Comencen les obres de millora del Safareig de la Portalera a Caldes

Publicat el 28 de març de 2007 a les 11:01
Durant els propers mesos el Safareig funcionarà amb normalitat i es tancarà temporalment quan s'hagi de fer el sostre i les millores a l'interior de l'edifici. Actualment les feines se centren al pati adjacent.
 
El projecte està dividit en dos grans àmbits de treball. El primer és la millora d'aquests emblemàtics edificis que són patrimoni històric de Caldes. El segon és la instal·lació de plafons que posen en valor les característiques de cada safareig, la seva condició d'únics a l'Estat i les propietats de l'aigua termal.
 
De la millora arquitectònica, com ja va passar amb el Safareig de la Canaleta, s'encarrega l'Escola Taller d'aprenent de paleta que organitza la regidoria de Treball de l'Ajuntament per tal d'oferir un programa d'inserció social i laboral a joves menors de 25 anys en atur i que volen aprendre un ofici. El projecte arquitectònic és dels arquitectes calderins Eusebi Gutiérrez i Antoni Grau.
 
De la instal·lació de plafons, que es farà en una segona fase, s'encarrega el departament de Promoció Turística de l'Ajuntament.
 
Les característiques d'aquesta obra
 
El projecte arquitectònic del Safareig de la Portalera preveu mantenir la porta d'entrada, les escales i la pica del safareig de pedra fent tasques de restauració sobre aquests elements; fer la substitució parcial de l'edifici per una millor integració en l'entorn de la Riera; fer l'enderrocament de les edificacions adossades sense interès patrimonial per tal de deixar aïllat l'edifici; millorar la canalització de l'aigua calenta; millorar l'accés als vianants i suprimir les barreres arquitectòniques; i rehabilitar la coberta, entre altres.
 
En el cas de la Portalera l'obertura a l'entorn d'aquest edifici es farà a través de construir una estructura lleugera, de murs baixos i d'espais buits que permetran veure la Riera des del carrer de la Muralla. A més, s'obrirà al públic el pati adjacent, actualment en mal estat i tancat.
 
L'Escola Taller s'encarregarà de rebaixar els murs, fer el terra del pati, eliminar les estructures sense valor i refer les parets i els vas del safareig. El sostre, en canvi, s'adjudicarà una empresa externa.
 
D'altra banda, en començar les obres, s'han descobert al pati adjacent piques que havien servit per estovar vímet i llegums de principis del segle XX. Les piques es conservaran, perquè són elements històrics que recorden oficis artesans tradicionals a la vila gràcies a la seva condició de termal, com el de la cistelleria.
 
L'Escola Taller "La Portalera"
El valor afegit d'aquests projectes de millora dels safareigs termals és que es fan a través de l'organització d'un taller d'integració sòcio-laboral d'aprenent de paleta. La primera experiència va ser el Safareig de la Canaleta, reformat a través de l'Escola Taller que va tenir lloc de l'any 2003 al 2005. Els resultats van complir les expectatives pel que fa a l'obra i pel que fa a la inserció laboral dels joves que hi van participar.
 
La segona edició de l'Escola Taller es du a terme entre desembre de 2005 i novembre de 2007. El programa d'inserció laboral s'adreça a joves menors de 25 anys en atur i amb risc d'exclusió social i laboral. Hi participen 8 persones que reben la formació a través d'una directora i un monitor de paleta.
 
Des de desembre fins ara, els alumnes han rebut formació teòrica i han fet pràctiques. Algunes d'aquestes pràctiques s'han convertit en nous elements per al vial, com els bancs d'estil gaudinià que ha construït al pati del Centre Cívic i Cultural.
 
Els mòduls que composen l'itinerari formatiu són:
 
- Construcció de fonaments i sanejaments
- Construcció d'obres de fàbrica ordinària
- Construcció de fàbrica amb maó vist
- Construcció de cobertes ceràmiques
- Revestiment de cobertes amb teules
- Construcció d'obres de fàbrica ordinària
- Arrebossats i emblanquinats amb morters i pastes
- Enguixar i emblanquinar amb guix
 
El Safareig de la Portalera
Safareig públic d'aigua termal, que varià el seu emplaçament a finals del segle XIX, ja que inicialment estava ubicat al carrer de Santa Susanna. 
 
L'aigua del safareig prové de la Font del Lleó; i encara avui en dia es buida i es neteja diàriament i s'omple de nou durant la nit.