Entitats de Canovelles es reuneixen per qüestionar l'avantprojecte del Pla Metropolità

Publicat el 13 de juny de 2008 a les 16:58
Pel que fa a la proposta inicial de l’Avantprojecte del pla territorial metropolità de Barcelona, i només parlant de la part que afecta a l’àmbit geogràfic del municipi, els assistents van manifestar el seu rebuig tant en relació a la coneguda com “autovia del Tenes” (actualment desdoblament de la C-17) com pel que respecta a la denominada “ronda del Vallès”.
 
L’oposició al traçat d’aquestes dues vies ràpides proposat per la Generalitat de Catalunya ve donada pels greus efectes mediambientals que suposa, ja que comporta la total destrucció dels espais naturals i de més rellevància històrica del municipi, com son masies de més de 400 anys, el Bosc de Can Serra i la Domus Olivet, a més de la fragmentació territorial del nostre petit municipi, així com pel nul servei que aquestes vies suposen per als canovellins, ja que a cap de les dues s’hi podrà accedir des de la nostre vila i tampoc ens alliberaran del trànsit pesat  a Canovelles al no haver-ne previst l’accés al nord des de la C-17. Si el traçat es manté tal com està plantejat, Canovelles veurà afectat de manera important l’equilibri entre el creixement sostenible futur i la defensa del seu medi natural.
 
Cal apreciar que  Canovelles es troba ja ocupada per dues vies ràpides com són la C-17 i la ronda Nord de Granollers, i per la línia ferroviària de Barcelona-Vic amb la fragmentació del territori que això comporta i amb l’especial handicap del nostre reduït espai que també fa que els canovellins, al no tenir cap estació de tren dins del seu municipi, hagin d’anar al poble veí per tal d’agafar-ne un que passa pel seu barri. Resulta evident que el nostre municipi ja cobreix amb escreix la quota de solidaritat amb la resta de pobles de Catalunya en relació als transports i infraestructures.
 
També es va criticar durament l’actitud de l’ajuntament veí de Lliça d’Amunt que va proposar el traçat i ara defensa l’Avantprojecte que trepitja sense miraments el poble del costat, que es el nostre, Canovelles, per solucionar els seus problemes de connexió i poder beneficiar-se de la instal·lació de l’empresa Mango, salvaguardant la seva Plana Agrícola.
 
No és va creure admissible que l’ajuntament de Lliça d’Amunt, de cara a aconseguir la ubicació de Mango, malmeti els pocs espais naturals de Canovelles i traspassi a tots els canovellins els inconvenients d’aquestes dues vies rapides.
 
També es va qüestionar el paper de la Generalitat, i es va dubtar sobre si s’escoltarà a totes les poblacions afectades o només tindrà en compte els interessos de l’ajuntament de Lliça d’Amunt i de l’empresa Mango, dubtant de si a la balança pesaran més Mango que els ciutadans de Canovelles
 
 
En la dita reunió es va arribar unànimement als següents acords:
 
  1. Lamentar que ara que estem celebrant el Mil·lenari de Canovelles, aparegui aquest traçat que trenca el procés de revalorització que hem emprés els ciutadans i ciutadanes  de Canovelles de la nostra història, del nostre medi natural, de la nostra identitat.
  2. Donar suport a l’Ajuntament en les seves negociacions davant la Generalitat de Catalunya en defensa dels interessos de Canovelles per tal que aquest Pla Territorial no suposi cap càrrega per a la ciutadania.
  3. Realitzar un comunicat conjunt de totes les entitats culturals, esportives i cíviques de Canovelles en contra d’aquest avantprojecte, pel seu pas per Canovelles.
  4. Presentar per cada entitat i de forma individual al·legacions davant la Generalitat de Catalunya.
  5. Procedir a recollir signatures entre la població per tal d’aturar l’actual traçat.
  6. No descartar, en funció dels resultats de les negociacions, la mobilització de la població com a mesura de protesta.
  7. Donar tots els grups politics municipals el seu suport a l’equip de Govern per tal d’aprovar les al·legacions per unanimitat en el proper Ple.