El Museu Thermalia ha fet una ampliació del seu fons artístic i patrimonial gràcies a la col·laboració de l'artista local, Sebastià Badia, i de calderins que ha títol personal han contribuït en l'exposició "L'efervescència balneària" amb la donació de diferents objectes amb valor històric i personal.
La cinquena donació de Sebastià Badia a Thermalia
El pintor, escultor i artista molt lligat a la vida de Manolo Hugué a Caldes, en Sebastià Badia, ha donat al museu l'obra Manolo al seu llit de mort. Aquesta peça és un dibuix sobre paper de l'any 1945 (54,5 x 47 cm amb marc), fet en motiu de la mort de l'escultor.
Sebastià Badia i Manolo Hugué van mantenir una relació molt estreta durant els anys de convivència a Caldes de Montbui. Les coincidències artístiques del consagrat Hugué i del jove Badia els van unir en una forta amistat durant la primera meitat del segle XX.
La relació entre ells i la vila ha donat a Caldes de Montbui peces d'art de gran valor, moltes de les quals són avui propietat de Thermalia. Al fons dels dos artistes se suma el fons Picasso, el segon més important de Catalunya després del Museu Picasso de Barcelona.
Aquesta és la cinquena donació que Sebastià Badia fa a Thermalia. Cal recordar que l'octubre de 2005 Badia va fer una de les cessions més preuades del Museu, L'harmonia. Aquesta dona esculpida en bronze és una de les obres escultòriques més representatives i de més valor per a l'artista calderí. Les altres obres cedides són Eva (escultura de bronze), Avis (relleu en guix vernissat), Noi cavant la seva fossa (escultura de guix) i aquest últim retrat de Manolo al seu llit de mort. A més, Thermalia té 11 obres més deixades per l'artista.
L'efervescència balneària, una exposició enriquida per donacions calderines
El Museu Thermalia formalitza aquest febrer altres donacions fetes per calderins. En aquest cas, materials antics que provenen de famílies de la vila i que ara es poden veure a l'exposició L'efervescència balneària, inaugurada el passat 11 de febrer. Els donatius ajuden a explicar la història de Caldes i la seva aigua termal, amb elements relacionats amb els balnearis i amb els oficis lligats a la tradició termal calderina.
Raimundo Garcia
Ha contribuït sobretot a recrear els espais del despatx del metge de banys i la sala de banys que té l'exposició. El elements que ha cedit a Thermalia són: un testimoni de granit de les perforacions fetes a la plaça de la Font del Lleó l'any 1997, una taula de despatx, un exemplar de la revista "La información Espanyola Científica y Comercial" de l'any 1929, un penjador procedent del Balneari Termas la Salud, una tovallola del Balneari Termas la Salud, una gerra de zinc del Balneari Termas la Salud, tres tisores de podar el vímet, una falç de podar vímet, dos picadors de roba, un porronet per portar el llexiu i una pastilla de sabó de rentar la roba.
Joan Poble
La cessió feta per Joan Poble ha ajudat a recrear els oficis relacionats amb l'aigua termal que s'han generat a la vila, en especial el de cisteller. Els elements cedits són un pelador de canyes, un maçó de fusta per picar el vímet, unes tisores de podar vímet, un ganivet amb corba per fer punta als vímets, una clivella per acabar les vores cargolades, tres xapadors de ferro per esberlat vímet, 2 xapadors de fusta per esberlar vímet
Ramon de Sans
Gràcies a l'aportació d'aquest calderí, la família del qual va ser propietària del Balneari Rius, l'exposició ensenya un diploma de l'Exposición Hispano-Francesa en Zaragoza, de l'any 1908.
Benet Oliver-Rodés
Cal recordar que l'exposició ensenya tot un laboratori d'anàlisi de l'aigua termal gràcies a la donació feta pels laboratoris centenaris i de Barcelona Oliver-Rodés. Benet Oliver-Rodés ha fet aquesta donació de material que es feia servir al seu laboratori a principis del segle XX més alguns llibres, el més antic de l'any 1896.
La seva donació ha consistit en: un encenedor d'alcohol, un suport circular per a pipetes, tres tres peus (suports), 4 embuts de vidre, 4 càpsules petites de porcellana, una càpsula gran de porcellana, dos morters de vidre, un morter de ceràmica, una proveta gran, una proveta petita, pipetes i buretes, dos gradilles per a tubs de microbiologia, un dessecador gran, una campana de vidre per a microscopi, dos tamborets, tubs d'assaig per a química i micro, dos tubs de goma, sis tubs de cultiu, sis plaques petri per bacteriologia, un microscopi binocular ZEISS, una cubeta de vidre per portes, tretze matràs petits, un matràs gran, dos suports pipetes metàl·lics, un sistema destil·lador, un matràs aforat de 2 litres, un termòmetre, un crissol, un contenidor aigua destil·lada, dos conjunts de vidre soldat, dos cristal·litzadors grans, cinc flascons vidre topazi 500 ml., un flascó vidre topazi 2 l., tres bugíes de porcellana filtrant, 22 reactius, una caixa ludikatoren E. Merck.
Pel que fa als llibres, Oliver-Rodès ha donat:
VV.AA. Vade-mecum du Chimiste. 1903
Casares J. Tratado de química elemental. 1917
Agell J. Tratado de anàlisis químico. 1910
Duparc L. Traité de chimie analytique qualitative. 1900
Damien Paillot. Traité de manipulation de physique. 1896
Salvat A. Tratado de higiene. 1925
Golschich Schümann. Tratado político de microparabitología y serología. 1923