La mona d'ous

Cada dissabte, els ingredients i tots els detalls de l'elaboració d'un nou i suculent plat

Publicat el 06 d’abril de 2012 a les 20:00


Ingredients:
½ Kg de farina de força
75 grams de sucre
50 grams de mantega a temperatura ambient
3 ous més 2 per decorar
10 grams de sal
La raspadura d’una llimona
Llet
1 sobre de llevat de forner
Sucre de bolado per decorar
1 cullerada sopera de matafaluga
½ cullerada sopera de celiandre
 
Elaboració:
Piqueu en un morter la matafaluga i el celiandre fins que quedi ben fi. Tot seguit col·loqueu la farina en forma de cercle sobre la taula, i al mig afegiu-hi el sucre, la sal,
les raspadures de llimona, el llevat i la pols pols de matafaluga i celiandre. Barregeu en sec els ingredients i afegiu-hi el ous i la mantega. Remeneu-ho amb la mà, tot afegint-hi la llet i barrejant la farina de mica en mica, fins que quedi una massa homogènia, que se’ns desenganxi de les mans.
Deixeu reposar la massa una ½ hora, en una superfície untada amb oli i tapada
amb un drap. Amb les mesures que hem proposat podeu fer, si voleu, més d’una mona. Nosaltres amb els ingredients esmentats hem fet una mona de 2 ous, una mini mona per posar-hi un ou de xocolata i una figura de la pasta.
Un cop escollida la mesura, feu una bola de pasta (com s’hi fos un pa) i foradeu-la amb el dits al mig, fins que s’acabi engrandint i la pasta quedi en forma de corona.  Per evitar que la massa s’enganxi als dits mentre es manipula, caldrà que us unteu els dit prèviament amb oli.
 
Col·loqueu aquest tortell a una plata i unteu-la amb oli per tal que no faci crosta.
Repartiu-hi per sobre, clavant-los, 2 ous durs amb clova. Deixeu fermentar de nou fins
que el volum es dupliqui, llavors pinteu-ho amb un ou batut, empolseu-ho amb sucre
de bolado i poseu-ho al forn pre escalfat a 200º. Cal tenir en compte que en el moment de posar la mona al forn aquest s’ha de baixar a 170 º. La cocció ha de durar, aproximadament, uns 35/40 minuts, segons el forn.