La farmàcia
En els darrers anys, el servei de farmàcia de l'Hospital General de Granollers ha experimentat un gran creixement en consonància amb l'aparició de nous medicaments més eficaços i amb l'augment de la demanda sanitària a la comarca del Vallès Oriental. En aquesta línia, el Servei de Farmàcia participa en la investigació clínica de nous fàrmacs i facilita l'accés a medicaments no registrats en el nostre país, quan el tractament del pacient així ho requereix.
Aquest fet va empènyer l'Hospital General de Granollers a assumir el repte de dotar el servei de farmàcia d'una estructura tant de mitjans tecnològics, adequada a les necessitats de pacients actuals i futurs de la nostra comarca.
La nova farmàcia, amb una superfície de més de 500 m2, agrupa totes les àrees: dispensació i elaboració de medicaments, centre d'informació de medicaments i àrea administrativa.
Les noves instal·lacions compten amb dos armaris rotatius per automatitzar la preparació de comandes en els magatzems de dosis unitàries, un armari vertical nevera i dos armaris rotatius horitzontals pel magatzem general de farmàcia. Aquests equipaments apropen els medicaments sol·licitats als operadors, evitant d'aquesta manera els desplaçaments a l'hora de preparar les ordres mèdiques diàries de cada pacient. Gràcies al software de gestió dels armaris s'aconsegueix tenir un control acurat i informació actualitzada de l'stock online, una disminució d'errors en la preparació d'ordres mèdiques, reducció de l'espai per magatzem i una connectivitat amb altres sistemes informàtics de l'hospital.
Per altra banda, també s'ha habilitat una àrea de sales netes ( àrea de farmacotècnia) per la preparació de dosis de nutrició, citostatics, etc., que compleix les normatives més actuals de qualitat i possibilita la utilització dels medicaments més novedosos.
En totes les àrees de la nova farmàcia s'ha tingut també molt present la cura dels propis professionals, la seguretat en el llocs de treball, i la ergonomia dels mateixos. La farmàcia està dissenyada en espais visualment diàfans i dividits en sectors que permeten treballar en zones acústicament independents. En aquest disseny, s'han tingut en compte les necessitats dels professionals com de fluxos de treball, de forma que contribueix a crear un ambient de treball càlid i confortable.
La Farmàcia de l'Hospital General de Granollers, és a l'actualitat una farmàcia moderna, innovadora i pensada per a les persones ("user and costumer center approach") que ofereix serveis farmacèutics segurs i d'alta qualitat.
La nova farmàcia, inclou un espai destinat al servei ambulatori on s'atenen les necessitats de pacients no ingressats amb tractaments que requereixen una especial vigilància i control terapèutic. A la nova farmàcia, d'una manera especial es garanteix la confidencialitat i la intimitat necessària per tal que es puguin desenvolupar programes d'intervenció farmacèutica per millorar el coneixement i ús dels medicaments, així com detectar interaccions farmacològiques i reaccions adverses.
El laboratori
El nou laboratori guanya més del doble d'espai disponible (fins a 760 m2) i permet reordenar i agrupar la distribució de les diferents seccions del laboratori que fins ara estaven separades en diferents plantes i espais: bioquímica, hematologia, microbiologia, banc de sang i urgències.
L'activitat del laboratori clínic ha augmentat de l'ordre del 10% anual en els darrers anys. Per fer front a aquest increment, es produeixen millores tècniques en equipaments d'anàlisi automatitzats. D'aquesta forma s'obtenen més resultats en menys temps i amb una millor qualitat.
El creixement de la població també va lligat amb un increment en el nombre de donacions de sang. S'ha habilitat una nova àrea de donació amb més espai, més confortable i més lliteres d'extracció.
La seguretat biològica també és un punt fort del nou laboratori. S'han adquirit noves cabines de seguretat biològica per adaptar-se a la normativa vigent sobre manipulació de productes biològics. Tanmateix, s'han dissenyat diferents àrees de treball amb ventilació controlada i extracció localitzada.
Des del punt de vista organitzatiu, s'han dissenyat nous circuits de circulació de mostres i persones, limitant l'entrada a les àrees de tecnificació a personal autoritzat. En aquest sentit es crea una zona de recepció i preparació de mostres que dona servei a totes les seccions del laboratori.
L'edifici d'instal·lacions
El nou centre d'instal·lacions abastirà no només els edificis actuals sinó que s'ha dissenyat per tal d'interconnectar la xarxa energètica del complex hospitalari en la seva totalitat. Aquest nou centre suposa una optimització dels recursos energètics de l'Hospital per tal de contribuir a la millora de la seguretat, l'augment de la capacitat operativa i l'afavoriment de la sostenibilitat.
El nou edifici es troba adossat a l'aparcament públic i disposa de mil metres quadrats distribuïts en tres nivells on es concentren els subministraments d'electricitat i gas. A la planta baixa, es troba la sala de control dels transformadors, el quadre general de baixa tensió i els grups electrògens. Al nivell mig, s'ubiquen les bombes d'aigua refredada, les calderes, les bombes d'aigua sanitària, les bombes de buit i la calefacció. I, al tercer pis, es troben les refredadores d'aigua i els comptadors de gas natural.
Un dels aspectes més importants d'aquest nou edifici és que s'ha tingut molt en compte la previsió de riscos potencials en el subministrament elèctric. Així, amb la ferma voluntat de garantir en tot moment la capacitat elèctrica de l'Hospital s'ha dissenyat un sistema dual i alternatiu. Per una banda, el subministrament elèctric ordinari provindrà de dues línies de diferents subestacions, de manera que en cas d'averia o d'interrupció del servei elèctric d'una de les línies es podrà fer servir l'altra. I per una altra banda, en cas que fallés el subministrament ordinari de les dues companyies, l'Hospital disposa d'una font energètica de grups electrògens que funciona de manera independent i que en cas d'emergència garantirà el subministrament elèctric als punts prioritaris del centre.
La centralització de les energies al nou edifici ha suposat poder contractar tota l'energia elèctrica de l'hospital en mitja tensió eliminant les contractacions anteriors de baixa tensió. Aquesta mesura no només situa el servei elèctric en els cànons vigents exigits per la normativa actual sinó que suposarà una optimització dels recursos així com un augment de la potència elèctrica de les instal·lacions.
Pel que fa al subministrament d'aigua potable s'ha procedit a unificar-lo, de manera que a partir d'ara se subministrarà aigua des del centre situat a la Residència Geriàtrica, fet que permetrà doblar la producció d'aigua descalcificada i per tant, contribuir a la millorar de la qualitat de l'aigua de les instal·lacions. Aquest centre també ha estat reformat per tal d'introduir un seguit de millores tècniques i de darrera generació, com la instal·lació d'un circuit de bombeig.
Un altre fet significatiu, i que s'emmarca amb aquesta voluntat d'interconnexió, és que totes aquestes xarxes energètiques es connectaran a l'hospital a través de tres galeries soterrades.
Altres novetats del nou centre d'instal·lacions és que s'han substituït vuit refredadores obsoletes per dues refredadores generals amb refrigerants ecològics que contribuiran a millorar la sostenibilitat de les nostres instal·lacions.
OBRES D'AMPLIACIÓ I REFORMA DE L'HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS
El projecte s'efectuarà en tres fases
La primera fase, que és la que s'està fent actualment, inclou l'ampliació i reforma dels soterranis, la construcció del nou edifici d'atenció ambulatòria i l'edifici industrial. L'alliberament d'espai, amb el trasllat del laboratori d'urgències al soterrani permetrà ampliar les instal·lacions destinades a urgències.
En una segona fase, és prevista la reforma i ampliació del bloc quirúrgic (12 quiròfans), urgències (16 places d'observació) i radiologia. Amb el creixement lateral dels quiròfans a l'alçada del primer pis des de la zona d'urgències fins l'edifici industrial, es crearà un porxo d'accés a la zona de descàrrega de mercaderies que abasteixen la cuina i el magatzem.
La darrera fase consistirà en la rehabilitació de l'edifici històric.
Les inversions previstes en la primera fase estan valorades en 24 milions d'euros. La Fundació Privada Francesc Ribas aportarà 4 milions d'euros i Departament de Salut, a través del CatSalut, va atorgar una subvenció de 20 milions d'euros.
Evolució de les obres
Des que es van iniciar les obres, el març de l'any 2006, s'han fet diverses actuacions:
- Trasllat de les dependències afectades per les obres a espais provisionals.
- Enderroc de les dependències dels soterranis i construcció dels nous espais:
Ø Vestidors de personal i Llenceria
Ø Cuina i menjador laboral
Ø Magatzems
Ø Farmàcia
Ø Laboratori
- Nou edifici d'instal·lacions i galeries de connexió de serveis.
- S'ha començat a aixecar el nou edifici d'atenció ambulatòria
El nou edifici d'atenció ambulatòria
Els moviments de terres que van començar fa uns mesos han canviat la fesomia de l'espai on hi havia l'aparcament de personal, els magatzems, la bugaderia, el taller de manteniment, la cuina i el menjador de personal.
S'han enderrocat les naus i els annexos de l'edifici històric i s'han extret més de 1.500 camions de terra per tal de rebaixar el solar i construir les galeries subterrànies del nou edifici. Tot i això, les màquines encara hauran remoure una quantitat similar de terra fins deixar el solar preparat per a la construcció dels edificis i els accessos.
També s'han enderrocat els edificis on hi havia els transformadors elèctrics i altres instal·lacions. En el seu lloc dues grans grues de 40 metres d'alçada que s'encarreguen d'aixecar el nou edifici dominen l'espai.
També s'ha fet un apantallament per tal de protegir la part de l'edifici històric on hi ha la capella, i així evitar que el buidat de terra que es fa a la zona propera pogués afectar l'edifici.
El nou edifici es construeix darrera de l'edifici històric però respecta l'entorn visual. L'entrada principal serà per l'edifici històric. Disposarà de 76 consultoris, 21 gabinets d'exploració i 46 places d'hospital de dia.
La distribució de l'edifici serà a la planta baixa: Vestíbul, Hospital de dia mèdic i oncohematològic; primera planta: Consultoris i Unitat de Cirurgia Sense Ingrés; segona planta: Consultoris.
Una galeria subterrània connectarà el Centre Geriàtric amb la resta d'edificis
Una galeria de 32 metres de longitud comunicarà el Centre Geriàtric amb el nou edifici de Consulta Externa. 23 grans peces de formigó de 3 metres d'alçada per 2,5 metres d'amplada ja estan a punt per ser col·locades.
Aquesta galeria serà per a serveis (subministraments, cuina) i per a traslladar malalts entre el Centre Geriàtric i l'Hospital, però no serà per a ús del públic, que hauran d'utilitzar els accessos exteriors.
Des del nou edifici de Consulta Externa, la galeria connectarà amb els actuals edificis d'hospitalització.
Les dimensions del nou hospital
La construcció del nou edifici d'atenció ambulatòria significarà una important ampliació de la superfície de l'actual Hospital. En total, 13.000 m² de nova construcció, més 5.000 m² de reforma dels soterranis 1 i 2 i 1.000 m² més que ocuparà la galeria de serveis i instal·lacions. Si sumem la superfície actual a la nova construcció, l'Hospital del futur disposarà d'uns 50.000 m² al servei dels ciutadans.
El per què de l'ampliació
L'alt índex de creixement demogràfic del Vallès Oriental és una de les raons per les quals s'ha fet necessària la construcció d'un nou edifici. A aquesta raó se li sumen el creixement de l'activitat de l'Hospital General de Granollers que s'ha doblat en els darrers vuit anys i la tendència a oferir recursos alternatius a l'hospitalització -com augmentar la modalitat ambulatòria-. També es millorarà el confort i l'accessibilitat als serveis del centre.