
El Circuit de Montmeló acull fins diumenge la Formula Student Spain (FSS) 2012, una competició d'estudiants d'enginyeria arribats d'arreu del món i que posaran a prova els vehicles monoplaça que han dissenyat. Hi ha més de 700 participants de nou països i en la majoria de casos s'afronten per primer cop a la realitat de la competició. Però no per això es deixaran de veure prototips de qualitat. Segons el director del FSS 2012, Robert López, d'aquí surten futurs enginyers d'equips de Fórmula 1. "Hi ha estudiants, sobretot alemanys, que aporten moltes solucions que a molts equips de competició els agradaria poder aplicar als seus monoplaces. Hi ha estudiants de molt nivell", assegura López.
La Formula Student Spain va néixer l'any 2010 amb una dotzena d'equips participants i des d'aleshores no ha deixat de créixer, fins arribar als 31 equips que hi participen en aquesta tercera edició. Arriben grups d'universitaris catalanes, però també d'Alemanya, Espanya, Anglaterra, Itàlia, Romania, Pakistan, Eslovàquia, Suïssa i la República Txeca. Per als participants, segons comenten ells mateixos, és una oportunitat única per fer-se un lloc als equips de competició de F1, entre d'altres sortides.

Proves reals de competició
Durant els quatre dies que passen al Circuit de Montmeló, uns 200 professionals del sector de l'automoció els acompanyen i els avaluen a nivell teòric i pràctic. Es tracta d'unes proves reals de competició en les quals els estudiants han de demostrar les seves habilitats, des de la construcció del monoplaça, la planificació econòmica o la resolució de problemes. López detalla que els equips els formen els 30 millors estudiants d'enginyeria dels últims anys de les seves universitats i que, en un any de preparació d'aquest projecte, reben l'aprenentatge d'un màster de tres o quatre anys.
Un dels participants debutants, Andoni Lozaga, de l'Escola Superior d'Enginyers de Bilbao, explica que han tingut un problema d'aïllament i "amb el test de pluja s'apaga el cotxe per evitar curtcircuits. Hi ha una petita fuga i trigarem una o dues hores, però ho resoldrem". Aquestes dificultats inesperades són, precisament, el que més valora l'enginyer basc. "A la universitat t'ho donen tot preparat, però aquí tu ho dissenyes i després has de buscar qui et faci les peces i comprovar que allò que has dibuixat en un paper funciona", explica. "Venim aquí a guanyar experiència", conclou Lozaga.
