Granollers aprova un nou Pla de Joventut per atenuar els greus efectes de la crisi

El document aplega 74 accions per donar resposta a les necessitats d'un col·lectiu que representa el 20% de la població | Carles Cabanillas avança que es podria crear un Consell Local de Joventut

Publicat el 26 de setembre de 2013 a les 20:00
Carles Cabanillas (dreta) amb els regidors d'Acció Granollers i ICV-EUiA. Foto: Eduard Mas

El ple municipal de l’Ajuntament de Granollers celebrat dimarts va aprovar un nou Pla Local de Joventut per al període 2013-2017, que segueix la línia dels plans anteriors, amb l'objectiu de detectar les mancances i necessitats dels joves i d'aquesta manera poder donar una resposta adequada a un col·lectiu que representa el 20 % de la població granollerina (un percentatge que ha baixat respecte el 2002, quan era d'un 23 %). Segons va afirmar el regidor de Joventut, Carles Cabanillas, el nou document, fet durant l'últim any "per i per als joves", neix marcat per la crisi econòmica. Per això, principalment, busca atenuar els efectes de la greu situació actual.

La crisi està incidint molt negativament en les taxes d'atur juvenil, en la precarietat laboral i les dificultats per accedir a l'habitatge. Concretament, entre l'any 2007 i 2011, la taxa d'atur s'ha triplicat a la ciutat, i la desocupació dels joves d'entre 16 i 20 anys se situa per sobre de la resta. No és d’estranyar, com acostuma a destacar amb preocupació l'alcalde Josep Mayoral, que la majoria dels 1.100 granollerins que resideixen a l'estranger (un 61% més que el 2009) siguin joves. Per tot plegat, el nou Pla preveu un total de 74 accions (que no compten amb noves partides pressupostàries), algunes de les quals ja s'estan portant a terme, pensades perquè els joves es formin, trobin feina i es puguin emancipar.

Consell Municipal de Joventut
Cabanillas va subratllar que el nou Pla "aporta solucions i reforça els serveis necessaris", i va afegir que cerca la implicació i coordinació dels diferents serveis municipals implicats en l'execució de polítiques de joventut. Per exemple, el Pla de Xoc d’aquest 2013 ja inclou algunes mesures pensades per combatre l’atur juvenil, com programes de qualificació professional en l'àmbit de l'hosteleria. Concretament, les línies d’actuació del Pla són l'emancipació (suport a l'èxit educatiu, transició escola-treball, promoció de l'ocupació, accés a l'habitatge...); la participació i associacionisme (enfortiment de les entitats, dinamització juvenil, participació estudiantil); la cultura i la creació (llengua, cultura popular, joves creadors, oci juvenil cultural); i els joves i la ciutat (esport jove, barris i ciutat, convivència, mobilitat jove i transport).

L'avaluació i seguiment de l'aplicació del Pla (aprovat amb els vots de PSC i CiU, l'abstenció d'Acció Granollers i el PP, i l'oposició d'ICV-EUiA) es farà de forma periòdica a través de qüestionaris de valoració i dues taules de seguiment, una de caire tècnic i una altra integrada per entitats i associacions juvenils i joves a títol individual. El document s'ha redactat comptant amb la participació de les entitats juvenils i grups de joves. Tot i això, en el ple municipal de dimarts, els portaveus d'Acció Granollers i ICV-EUiA van denunciar que el Pla s’ha aprovat amb presses i sense incloure aportacions dels seves respectives joventuts polítiques.

Cabanilles va admetre que, per optar a uns ajuts de la Generalitat anunciats aquest mateix estiu, s’ha anat més ràpid del previst i desitjable, però va afegir que els joves no només estan representats per les joventuts polítiques. En aquest sentit, i davant la inactivitat del Consell Municipal de Joventut (que aplega les joves formacions i que no es convoca des de fa mesos), el regidor va apuntar que es podria crear un Consell Municipal de Joventut, com ja existeix en molts altres municipis, que representés tots els joves granollerins i que fos un interlocutor directe amb l'Ajuntament.

Selectivitat Foto: Arxiu ND