«No som conscients de la quantitat de soroll que percebem»

El congrés Acusticat fa una passejada a cegues pel centre de Granollers per fer una escolta activa dels espais de la ciutat

Publicat el 30 d’abril de 2022 a les 13:44
En el marc del congrés Acusticat que s'ha fet aquesta setmana a Granollers, una de les activitats més destacades ha estat l'anomenat Passeig d’Escolta Cega. Es tracta d'una iniciativa que es fa en grups de tres persones que compleixen els rols de cec, pigall i notari per fer una escolta activa dels espais de la ciutat per on passegen: "És un nou món acústic. T'adones dels detalls del paisatge sonor a partir de les emocions i els sentits", destaca l'organització en un comunicat.

La passejada s'ha fet seguint el mètode Daumal-Westerkamp amb l’acompanyament dels especialistes Francesc Daumal, de l'ETSEAB-UPC, i Pere Montesinos, del GEES.

La comitiva dels dos grups ha sortit del Teatre Auditori de Granollers, i han passat pel centre, la sortida d’infants de l’escola Pereanton, l’entrada a la Biblioteca Can Pedrals i, finalment, el refugi antiaeri.

"Al prescindir del sentit de la vista s'aguditzen la resta dels sentits i l'oïda esdevé un canal d'informació que aporta molta més informació", ha destacat Eduard Puig, un dels participants. "És molt interessant d'experimentar. Es percebia clarament si et trobaves a l'interior o a l'exterior, però el fet de trobar-te sota terra, al refugi, era curiós. Només amb l'oïda podies saber en quin tipus d'espai ens trobàvem, en quan a la seva volumetria, a més de notar temperatures, humitat o el tipus de sol mitjançant el contacte amb el terra", afegeix en declaracions a l'organització.

"Sota la Porxada, el que feia de cec comentava que notava un espai obert però recollit. Destacar també que amb els ulls tapats, el so del trànsit creava més inseguretat i risc que els sons de gent, nens corrent, bicicletes i xuts de pilotes", afegeix Marta Chillida, una altra de les participants".

La Safae, una altra de les persones que han format part de l'experiència, destaca que li ha servit per entendre que hi ha sons que quan podem veure no tenim en compte, perquè amb l'oïda els acabes detectant tots". A més, diu que "no som conscients de la quantitat de soroll que percebem. Estem acostumats i ho dones per normal, quan és una cosa que no és bona per la nostra salut".