El Departament de Salut activa la fase 2 d'alerta del POCS al Vallès Oriental

Publicat el 21 de juliol de 2006 a les 09:55
El Departament de Salut ha activat, aquest dijous 20 de juliol a les 14h, la fase 2 d'alerta del Pla de actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) a l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva i el Vallès Oriental, després d'haver estat informat pel Meteocat d'una situació meteorològica de risc. La resta de territoris de Catalunya, tot i no estar en alerta, han de continuar amb les actuacions de la Fase 1 durant els mesos de juliol i agost. La situació alertada pel Meteocat es basa en un augment de les temperatures per avui divendres 21, que es mantindrà al llarg de dissabte 22, amb temperatures màximes que podran pujar lleugerament per sobre dels 40 graus en alguns punts de l'interior i per sobre dels 35 graus a punts de la costa, preferentment al nord-est.

A l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva i el Vallès Oriental, d'acord amb el Pla d'Actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut, s'activa la fase 2 d'alerta que inclou:

a) Intervencions específiques actives a l'àmbit de l'atenció primària de salut, tant a domicili com ambulatòries, per a les persones més fràgils segons el cens.

b) Intervenció dels serveis socials en la detecció de les persones més fràgils per tal de donar-los l'atenció més adient.

c) Redistribució, en els centres d'internament i residencials, de les persones més fràgils cap a àrees climatitzades.

d) Serveis telefònics. Sanitat Respon facilitarà informació i consells a la població que ho sol•liciti i es coordinarà amb els serveis assistencials, en cas de detecció de persones vulnerables amb problemàtiques específiques: mèdiques (malalties cròniques, tractaments, etc.) i socials (gent gran que viu sola, condicions de precarietat, etc.).

El Departament de Salut va posar en marxa el dia 1 de juny, i fins el 30 de setembre, el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS).

Aquest pla està elaborat conjuntament amb un grup de treball format per membres del Departament de Salut, el Departament de Benestar i Família, amb el Servei de Meteorologia de Catalunya.

El POCS es va posar en marxa per primer cop l'any 2004. Els seus objectius són predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc i minimitzar els efectes negatius d'una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans, especialment els més vulnerable per motius d'edat, malaltia i/o situació social.

Fases del POCS


Té tres fases d'actuació:

•Fase 0. Es posa en marxa l'1 de juny i és, bàsicament, informativa, organitzativa, i de prevenció.

•Fase 1. S'activa els mesos de juliol i agost i incideix més en la valoració de les dades de temperatures, la divulgació de recomanacions preventives i l'atenció a persones fràgils.

•Fase 2. Només s'activaria en cas d'alerta, si es preveiés una pujada sostinguda de les temperatures al llindar d'alerta (per sobre dels 35º C a les zones costaneres i per sobre dels 40º C a les de l'interior). En aquesta fase es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials, i dels recursos d'emergència.

Per a més informació:

http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/pdf/info2006calor.pdf

Per altra banda, el Vallès Oriental també està dins les comarques amb risc alt d'incendi. I és que les altes temperatures i la disminució de la humitat fan extremar les precaucions pel risc d'incendi a partir d'avui i durant tota la setmana vinent. Hi ha 18 comarques on aquesta situació serà més intensa, i unes altres 18 afectades parcialment.

Comarques d'afectació principal:

L'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Segrià, la Terra Alta, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Comarques d'afectació parcial:

L'Alt Empordà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Baix Empordà, el Barcelonès, el Garraf, el Gironès, el Bages, el Maresme, el Montsià, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, el Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell, la Selva, el Solsonès, el Tarragonès i era Val d'Aran.

La distribució per comarques del risc d'incendi forestal està condicionada per la pluviometria i s'actualitza cada dia en els mapes de risc d'incendi que elabora la Direcció General del Medi Natural i que es poden consultar a:

http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/incendis/mapa_risc.jsp


Davant d'aquesta situació, el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol recordar a tothom els següents consells per evitar incendis:

-Extremar al màxim les precaucions en les zones forestals o a prop del bosc.

-No llençar burilles de cigarreta, sobretot en trajectes per carretera i a prop de zones boscoses, ja que poden ser l'inici d'un gran incendi forestal.

-No deixar mai escombraries ni deixalles en el bosc, ja que, a més d'embrutar-lo, poden ser l'origen d'un incendi. Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.

-No encendre focs artificials ni llençar coets en zones de perill; ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles, ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades de bosc.

-Si es va a menjar al bosc, portar entrepans o plats freds.

-Trucar al telèfon únic d'emergències, el 112, en cas de veure alguna columna de fum.