Protecció Civil posa a prova les sirenes de risc químic de 5 municipis del Vallès Oriental

Granollers, Canovelles, Montornès, Sant Celoni i Gualba participen en el simulacre

Publicat el 19 de març de 2013 a les 20:00
Protecció Civil de la Generalitat celebrarà aquest dimecres un simulacre de risc químic adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya en què farà sonar 84 sirenes de 37 municipis diferents. La prova tindrà un abast de 137 quilòmetres quadrats, i per primera vegada s'enviaran missatges 'push' a través de la nova aplicació de Protecció Civil presentada fa pocs dies per avisar els ciutadans de l'activació de les sirenes.

Els municipis del Vallès Oriental que participaran en el simulacre són Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba. A la capital de la comarca les sirenes estan situades al Polígon Congost, al Parc Lledoner i a l'aparcament MMPP ADIF. Aquestes iniciaran el so d'alarma a les 10:20 hores i finalitzarà a les 10:30. Per saber que ja ha finalitzat la prova, la població sentirà un senyal continu de 30 segons de durada. Cal recordar que el so de les sirenes esta pensat per avisar a les persones que es troben a l'exterior dels edificis.

Què fer en cas d'accident químic
L'objectiu del simulacre és familiaritzar els habitants d'aquelles poblacions que hipotèticament es poden veure afectats per un accident químic de caràcter greu amb les senyals acústiques i les accions a tenir en compte per minimitzar el temps de resposta. L'alarma constarà de tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

La mesura de protecció més segura en cas d'accident químic seria confinar-se a l'edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l'avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació en cas que estigués engegada per evitar l'entrada de possibles gasos tòxics. També seria molt important que no es vagin a buscar els nens a l'escola o els avis al casal o residència; els responsables d'aquests centres estan formats per actuar en cas d'emergència. Altres mesures de protecció serien no utilitzar el telèfon mòbil si no fos imprescindible per no col·lapsar les línies, i no quedar-se a l'interior del vehicle si ens trobem circulant, no és un espai estanc segur.