Coca de Sant Joan 2012

Cada dissabte, els ingredients i tots els detalls de l'elaboració d'un nou i suculent plat

Publicat el 22 de juny de 2012 a les 21:10


Ingredients:

Pel llevat mare
1 sobre de llevat de forner marca Maizena o bé 20 grams de llevat premsat de forner
65 grams de llet a temperatura ambient
125 grams de farina de força

Per la coca
350 grams de farina de força
100 grams de sucre
50 grams de llet
2 ous
80 grams de mantega a temperatura ambient
10 grams de sal
Raspadura de llimona
2 cullerades soperes d’aiguanaf (Aigua de flor de taronger)

Per la decoració
1 ou per pintar
Fruites confitades: taronja, meló, cireres, etc.
50 grams de pinyons
Sucre per tirar damunt de la coca

Elaboració:

Pel llevat mare
Col·loqueu en un bol la farina i el llevat en pols i barregeu els ingredients. Tot seguit afegiu-li la llet i amasseu-ho fins que la massa sigui homogènia i elàstica. Tapeu la massa amb un drap de cuina i deixeu-la a temperatura ambient, fora de corrents d'aire (aproximadament una hora). La massa ha de doblar el seu volum inicial.

Per la coca
Col·loqueu la farina en forma de volcà sobre un bol o bé dins la màquina de fer massa. Barregeu-hi tots el ingredients: la farina, la llet, el sucre, el ous, la sal, la mantega, les raspadures de llimona i l’aiguanaf.

Barregeu-ho bé amb els dits o amb la màquina diluint-ho tot. Amasseu-ho fins que quedi homogeni i se'ns desenganxi de les mans. Tot seguit afegiu-hi la massa mare i treballeu-la de nou. Si veiéssiu que la massa s'enganxa a les mans, caldria afegir-hi una mica mes de farina. Deixeu-la reposar uns 20 minuts.

Passat aquest temps, aixafeu la massa per tal de treure'n l'aire i tot seguit lamineu-ho amb el corró donant-l'hi forma ovalada de coca. Esteneu-la sobre una llauna greixada, amb un gruix d'1,5 centímetres, aproximadament. Col·loqueu al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho fermentar a temperatura ambient (aproximadament una hora).

Preescalfeu el forn a 180º C. Pinteu la coca amb ou batut i empolvoreu-la amb sucre i els pinyons. Finalment, coeu la coca al forn a uns 160º, aproximadament, fins que s'espongi i es dori per la superfície (aprox. 15-20 minuts). Quan estigui cuita, cal retirar-la del forn i deixar-la refredar a temperatura ambient.