Imatges d'equipaments, actuacions urbanístiques, activitats culturals, esportives i religioses, personalitats, serveis i festes de la ciutat dels anys 1966 a 1997.
Pere Espaulella va donar aquest material a l'Ajuntament l'any passat i, ara, en formalitza la cessió dels drets d'explotació. Per tant, l'Ajuntament podrà reproduir, divulgar, distribuir, publicar i posar a disposició pública aquests documents, custodiats a l'Arxiu Municipal. A més, podrà fer-hi el tractament tècnic necessari per garantir-ne una adequada conservació, classificació i descripció.
Aquest és el quart acord que un fotògraf de la ciutat i l'Ajuntament de Granollers formalitzen amb l'objectiu de preservar el seu treball i posar-lo a disposició de la ciutadania, des del mes de juny de l'any passat. En concret, els fotògrafs Esteve Gironella (per a 14.000 documents icònics), Pere Cornellas (més de 35.000 documents icònics) i Antonio Alcalde (prop de 26.000 imatges) també han signat aquest contracte. Aquest material es pot consultar a l’arxiu d’imatges de l’Arxiu Municipal (c. de l'Olivar, 10, telèfon 93 861 19 08). L’horari és de 9 a 14 i de 15.30 a 19 hores, de dilluns a dijous. Els divendres, de 9 a 14 hores.
Recull biogràfic
Pere Espaulella i Bufia va néixer a Sant Hipòlit de Voltregà el 10 de juliol de 1932. Casat amb Adela Afán i pare de quatre fills.
Va començar a treballar l’any 1945 com a aprenent de joier a Ca l’Espelt.
Allà, hi va treballar durant vint-i-cinc anys.
Aficionat al jazz, els anys 50, va conèixer la revista Popular Photography i es va decidir a seguir un curs de fotografia per correspondència. Va compaginar la feina amb la música, al cor masculí de la Parròquia de Sant Esteve, a casa del mestre Josep M. Ruera i a l’antiga Escola de Treball, on va conèixer els mestres de dibuix Antoni Botey i Jaume Icart. Botey li va confiar la il·lustració de més de cent fulls publicitaris d'empresa, amb retrats d'inventors i premis Nobel que Espaulella va realitzar amb ploma i amb tinta xinesa.
L'any 1961, va aconseguir menció honorífica al concurs estatal de nadales convocat pel grup Boul Mich, amb Antoni Cumella entre els membres del jurat, un reconengut ceramista amb el qual Espaulella va iniciar una bona amistat a partir d'aleshores.
Espaulella també era aficionat a la cal·ligrafia i a l’estudi dels tipus d’impremta, dedicacions que el van permetre relacionar-se amb Stanley
Morison, director tipogràfic de The Timesi Eberhard Sutter i Bodo
Sciesinsky, de la firma Neufville. Aquests coneixements li van facilitar també la feina amb Joan Carbó, en la realització de pergamins policromats i en la restauració de la col·lecció de llibres antics que Josep Boix va recollir per Europa. L’any 1966, va participar a The International Type Face Design Competition, de la Visual Graphics Corporation, a Nova York.
A finals dels anys seixanta, ja va formar part del gremi de fotògrafs professionals. El 1970, va obrir el seu estudi fotogràfic al carrer de Centelles. Més endavant, va participar en diversos congressos de fotografia professional i en força exposicions.
Entre els seus treballs gràfics, destaca el logotip que l’Associació Cultural de Granollers li va encarregar els anys 60, un disseny que encara perdura. També, anuncis apareguts a la premsa de l’època, la col·laboració amb Amador Garrell en la publicitat de Granollers Ciutat Pubilla de la Sardana, l’any 1976, i la realització dels cartells de la Setmana del Cinema al Casino i de les Festes de l’Ascensió de 1984, les portades dels butlletins del Jazz Club i portades per als setmanaris Vallès i Comunidad Cristiana.