació important de la massa boscosa existent. Caldrà probablement travessar amb viaducte la carretera C-1415 de Caldes a Granollers. S’afecta totalment Can Lladó i es produeix l’enllaç amb el 4art Cinturó-Ronda del Vallès gairebé eliminant el bosc de Can Serra, Can Jovensà i la Domus d’Olivet (runes de l’època romana).
L’impacte ambiental i paisatgístic és traumàtic pel territori ja que la via discorre al marge de preexistències.
Per altra banda, la previsió del PTMB no dona continuïtat al desdoblament de la carretera C-17, ja que part de la Ronda del Vallès tindria la doble funció (amb la sobrecàrrega de trànsit implícita) per continuar cap al Nord fins un punt d’incorporació a l’actual carretera C-17, en una confluència de funcionalitat dubtosa de transits diversos.
2: 4art Cinturó-Ronda del Vallès:
Pel que fa a la previsió del 4art Cinturó-Ronda del Vallès a banda de les afectacions del nus d’enllaç amb el desdoblament de la carretera C-17 ja descrites el traçat comportaria l’aïllament de la part Nord del terme municipal.
Cal tenir en compte, a més de l’exposat, que amb la proposta viària del PTMB, a banda de comportar afectacions ambientals, paisatgístiques, d’habitatges, etc. molt rellevants en el terme municipal de Canovelles, en interès de l’estructura de comunicacions viàries general, el municipi no disposa d’enllaços accessibles des del terme i no pot gaudir de les infraestructures. La implantació d’ambdues vies divideix el terme en porcions desestructurades la qual cosa afectarà l’equilibri entre el creixement sostenible futur i la defensa del medi natural.
Al·legacions i propostes alternatives:
La carretera C-17 funcionalment actua com a eix de comunicacions Nord-Sud i quan es finalitzi la Ronda de Granollers en part tancarà l’anella viària entre Granollers i Canovelles.
Te caràcter de via ràpida de desplaçament i amb el temps ha gaudit de millores diverses. Es una via reconeguda i amb possibilitat d’ampliació amb afectacions mínimes sobretot de Granollers cap amunt.
Davant del fort impacte ambiental, paisatgístic, físic, etc. i el cost econòmic que suposa la construcció d’una nova via de desdoblament de l'actual carretera C-17 es considera més adient com a alternativa eliminar les diferents variants de la C-17 en la Vall del Tenes, Canovelles, Les Franqueses i La Garriga i remodelar la via actual perquè tingui l’amplària necessària per a absorbir els trànsits futurs amb el mateix traçat actual, amb tres carrils de circulació en cada sentit i les calçades laterals adients per a solucionar definitivament els accessos a les àrees residencials colindants com Can Quana, Can Duran o a finques en sòl no urbanitzable que tenen com a únic accés la carretera C-17.
L’ ampliació en el seu pas per Canovelles ha de respectar, com a condició indispensable, els habitatges existents i minimitzar l’impacta visual i acústic de la infraestructura cobrint-la parcial o totalment, i aprofitant aquest cobriment com a base per crear connexions entre les dues bandes de la C-17 i fins i tot establir vials per a la circulació de bicicletes. Aquesta actuació s’ha d’ampliar a aquelles zones en que es te previst el desenvolupament futur del poble de Canovelles
Pel que fa al traçat del 4art Cinturó-Ronda del Vallès no es qüestiona la necessitat funcional de la via si no que es proposa un traçat alternatiu que vorejant la urbanització de “Can Marquès” de Santa Eulàlia de Ronçana travessi el terme de Canovelles i transcorri entre el polígon “Monguit” i el polígon Ametlla Parc, els dos de l’Ametlla del Vallès, possibilitant un enllaç amb les carreteres C-17, i BV-1439, que donaria servei als esmentats polígons industrials i als polígons de Can Castells i del Pla de Llerona, alliberant de trànsit pesat els municipis de la zona. Malgrat caldria la construcció d’algun túnel o viaducte l’impacte sobre l’edificat es minimitzaria.
S’adjunta al present document plànol on es grafia de forma orientativa la proposta viària del PTMB en el terme municipal de Canovelles, i les propostes alternatives descrites.
TERCER.- REMETRE els presents acords a la Secretaria per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, a la Comissió d’Ordenació Territorial Metropolitana, i al Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Canovelles, 18 de juliol de 2008
Juan Francisco Garcia Miguel Reyes
Regidor d’Urbanisme i Habitatge