Presentació dels visors d'imatges del patrimoni garriguenc

Publicat el 29 de maig de 2007 a les 15:47
Tot seguit, els garriguencs Jaume Oliver i Pere Muñiz, autors d'un treball sobre l'evolució del poblament a la Garriga al llarg de la història, ens introduiran breument en els canvis paisatgístics i urbanístics del nostre municipi en els últims cent anys.
I finalment, tots els assistents es traslladaran als emplaçaments on s'han col·locat els visors per a descobrir aquests nous elements d'interpretació del nostre entorn i la nostra història.
 
Es tracta d'uns visors d'1'5 metres d'alçada construïts i dissenyats per estar integrats en un ambient urbà. Estan construïts amb materials resistents, difícilment vandalitzables, i amb un cost de manteniment pràcticament nul. Contenen una placa metàl·lica de text, un visor i una maneta que permet anar passant les fotografies que es veuen a través del visor. Així mateix, porten incorporada una bombeta de baix consum, connectada a l'enllumenat públic, de manera que es pugui gaudir de l'element també sense llum natural.
Cada visor porta incorporades 5 imatges antigues de l'indret on està col·locat, de manera que, l'interessat, a través del text i les imatges, pot obtenir informació eloqüent sobre l'evolució històrica, urbanística, territorial i paisatgística de la zona. A més, les imatges són fàcilment renovables i, per tant, es podrà anar modificant el contingut segons convingui.
 
Els indrets escollits per al seu emplaçament estan directament relacionats amb els eixos museogràfics que proposa el Pla Director de Patrimoni
  1. Plaça de Santa Isabel: constitueix l'epicentre del nucli original del poble de la Garriga, a partir del qual s'ha anat desenvolupant el poble al voltant del camí ral (actual eix central del nucli urbà). És un indret ideal, doncs, per a oferir informació sobre l'evolució històrica i urbanística d'aquest eix, tenint en compte a més, que moltes de les imatges disponibles hi corresponen.
A més, la plaça ha estat recentment remodelada i guanyarà encara més protagonisme quan el conjunt de Can Raspall i Can Maiol estigui definitivament rehabilitat.
 
  1. L'inici del Passeig. Es tracta de l'eix viari per excel·lència de l'eixample garriguenc de principis del segle XX. Envoltat de torres modernistes, noucentistes, eclèctiques i déco, és un dels punts de visita obligada per part de la gent interessada pel patrimoni garriguenc, i segueix sent lloc de passejada i tranquil·litat pels veïns del poble. L'inici del Passeig, just al costat de l'Illa Raspall, és, doncs, un indret immillorable per a mostrar imatges antigues dels inicis de l'estiueig burgès que tant ha condicionat el paisatge urbà actual del municipi, al voltant del mateix Passeig i de la Ronda del Carril, i il·lustrar-les amb un petit text que ens permeti submergir-nos en els anys en què els camps de conreu d'aquella zona començaren a ser arraconats per les grans torres dels estiuejants.
 
La instal.lació dels visors és un dels projectes inclosos dins el Pla Director del Patrimoni, amb el títol de Projecte d'idees per al Pla d'Ordenació de la Garriga, amb l'objectiu de posar en valor tot el nostre patrimoni i dotar-lo d'un discurs unitari i atractiu, tant per als garriguencs com per als visitants.
 
El Pla Director, presentat a inicis del 2006, proposa diverses línies d'actuació, que giren al voltant d'un nucli central: el Centre de Visitants, que està previst construir a l'antic safareig municipal. Entre d'altres coses, el centre de visitants s'ha de convertir en el punt de sortida dels diversos eixos museogràfics que proposa el pla director.
 
Aquests eixos tindran uns continguts, uns recorreguts, uns materials de difusió, entre d'altres, que es definiran i concretaran en fer el projecte d'execució del centre de visitants. Tanmateix, hi ha diverses accions que ja es poden anar duent a terme, ja que, en qualsevol cas, esdevindran elements complementaris, d'atractiu i de coneixement tant per als visitants interessats en la història i el patrimoni garriguencs com per als propis veïns del poble.