Aquest acord té per objecte prevenir l’impacte negatiu que té pel medi ambient de la comarca una gestió incorrecta dels residus de la construcció; i aquesta gestió inadequada va des de la deposició incontrolada d’aquests materials fins a la deposició de materials amb un potencial de valorització significatiu en dipòsit controlat. En virtut d’aquest conveni, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental actualitzarà l’ordenança comarcal reguladora de la gestió de runes de la construcció i donarà suport a la gestió adient dels RCD, així com a l’ús dels àrids reciclats en els projectes promoguts des de les administracions locals.
A més, GRC a través de les empreses participades a la comarca, rebrà en les seves instal.lacions de Llinars del Vallès, Sant Celoni i a la planta de reciclatge de Les Franqueses del Vallès els residus i terres que es generin a la comarca del Vallès Oriental i facilitarà la gestió de residus en origen, afavorint la disposició de contenidors per a la recollida de residus a peu d’obra.
Deposició i recollida de runes controlades
Gestora acceptarà en les seves instal·lacions de Llinars del Vallès, Sant Celoni i Les Franqueses del Vallès els residus de la construcció que es produeixin a la comarca.
Per cada tona que els constructors dipositin a les instal·lacions gestionades a la comarca, Gestora abonarà una quantitat en concepte de cànon a les Administracions Locals que hagin tramitat les respectives llicències d’obra, a través del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental.
El dipòsit de Llinars del Vallès va rebre durant l’exercici 2007 un total de 106.000 tones de residus de la construcció i el de Sant Celoni un total de 69.000 tones. D’altra banda, la planta de reciclatge de Les Franqueses del Vallès té capacitat per tractar 150.000 tones anuals de residus de la construcció.
Àrids reciclats en obres municipals i comarcals
A partir del conveni signat entre Gestora i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, es vol promoure que les Administracions Locals incorporin en les seves promocions i projectes, la utilització dels àrids reciclats procedents de les plantes de tractament de residus de la construcció.
L’objectiu és fomentar els materials reciclats com a productes aptes per a la seva reutilització com a matèria primera. Reincorporar un residu, que d’altra manera es destinaria a l’abandonament, permet no només evitar el malbaratament dels recursos naturals sinó retornar les runes al cicle productiu de la construcció.
GESTORA DE RUNES DE LA CONSTRUCCIÓ
Gestora de Runes de la Construcció (GRC) és una empresa dedicada a la gestió de residus de la construcció i que impulsa la seva valorització i selecció en origen a través d’una extensa xarxa de plantes de reciclatge, dipòsits controlats i plantes de transferència a tot el territori català.
GRC ha fet de la restauració paisatgística una de les seves principals línies d’actuació tot recuperant espais naturals malmesos o degradats. Revegetar dipòsits controlats i restaurar pedreres, estabilitzar morfològicament indrets amb risc erosiu, minimitzar el impacte visual d’espais alterats o dissenyar zones verdes per a l’ús públic són algunes de les intervencions.
GRC es va fundar l’any 1994, de manera absolutament pionera a Espanya i una de les primeres a Europa. Actualment, està constituïda en un 45% per l’Agència de Residus de Catalunya i TERSA i un 55% per la Confederació Catalana de la Construcció i 111 empreses privades del sector de la construcció.