
Entrada del Parc Taulí de Sabadell Foto: ACN
Una nena de menys d'un any ha mort aquest dilluns per l'afectació neurològica greu d'enterovirus a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, segons ha informat el Departament de Salut en una roda de premsa aquesta tarda. Josep Maria Argimon, director del CatSalut, ha confirmat que es tracta de la primera mort a Catalunya que es pot atribuir amb tota seguretat a l'enterovirus. "És el primer cas amb clínica, amb diagnòstic per la imatge i que, a més, identifiquem el virus", ha assegurat Argimon.
Quan la nena va anar per primer cop a l'Hospital de Granollers ja li van detectar unes herpangines, de la família dels enterovirus però molt més lleu. Aquell 30 de juliol presentava febre i vòmits, i la van enviar a casa amb medicines pels símptomes. Fins aquí podria ser un cas normal d'enterovirus, com la coneguda 'boca-peu-mà'. No obstant això, l'endemà la nena va ser portada al CAP perquè ja presentava símptomes més greus, com defalliment general, cosa que va fer sospitar d'una romboencefalitis. La van derivar altre cop a l'hospital granollerí, on en veure que els símptomes s'havien agreujat la van enviar amb ambulància al Parc Taulí de Sabadell, on va quedar ingressada fins aquest dilluns.
"Es va fer tot el que s'havia de fer i el resultat ha estat fatal”, ha declarat el cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, en la mateixa roda de premsa. Aquest mateix doctor ha apuntat que hi ha entre un 3 i un 5% de casos en què la malaltia és fulminant, com en aquesta ocasió.

Enterovirus Foto: Wikipedia
Tant la simptomatologia, com el diagnòstic per imatge i els anàlisis de laboratori han permès identificar el virus com el del tipus A-71, el del brot. Per això, és la primera mort confirmada 100% per aquest tipus de virus, ja que dues morts prèvies relacionades amb l'enterovirus no es van poder certificar totalment. Una a Reus no es va poder determinar el virus exacte, mentre que una de Mataró, on el nen tenia el virus, es va descartar que fos el causant de la mort.
Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha explicat que els brots d'enterovirus normalment són més virulents a la primavera i la tardor, però hi ha casos tot l'any. A més, ha explicat que després d'un brot fort solen venir anys més tranquils, i que el canvi climàtic està variant el calendari d'algunes malalties. La Secretaria de Salut Pública està enllestint un informe complet sobre el brot, que serà presentat properament en públic.
El brot d'enterovirus va ser detectat pel Departament al mes de maig, quan van aparèixer 48 casos. Dels més de 100 casos que es van detectar fins llavors, només hi ha un nen ingressat a la Vall d'Hebron amb seqüeles neurològiques greus però que aviat serà donat d'alta. Al juny, un nen de 2 anys va morir a l'Hospital de Mataró. Va ingressar a l'hospital amb disminució de la consciència i vòmits i al cap d'unes hores va patir una aturada cardíaca. Tot i això, els metges no van voler relacionar-ho directament amb l'enterovirus.
Salut demana emprar les mesures higièniques habituals, com ara per exemple rentar-se amb aigua i sabó, i consultar el pediatre en cas que el nen tingui somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre.