En un any d'extrema sequera com el que estem patint, l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt seguirà impulsant una activa política de prevenció d'incendis forestals al municipi mitjançant la correcta aplicació de la legislació vigent en aquesta matèria (Llei 5/2003 de la Generalitat). Amb aquest objectiu, l'Ajuntament va aprovar provisionalment, en el Ple municipal extraordinari del 14 de juny, l'ordenança reguladora per a 2006 de la taxa per la prestació del servei de prevenció d'incendis forestals. Durant el termini d'un mes, les persones i entitats interessades podran formular les allegacions que estimin oportunes. L'Ajuntament ha reiterat que, durant aquest període, manté la seva oferta de reunions tècniques bilaterals que ja fa setmanes va formular a la Federació d'Associacions de Veïns i que encara no s'han produït perquè la federació l'ha ajornat.
En el Ple municipal extraordinari del 14 de juny es va aprovar provisionalment la modificació de l'ordenança reguladora de la taxa per a la prestació dels serveis de prevenció d'incendis forestals. Es tracta d'una aprovació inicial, cosa que significa que s'obre un període d'informació pública en el qual és possible presentar allegacions. Aquesta ordenança ha de permetre finançar els treballs de manteniment de franges de protecció de les urbanitzacions contra els incendis, un treball que, per aquestes dates, ja fa setmanes que s'està realitzant arreu del municipi.
Voluntàriament i per cortesia, l'equip de govern va deixar sobre la taula aquest punt en l'anterior Ple ordinari per tal de poder atendre la demanda de la Federació d'Associacions de Veïns la qual demanava que es produís una reunió prèvia entre els seus juristes i els juristes i tècnics municipals. Aquesta reunió no s'ha produït, a hores d'ara, perquè la Federació ha demanat una moratòria a l'Ajuntament argumentant que no té encara a punt l'argumentació i la defensa dels aspectes que la preocupen. L'Ajuntament, malgrat això, els ha reiterat que està obert en el seu oferiment de mantenir les reunions de treball que calgui per tal d'aclarir, des del punt de vista tècnic i jurídic, els punts de discrepància que pugui haver. I, atès que per raons de calendari no és possible demorar l'inici de la tramitació de la taxa (són procediments administratius llargs), ha tornat a formular el seu oferiment a la Federació instant-la, altra vegada, a mantenir la reunió esmentada durant el període d'informació pública que ara s'obrirà.
En el Ple, responent a una intervenció de la Federació, el regidor de Territori, Ferran Miralles, es va mostrar sorprès que la comissió de treball per les taxes de protecció contra incendis creada per la Federació no estigui encara en disposició de mantenir la reunió entre els serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament i els juristes representants de la Federació quan, ja fa moltes setmanes, alguns dels seus membres van llençar públicament, a la premsa, greus acusacions que se suposa havien de tenir alguna base documental. Igualment, va recordar que des d'un primer moment l'Ajuntament va dir a la Federació que hi havia una data límit, que en tot moment se l'ha mantingut informada de la tramitació i que la realització de les reunions depèn, únicament, de la predisposició de la Federació.
Finalment, el regidor va recordar a tothom que l'equip de govern actual no estava disposat a tornar a un passat recent en què l'Ajuntament no complia amb la seva responsabilitat de protegir els barris i les persones contra els incendis forestals, que si hi ha una llei s'ha de complir i que malgrat la incomprensió d'alguns, estava convençut que el gros de la ciutadania de Lliçà d'Amunt prefereix un Ajuntament que faci el que s'ha de fer, encara que això tingui un petit cost.
Per la seva banda, tots els tres grups de l'oposició que van votar en contra de l'ordenança van reconèixer que no detectaven cap irregularitat ni illegalitat en l'actuació de l'equip de govern tot i que políticament no estan d'acord en aplicar una taxa i van reconèixer que no es tracta d'un cost elevat sinó, més aviat, d'una qüestió d'imatge. Explicacions que l'equip de govern va agrair.
La taxa de 2006 és un 32% més barata que l'any passat. La mitjana de la taxa serà de 27 euros i, en cap barri, no excedirà els 38 euros. Això es degut a que la feina gran, la de creació de les franges, ja es va fer l'any passat i enguany es tracta de fer el manteniment. També es deu a l'aplicació de les subvencions concedides per la Generalitat l'any passat i a que, aquest any, no caldrà installar nous hidrants.
La setmana passada, dins la seva política de diàleg amb la ciutadania, l'Ajuntament va portar al Consell de Participació Ciutadana de Lliçà d'Amunt un taller participatiu especial sobre l'aplicació d'aquesta ordenança. Les conclusions són que la ciutadania entén el paper de l'Ajuntament, l'existència d'una legislació que comporta aquestes obligacions i el per què del procediment seguit fins ara. En el decurs del taller es va constar que bona part dels malentesos que s'han produït durant els darrers mesos es deuen a l'articulat de la mateixa llei del Parlament de Catalunya que és ambigua en alguns punts i que, entre d'altres coses, obliga a repercutir a cada barri els costos de creació i manteniment de les seves franges, cosa que crea greuges comparatius.
Una vegada més, l'Ajuntament està disposat a parlar i impulsar una activa política de prevenció d'incendis forestals al municipi pel bé de tothom, sempre dins del marc de la legalitat.
l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt manté obert el diàleg per l'aplicació de la Llei de Prevenció dels incendis forestals

Ara a portada
Publicat el 16 de juny de 2006 a les 14:00
Et pot interessar
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers
-
Societat La Fira Guia’t del Vallès Oriental estrena emplaçament amb rècord d’assistència