Nou centre d'art a la Garriga

Publicat el 24 d’abril de 2007 a les 18:30
La nova sala farà a la vegada les funcions de galeria  per als creadors que vulguin ensenyar els seus treballs al públic i s'adaptin a la línia i continguts del Projecte de la Fundació.
 
Amb la inauguració d'aquest local, es dona el primer pas per portar a terme el projecte de futur de la Fundació: la creació d'un nou "Centre d'Art" per a la producció de projectes artístics  i de  pensament contemporani. Una segona fase serà l'adequació del taller de la pintora Conxa Sisquella, situat al pati de la Fundació.
 
La  trajectòria anterior de la Fundació Fornells Pla i Conxa Sisquella pel que fa a les activitats, ha estat d' una banda, la conservació i difusió de l'obra dels dos autors i de l'altre la promoció i difusió de l'art contemporani. Entre d'altres es poden destacar, l'edició del DVD, Simfonia de Colors, realitzat per Agustí Coromines, les  exposicions com Diàleg a quatre mans  o la retrospectiva que es va poder veure, al Museu Abelló de Mollet de juliol a setembre de l'any passat.
 
I pel que fa  a la sensibilització cap a l'art contemporani, cicles com Cinema i art  realitzat al Cinema Alhambra de la Garriga. Conferències sobre La imatge i l'art del segle XXI, com la portada a terme per Anna Casanovas, professora del departament d'història de l'art de la UB. Diàlegs amb artistes, com el cicle imperdibles, amb   la  participació del crític Manel Clot i l'artista garriguenca resident a Nova York, Ester Partegàs.
 
 
L'exposició: Fornells/Brossa
 
La primera mostra que presentem aquesta primavera de 2007 parla de la relació entre poesia i pintura,  del joc entre la paraula poètica i la imatge gràfica a partir de les 10 guaixes sobre paper on Fornells-Pla pinta la obra poètica Càntir de Càntics de Joan Brossa.
 
El Càntir brossià, publicat al 1972 conté les Odes del vell amor de 1951 i el recull de sonets, Mercurial i Viltinença de 1952. De les deu pintures que presentem set d'elles tenen  per títol frases extretes de les Odes, inspirades en "el càntic dels càntics" de temàtica plenament amorosa que Jacint Verdaguer versionà al català. Les tres pintures restants fan referència als sonets.
 
La tesi de l'exposició és l'anàlisi del procés creatiu que s'esdevé en la relació entre la imatge poètica i la gràfica.
 
Les pintures al guaix  de Fornells-Pla no il·lustren pròpiament les frases poètiques de Brossa sinó que mes aviat proposen un nou viatge de traces, de pinzellades,  dels colors i llums característic de l'autor. Aquí la seva obra des de l'impuls dels mots pren un especial sentit d'emotivitat.
 
Fornells-Pla i Brossa, molt marcats per les seves respectives estades a París es coneixien de les tertúlies de la plaça Molina de Barcelona on compartien l'admiració per Verdaguer i Foix .  Tot hi formar part de la mateixa generació tenien actituds molt diferents, Brossa,  fou un avantguardista actiu amb una praxi antiburgesa militant mentre que Fornells s'integrà al sistema des d'un humanisme no combatiu,  evolucionant cap a l'informalisme de la mà de la seva esposa,  la també pintora Conxa Sisquella.
 
La dedicació total i absoluta a les seves respectives obres, durant tota la segona meitat del segle XX juntament amb l'ànsia  d'experimentació constant,  apropa a aquests dos creadors que ens han llegat una obra plenament polimòrfica.
 
Activitats a l'entorn de l'exposició
 
A fi de dinamitzar i apropar el contingut de l'exposició al públic hem programat dues activitats en el marc del Festival de la Primavera poètica d'aquest any:
 
Dijous dia 31 de maig a les 20h, "poètiques visuals", diàleg amb l'artista Joan Casellas, curador de la mostra Desbrossar.
 
Dijous dia 7 de juny, recital de poemes de Joan Brossa a càrrec de l'actor i rapsode Albert Vilar presentat per la professora, Glòria Bordons.