Coca amb ou per sobre

Cada dissabte, els ingredients i tots els detalls de l'elaboració d'un nou i suculent plat

Publicat el 18 de febrer de 2012 a les 00:01


Ingredients:

Per la massa:
30 grams de llevat o 1 sobre de llevat Maizena per a pa
125 grams de farina fluixa
Aigua tèbia (no gaire, així quedarà prou sòlid)

Per al brioix:
75 grams de mantega a temperatura ambient
75 grams de sucre
5 grams de sal
1 cullerada d’essència de vainilla o sucre de vainilla
1 cullerada de matafaluga en pols
3 ous a temperatura ambient
25 grams aigua de tarongina (aiguanaf)
400 grams de farina de força (aproximadament)
La pell de 1 llimona, ratllada sense la part blanca

Per l'ou:
Amb les mesures anteriors la coca pot quedar massa gran per al forn de casa nostra. Si és el cas, caldrà tallar la massa en quatre parts. Les mesures dels ingredients per l'ou que indiquem aquí estan pensades per una d'aquestes quatre porcions individuals. En el cas de voler fer les quatre s'hauran de multiplicar per tres.
3 ous
2 cullerades soperes de sucre
1 cullerada sopera de sucre per posar-lo per damunt

Elaboració:
Per fer la massa pasteu en un bol la farina fluixa, el llevat i l'aigua tèbia, fins que quedi tot lligat. Tapeu-ho amb un drap net i deixeu-ho reposar en un lloc calent fins que augmenti dues vegades la seva mida.

Un cop tingueu la massa a punt, poseu en un altre bol la mantega i el sucre i pasteu-ho bé. Tot seguit afegiu-hi la sal, la vainilla, la matafaluga en pols i la pell de llimona i pasteu-ho fins aconseguir una massa ben homogènia. Afegiu-hi els ous un a un, l'aiguanaf, la massa i la farina de força. Barregeu-ho fins a aconseguir una pasta compacta i elàstica. Deixeu-la reposar en un bol tapada amb un drap fins dupliqui la seva mida.

Talleu la massa en quatre parts iguals, estireu-los amb un rodet i poseu una de les porcions dins un motlle o en una safata. Un cop a dins feu-li una vora que servirà per fer de contenidor pels ous i no deixarà que s'escolin, deixeu de nou fermentar.

Enforneu amb el forn preescalfat a 170 graus durant uns 15 minuts aproximadament, segons la seva potència. Mentrestant, bateu els ous ja barrejats amb les cullerades de sucre. Un cop passats els 15 minuts treieu la coca del forn, li poseu l'ou per damunt, una cullerada de sucre i retorneu la coca al forn durant uns 5 minuts més per fer-lo quallar. Quan veieu que aquest ja ha pres ja podeu treure la coca del forn. 

Unes postres de tota la vida
Per menjar-vo's la coca d'ou caldrà esperar que aquesta es refredi. Un cop es pugui menjar veure com, aquest postre de tota la vida, serà ideal per servir durant els esmorzars o berenars de petits i grans.

Aquesta i més receptes, a la Cuina Irreductible