
Millorar els espais públics i donar més color a la ciutat. Aquestes són dues de les principals demandes de les 1.600 persones que han participat durant els mesos d'octubre, novembre i desembre en la consulta ciutadana sobre el paisatge que ha impulsat l'Ajuntament de Granollers i, en conseqüència, són dos dels objectius del Pla d'Implicació amb el Paisatge, juntament amb el foment de l'ús educatiu del paisatge i la salvaguarda de la imatge del Pla de Palou. L'alcalde Josep Mayoral ha presentat aquest dijous a Can Jonch, Centre Cultural per la Pau de Granollers, els resultats de la consulta, que ha buscat implicar als veïns i agents locals en la conservació i millora del paisatge de la ciutat.
Més notes de color a la ciutat
Segons els resultats obtinguts en la consulta, els veïns de la capital del Vallès Oriental valoren molt positivament el centre de la ciutat, però hi ha la sensació que aquesta és grisa i que es podria millorar l’estat en que es troben les façanes. La ciutadania considera que la solució pot venir tant des de l’Ajuntament, amb l'aplicació progressiva de la carta de colors i el foment de l’arranjament de façanes, com també per part de la població, que amb intervencions espontànies pot aportar notes de color a la ciutat.
Carrils bici ben connectats
Les persones que han participat en la consulta també subratllen que s'ha de cuidar el comerç tradicional, "una fortalesa i un atractiu pel municipi", i destacar elements patrimonials físics com ara la Porxada, la Pedra de l’Encant o les mines d’aigua de Palou. Un aspecte destacat de les peticions fa referència a la mobilitat: la gent reclama que es faciliti la mobilitat en bicicleta, amb una bona xarxa de carrils bici que també connecti amb la resta de paisatges del municipi.
Millora de la llera del Congost
D’altra banda, la ciutadania aposta per les rutes paisatgístiques amb cartells explicatius i alguns condicionaments bàsics, i per la continuïtat en la millora del riu Congost, tractant alguns punts negres on creuen que manca neteja i seguretat. Finalment, segons els resultats de l’enquesta oferts pel Consistori, la gent considera el paisatge com "una oportunitat en temps de crisi", perquè no cal anar lluny per gaudir de la diversitat de paisatges, ja que al municipi n’existeix un ric mosaic.
Amb els resultats de la consulta a la mà, durant el 2013 l'Ajuntament impulsarà dues línies d'actuació per tal de desenvolupar el Pla d’Implicació amb el Paisatge. Per una banda, s'elaborarà el programa d'actuacions i, per l'altra, es promourà la col·laboració entre la ciutadania, les entitats i l'Ajuntament per dur a terme 5 objectius prioritaris. El primer, la millora dels espais públics als barris, fent-los "més amables" mitjançant l'ús de mobiliari urbà i la presència de vegetació. El segon, afavorir la permanència i la millora de les explotacions agràries, la xarxa de camins rurals i els camps de cultiu del Pla de Palou. El tercer, fomentar l'ús educatiu del paisatge entre escoles, associacions i altres col·lectius. El quart, donar continuïtat als projectes de preservació i restauració del riu Congost. I per últim, garantir l'accessibilitat universal a tots els espais i barris del municipi, potenciant la mobilitat en transport públic, en bicicleta i a peu.