Lliurats els diplomes del curs sobre artesania alimentària

Publicat el 15 de juliol de 2005 a les 15:40
Alimentació i salut, els aliments i les seves característiques, elaboració i conservació de productes vegetals, elaboració de productes làctics, conservació de productes carnis, fabricació de pa i pasta, producció alimentària diferenciada, curs de manipuladors d'aliments, disseny d'instal·lacions, i neteja i desinfecció en la indústria alimentària, són alguns dels temes que han treballat les vint dones que han participat en el curs "Introducció a l'artesania alimentària".

Han estat 40 hores de curs a la Torre Marimon de Caldes de Montbui, dedicades a capacitar tècnicament vint dones de Gallecs i el Vallès Oriental en la producció, transformació i comercialització de productes d'artesania agroalimentària.

La formació s'ha completat amb un viatge a Itàlia, on les dones vallesanes van poder conèixer l'experiència d'altres dones que fa temps que treballen en diferents àmbits relacionats amb la qualitat alimentària i la sostenibilitat del territori.

El curs que acaba de finalitzar forma part d'un seguit d'accions que han posat en marxa el Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Consorci de l'Espai Rural de Gallecs, a través d'un conveni amb la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu de formar, capacitar i promocionar la dona en el món agrari i rural.

L'objectiu és millorar les competències professionals d'aquestes dones, les condicions econòmiques i de treball, i també donar un valor a la tasca que porten a terme, així com promoure l'artesania alimentària de qualitat, posant èmfasi en el treball en xarxa.

Aquest projecte vol donar resposta a la demanda de les dones que viuen a l'Espai Rural de Gallecs i en general al Vallès Oriental, per crear una xarxa de producció, d'elaboració i de distribució dels productes agroalimentaris artesans de Gallecs i, de manera més global, del Vallès Oriental.

El programa formatiu s'ha dividit en dos blocs, i ara n'ha finalitzat el primer. El segon bloc formatiu es farà d'octubre a desembre i se centrarà en temes relacionats amb la comercialització i distribució dels productes i la creació d'empreses, per a aquelles dones que vulguin muntar una autoempresa.

Durant l'acte, el vicepresident del Consorci de l'Espai Rural de Gallecs, Joan Seguer, ha destacat que aquest curs "per la comarca és important i significatiu, perquè és una aposta de qualitat". Per al diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, "estem aquí perquè creiem en el territori", ha dit, i ha afegit que "si volem un país sostenible cal treballar per donar vida als espais oberts". El president del Consell Comarcal, Joan Castaño, ha destacat la bona valoració i el profit que les dones han pogut treure del curs. Castaño ha anunciat que "ja estem treballant en altres propostes que se'ns han demanat, que consistiran bàsicament en cursos monogràfics".

Taller "Dones-Alimentació-Sostenibilitat"

Posteriorment a l'entrega de diplomes s'ha realitzat el taller "Dones-Alimentació-Sostenibilitat", que s'ha cregut adient realitzar per la coincidència de les accions encetades envers la promoció de la dona en l'àmbit rural, amb el Pla de treball que porta a terme la Unitat de Promoció i Desenvolupament del Consell Comarcal, consistent a potenciar vies de comercialització i distribució de productes agroalimentaris de qualitat. "Hem volgut aprofitar les sinèrgies de la feina que estem desenvolupant des de diferents àmbits al Consell Comarcal i aquest taller n'és un bon exemple", ha dit el president del Consell Comarcal.

En el taller han participat les dones que han fet el curs de formació sobre artesania alimentària i d'altres que ja treballen en l'àmbit rural.

L'objectiu és valorar els interessos i les propostes d'altres dones que treballen en els diferents àmbits relacionats amb el món rural, com l'agroturisme, la restauració, la producció i l'elaboració de productes artesans.

Amb el taller "Dones-Alimentació-Sostenibilitat", s'inicia un procés de promoció i treball en xarxa amb dones del Vallès Oriental. El taller tractarà sobre l'alimentació i les pautes de consum, la qualitat, la vinculació amb el territori i la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.