Pimec alerta que una de cada tres pimes ha hagut d'aturar-se total o parcialment per la sisena onada

La patronal demana més control de les baixes amb autodiagnosi

  • Un treballador de Grupal Art, al magatzem de la planta de Lliçà de Vall. -
Publicat el 22 de gener de 2022 a les 08:31
Actualitzat el 22 de gener de 2022 a les 08:35
L’empresa Grupal Art, dedicada al reciclatge d’alumini, és un bon exemple de com la sisena onada està afectant les petites i mitjanes empreses. En el seu cas, aquesta firma de Lliçà de Vall va haver de tancar el torn de nit per les baixes per Covid que anaven acumulant.

La responsable de QHSE, Montserrat Amaro, explica a NacióGranollers: "Vam començar a patir baixes a finals de desembre. Una rere l'altra. Les anàvem substituïnt, però al final vam haver de tancar el torn de nit per reestructurar els treballadors. Al torn de nit hi ha molt volum de feina, però no volíem perdre també la resta de torns", reconeix.

Poc a poc es van recuperant, però quantifiquen que la producció ha disminuït un terç per culpa del coronavirus. Això els obliga canviar l’estratègia, i hauran de fer un esforç per recuperar-se. El CEO de la companyia, Francesc Peregrín, ho reconeix: "És l'onada que ens ha afectat més. Fins ara, gairebé no havíem tingut casos. Hem disminuït un 33% la producció de l'empresa i ens estem plantejant un augment d'entre un 10 i un 15% de la producció les pròximes setmanes per recuperar-nos del retard que portem", explica.

Aquest cas no és l’únic que es produeix en les pimes del territori. PIMEC del Vallès Oriental ha quantificat que una de cada tres s’ha vist obligada a aturar l’activitat de forma total o parcial per culpa de la sisena onada. La patronal alerta que hi ha parades tècniques, retards de comandes i problemes amb els projectes.

Per això fan una clara petició a les administracions. El president de la patronal al territori, Daniel Boil, ho explica: "Demanem que posin ordre al control de les baixes amb autodiagnosi. Entenem que la gran majoria són de bona fe i de gent que està malalta, però també que no hi ha control mèdic". Diu que ells han fomentat el teletreball, sempre que la naturalesa del lloc ho ha permès, a més d'altres mesures de seguretat com els grups bombolla o l'ús de material de protecció, però que cal que tothom s'impliqui.

PIMEC també alerta que tots aquests problemes dificulten la recuperació de la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària. Per això insisteixen que no s’improvisar les mesures per combatre la pandèmia, perquè diuen que això debilita, sobretot, la base del teixit productiu.
 
[plantillacoronavirus]